Kemin veritorstai 75 vuotta sitten

Huomenna 18.8.2024 on kulunut 75 vuotta Suomen historian viimeisimmästä kuolemantapauksiin johtaneesta lakkomielenosoituksesta, Kemin veritorstaista. Siinä kuoli poliisin luoteihin Felix Pietilä, ja yleisessä kaaoksessa Anni Kontiokangas ruhjoutui peruuttavan kuorma-auton alle.

Tapaus herätti aikanaan valtavasti huomiota, ja poliisien ja työläisten välit tulehtuivat vuosiksi, etenkin Kemissä. Tilannetta vielä pahensi se, ettei Pietilän tappaneen laukauksen ampujaa saatu koskaan selville.

Pietilän ja Kontionkaan kuolemat synnyttivät lukuisia mielenosoituksia ympäri maan. Suurin niistä järjestettiin uhrien hautajaispäivänä Senaatintorilla, missä oli läsnä Suomen kommunistijohdon terävin kärki. Tilaisuuden puheissa maan hallitus (Fagerholmin SDP-hallitus), poliisi ja koko porvarillinen hegemonia saivat kuulla kunniansa.

Kemin kapina – joksi tapahtumaa myös kutsuttiin – osoitti, kuinka etäiset suhteet kommunistien ja muiden suomalaispuolueiden välillä tuolloin oli. SDP:n ja kommunistien välit tulehtuivat vuosikymmeniksi, mikä irtiotto puolestaan lähensi demareita ja porvarillisia puolueita toisiinsa. Koska elettiin vaaran vuosia ja kommunistien lakko- ja muun toiminnan nähtiin vaarantavan myös sotakorvausten suorituksia, monilla tahoilla kommunistit koettiin nyt jopa maanpettureiksi.

Poliisien ja lakkolaisten kahakkaan Kemissä joutuneen 2000-3000-päisen mielenosoitusjoukon johto, 63 henkilöä, tuomittiin  eri pituisiin rangaistuksiin, pisimmillään vuoden ja 8 kk:n kuritushuonetuomioihin. Niitä ei kuitenkaan kokonaan istuttu, sillä kaikki kapinasta syytetyt armahdettiin melko pian.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu