Keskusta ehtisi vielä – mutta kiirettä pitää

Kun kohta puolet Suomen kansasta kannattaa joko SDP:tä tai PS-puoluetta, tulevista kuntavaaleista näyttää valtakunnallisella tasolla olevan tulossa joko-tai-asetelma siitä, kumpi on suurin ja kaunein. Muiden puolueiden osa ei tällöin ole häävi, sillä niille jää valtakunnallisesti vain murusia.

Eteläisen Suomen maakuntakeskuksissa kaksikon tasalle nousee kuitenkin myös kokoomus, ja Helsingissä sen enempää SDP kuin PS-puoluekaan ei ole edes kahden suurimman joukossa, vaan siellä ovat vihreät ja kokoomus – elleivät kärkipuolueet yllätä.

Kaikkialla muualla Suomessa asetelmaan tulee mukaan vihreitten tilalle keskusta, mutta nykyiset gallup-luvut eivät sille hyvää povaa. Näin siksi, että puolue on hukannut täysin oman identiteettinsä ja peilaa itseään nyt pelkästään perussuomalaisten kautta.

Keskustan vaalistrategiaa voi vain ihmetellä. Miksi puolue, jolla on ylpeä historia, oma alkiolainen aatteensa ja vakaa kenttäorganisaatio, lähtee jonkun uuden valtiosihteerin viitoittamalle tielle määrittelemään itseään ja tavoitteitaan suhteessa johonkin muuhun puolueeseen ja sen tavoitteisiin? Eiväthän muutkaan niin tee, vaan luottavat omaan aatteeseensa, tekemiseensä ja väkeensä.

Lähtiessään kuntavaaleihin suurin piirtein teemalla ”perussuomalaiset alas” keskusta paitsi nolaa itsensä, myös nostaa PS-puolueen vaalimainontansa kärkeen, sen vaalivankkureita vetämään. Lopputulos tällaisesta itsensä toisen puolueen kautta peilaamisesta voi olla karmea, ja tuo karmeus konkretisoituu viimeistään siinä vaiheessa, jos keskusta jää alle 12 prosentin kuntavaalikannatuksen.

Jotain keskusta ehtii ennen huhtikuuta kuitenkin tehdä, ja tuo ”jotain” on selkeä irtisanoutuminen cityvihreästä kuripolitiikasta ja oman vastuullisen talous- ja ilmastopolitiikan laaja ja näkyvä julkituonti. Vain näillä keinoilla Kehäkolmosen pohjoispuolinen maakuntien Suomi voidaan vielä pelastaa keskustalle; muussa tapauksessa sen perii joko hukka tai Halla-aho.

 

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu