Kokoomus on jakaantunut leireihin, joilla ei juuri mitään yhteistä

Kansallisen Kokoomuksen kannattajat ovat  jakautuneet kahteen leiriin. Toista niistä voisi kutsua liberaalisiiveksi ja toista arvokonservatiivisiiveksi, eikä noiden siipien ääripäillä ei ole oikeastaan mitään aatteellista yhtymäkohtaa toisiinsa. Aatteellisesti liberaalisiipi on lähempänä vihreitä ja muita hallituspuolueita kuin oman puolueensa konservatiiveja tai muita porvaripuolueita konsanaan.

Kokoomusjohto selittelee, että katto heidän puolueessaan on niin korkealla, että niin liberaali suvaitsevaisto kuin konservatiivitkin sinne hyvin mahtuvat. Todellisuudessa puolueessa on kuitenkin menossa täysi sota siitä, onko kokoomus ennen kaikkea liberaalipuolue vai konservatiivipuolue.

Puoluejohto on kinkkisessä raossa. Jos liberaalisiipi voittaa ja puolueen politiikka kääntyy aiempaa enemmän sosiaalisia ja globaaleja ongelmia ratkomaan, puolueen konservatiivit voivat hyvinkin kääntyä perussuomalaisten tai nyt-liikkeen puoleen. Jos voiton taas saa konservatiivisiipi, kokoomuksen arvoliberaaleja voi siirtyä merkittävissäkin määrin vihreitten tai jopa demarien kelkkaan. Suo siellä, vetelä täällä, joten puoluejohto ei halua profiloitua kumpaankaan suuntaan.

Enemmistö kokoomuksen liberaalikannattajista näyttää olevan suurimpien kaupunkien, etenkin pääkaupunkiseudun, nuorempaa väkeä, usein naisia, kun taas konservatiivisiiven kannattajat jakautuvat tasaisemmin. Enemmistön kokoomuksen konservatiiveista arvellaan olevan miehiä, joten puolueen kahtiajako vaikuttaa tapahtuneen perusarvoerojen ohella paljolti myös sekä sukupuolen perusteella että maantieteellisin perustein. Pelkistetysti siis: isojen kaupunkien nuoret naisliberaalit vastaan muun Suomen vanhemmat konservatiivimiehet.

Kokoomuksen(kin) konservatiiveille avioliitto tarkoittaa naisen ja miehen välistä liittoa, Jumala on olemassa ja isänmaa kunniassa. Puolueen liberaalit sen sijaan ovat suvaitsevaisempia ja mm. kannattavat laajempaa avioliittokäsitystä. Jumala tai jumaluus ei heitä kiinnosta, ja isänmaa-sana on näille globalisteille kaikua kumpujen yöstä. Myöskään yrittäjyyteen taikka tarkkaan taloudenpitoon kokoomusliberaalit eivät suhtaudu niin periaatteellisesti kuin konservatiivit. Yhteistä on vain varaukseton EU-myönteisyys.

Suomen tulevien hallituspohjien kannalta kokoomuksen kallistumisella suuntaan taikka toiseen on ratkaiseva merkitys. Siinä, missä liberaalit näkevät yhteistyömahdollisuuksia vasemmiston, jopa vasemmistoliiton, kanssa, puolueen konservatiivit ajatusta kavahtavat. Heidän loogisimpia hallituskumppaneitaan olisivat muut porvaripuolueet – jopa PS, joka olisi kokoomuksen liberaalisiivelle vähintään yhtä kauhistuttava hallituskumppani kuin olisi vasemmistoliitto puolueen konservatiiveille.

 

+4
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu