KOKOPESU-hallitus porskuttaa

KOKOomuksen ja PErusSUomalaisten kipparoima hallitus tuntuu viimeisten gallupien perusteella suomalaisia miellyttävän. Vaikuttaa siltä, että yhä suurempi osa kansasta kannattaa tiukkaa talouspolitiikkaa ja vastustaa löperöä rahanjakopolitiikkaa, jota edellisen hallituksen ”kaikkea kivaa kaikille nyt” -politiikka edusti. Kriisitietoisuus leviää.

Samaan aikaan, kun sekä kokoomuksen, perussuomalaisten että kristillisdemokraattien kannatus kasvaa, neljäs hallituspuolue RKP rämpii suossa. Sen kannattajakunta – jossa on totuttu aina vain uusiin etuoikeuksiin ruotsinkielisille –  on nyt hämillään: missä yo-kirjoitusten pakkoruotsi, missä lisävaltionavut turkistarhaukselle, missä lupaus itärajan edes osittaisesta aukipitämisestä 24/7?

Kun RKP ei tällä hallituskerrallaan ole saanut kiristettyä kaikkia vaatimuksiaan automaattisesti läpi, sen äänestäjäkunta turhautuu. Niinpä vasemmistoruotsalaiset siirtyvät äänestämään demareita ja oikeistoruotsalaiset kokoomusta – ja jo valmiiksi poliittisesti hajanaisen RKP:n taru lähtee hiipumaan.

Päähallituspuolueiden suosion kasvuun ja RKP:n suosion laskuun vaikuttaa myös presidentivaalitilanne. Ruotsalaisilla ei omaa ehdokasta olekaan, ja kun he kannattanevat pääosin Alexander Stubbia, loikka kokoomukseen muutoinkin voi tuntua jo hyvinkin lyhyeltä.

Toisen päähallituspuolueen PS:n lisääntynyt suosio selittyy sekin paljolti vaalitilanteella. Tenteissä ennakoitua paljon paremmin pärjännyt Jussi Halla-aho on tuonut persuille kannattajakuntaa etenkin nuoresta äänestäjäkunnasta, jolla on kaikista ikäryhmistä eniten tuoretta kokemusta maahanmuuton aiheittamista ongelmista esimerkiksi kouluissa ja vapaa-ajalla. Heille Halla-ahon lääkkeet lienevät sekä selkeimmät että tehokkaimmat.

Hallituspuolueiden suosion selittämisessä ei pidä unohtaa myöskään opposition merkitystä. Sehän lähti Orpon hallitusta vastaan suoranaiseen sotaan – joka jatkuu edelleenkin. Pelkkään hallituksen ja hallituspuolueiden haukkumiseen nojaava politiikka ei kuitenkaan suomalaisia vakuuta, sillä näinä synkkinä aikoina pienikin valonsäde on parempi vaihtoehto kuin tyhjä ja kurjuuden ja vääryyksien näkemyksetön rummuttaminen. Hyvinvointivaltion pelastamiseksi ihmiset ovat valmiit jopa tilapäiseen vyön kiristykseen, jos sen jälkeen on parempaa luvassa.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu