Kolme suurinta tasoissa ja kasvussa, muut menettämässä

Kokoomuksen, PS:n ja SDP:n kannatukset ovat nyt virhemarginaalin sisällä. Mikä tahansa niistä voi pian olla suurin puolue, joten ihmiset ovat nyt aiempaakin hanakampia ryhmittymään noiden kolmen suurimman taakse.

Eniten tilanteesta kärsivät keskusta ja vihreät, joille on tilanteen johdosta povattu sangen merkittäviä vaalitappioita, mutta keskittyminen vaikuttaa myös pienpuolueisiin. Esimerkiksi nosteessa olevat KD ja Nyt voisivat normaalitapauksessa odottaa jopa vaalivoittoa, mutta tilanteen huipulla ollessa noin tasainen moni varmaan taktikoi ja äänestää jotakuta suurista.

Tämän johdosta vaalien lopputulos voi olla noille kolmelle suurimmalle merkittävästikin galluplukemia edullisempi. Itse ennustan nyt jokaiselle niistä 22-23 prosentin kannatusta, mutta suurinta en vielä veikkaa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi television vaalikeskustelut – ja niiden vetäjien tasapuolisuus tai epätasapuolisuus.

Keskustan ja vihreitten tapauksissa edessä ovat kohtalovaalit, joiden varjo ulottuu pitkälle. Jos – tai ilmeisesti kun – ne nyt jäävät toisaalta SDP:n jalkoihin (vihreät) ja toisaalta PS:n ja kokoomuksen jalkoihin (keskusta), tilanne voi vakiintua ainakin vuosikymmeneksi eteenpäin. Ei erityisen hyvä uutinen sen enempää Suomen luonnolle kuin myöskään maakuntiemme ihmisille.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu