Koronavirus ja minkkitarhaus

Tanskassa päätettiin lopettaa kaikki maan 15-17 miljoonaa tarhaminkkiä sen jälkeen, kun minkeistä löytyi koronaa, vieläpä sen uutta mutaatiota, jonka mm. pelätään uhkaavan tulevan koronarokotteen toimivuutta.

Tanskan päätös on ryhdikäs, mutta tuli ehkä liian myöhään, sillä ainakin Iso-Britannia ehti jo kieltää Tanskasta saapuvien maahantulon – juuri em. pelon takia.

Tanskan lisäksi koronaa on löytynyt eräiden muidenkin maiden minkeistä, ja niissä suunnitellaan nyt omia kovia toimia taudin pysäyttämiseksi sekä ihmisiin leviämisen estämiseksi.

Suomessa koronaminkkejä ei ole löytynyt, vielä. Jos löytyy, Ruokavirasto määrää kyseisen tarhan kaikki minkit lopetettavaksi, mutta kaikkia Suomen tarhaminkkejä ei toistaiseksi olla aikeissa lopettaa.

Jos Suomessa mentäisiin Tanskan tavoin ihmisten terveys edellä, kaikki minkkimme pitäisi lopettaa heti, kun ensimmäiset koronatapaukset tarhoilta löytyvät. Toive lienee kuitenkin turha, sillä Suomen kaikkia turkistarhoja vartioi maa- ja metsätalousministeriö – jonka keskustalaiselle johdolle ihmisten terveys tuntuu olevan korkeintaan puolivälissä prioriteettilistaa. Tämä on näkynyt esimerkiksi ulkomaisen työvoiman monien mielestä liian helppona pääsynä niin marja- ja vihannestiloille kuin turkistarhoillekin korona-aikana.

Minkäänlainen moraalinen ongelma Suomen kaikkienkin minkkien lopettaminen tarvittaessa ei olisi, sillä minkkejähän kasvatetaan nimenomaan tapettaviksi – mikä puolestaan on moraalinen asia mitä suurimmassa määrin. Tarhaajat toki vaatisivat ja varmaan saisivatkin hyvät korvaukset minkkien lopettamisesta, mikä olisi kuitenkin veronmaksajilta melko vähäinen uhraus sen rinnalla, että tuon vaarallisen koronamutaation leviäminen ihmisiin saataisiin minkkien lopettamisten turvin estetyksi.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu