Krista Mikkosen tilannetta ei voi kadehtia

Aiemmin lähinnä valkoposkihanhien oikeuksien puolustajana profiloituneen Krista Mikkosen (vihr.) siirtäminen sisäministeriksi ei miellyttänyt häntä itseäänkään. Biologina ja luonnonsuojelun asiantuntijana Mikkonen viihtyi hyvin ympäristöministerinä, mutta lähdettävä oli, kun vihreitten vakiopyrky Emma Kari halusi ympäristöministeriöön kalifiksi kalifin paikalle.

Hillityn ja pidetyn Krista Mikkosen siirto sisäministeriksi osuu vaikeaan ajankohtaan, sillä keskustelu Suomenkin rajoille mahdollisesti pyrkivien ihmismassojen kohtalosta on nyt vilkkaimmillaan. Kun viimeisillään raskaana olleen edeltäjän Maria Ohisalon tämän henkilötilanteellakin selittyviin yltiöoptimistisiin ja lähinnä naisten ja lasten oikeuksia korostaviin näkökulmiin on pakko ottaa vähemmän tunnepitonen kanta, pesti ei ole helppo. Toiveiden ja hyvän uskon rinnalle pitää nyt tuoda myös raa’at realiteetit.

Poliisiministerinäkään Maria Ohisalo ei täysin onnistunut. Kun poliisi halusi ministeriltä tukea toiminnoilleen esimerkiksi mielenosoitustapauksissa, vastauksia pyöriteltiin niin, että ministerin lausunnot olivat tulkittavissa tueksi ennen muuta mielenosoittajille. Täysin poikkeuksellinen tilanne poliisille, jonka työtä vastuuministerien lausunnot ovat aina aiemmin selkeästi tukeneet.

Vaikka Krista Mikkonen on ennen muuta ympäristöihminen eikä komennus sisäministeriksi siis miellyttävimmästä päästä, hänellä on nyt näytön paikka. Järkevällä, tasapuolisella ja oikeasuhtaisella toiminnalla Mikkosella on hyvä tilaisuus parantaa sekä vihreitten suhteita poliisiin että koko hallituksenkin uskottavuutta sisäministeriön hallinnonalan asioissa. Ministerin henkilökohtaiset ominaisuudet tätä jopa ennakoivat.

Maria Ohisalon tapaus osoittaa, että vaikka ihminen on mitä ilmeisimmin oiva puoluejohtaja ja erinomainen ns. omiensa kanssa, hän ei välttämättä ole parhaimmillaan silloin, kun tilanne vaatii selkeitä ja nopeita toimia. Toisaalta-mutta-toisaalta -pohdinta on usein paikallaan, mutta etenkin sisäministeriltä vaaditaan nyt filosofoinnin sijaan selkeyttä ja pohdiskelun sijaan ratkaisuja. Toivottavasti Krista Mikkonen tällaiseen kykenee, sillä sitä Suomen kansalla on täysi oikeus edellyttää.

+3
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu