Lakot jatkuvat, talous sakkaa, mutta periksi ei anneta

Tämä jo varsin pitkäksi ja laajaksi edennyt poliittinen lakkoilu loppuu ilmeisesti vasta sitten, kun tekeillä oleva lakkolaki saadaan voimaan. Ay-pomot tuskin itsekään enää uskovat, että hallitus pakittaa lakkoilun edessä, joten lakkojen jatkaminen on enää pelkkää kiusantekoa.

Kokonaan toinen asia on sitten se, ovatko hallituksen ajama lakkolainsäädäntö ja palkkamalli hyviä asioita. Minusta eivät, mutta lakkoilun ja ehdottoman ein sijasta ay-liikkeen olisi pitänyt heti ryhtyä neuvotteluihin noiden huonojen esityksen parantamiseksi työkansalle paremmin soveltuvaan muotoon. Mahdollisuuden saada edes jonkinlaista muutosta niihin ay-pamput kuitenkin hukkasivat ottamalla heti kättelyssä esiin pistoolin ja sitä hallituksen, työnantajapuolen ja koko yhteiskunnan ohimolle tarjoamalla.

Näin menetellessään ay-pomot ehkä uskoivat onnistuvansa – kuten aina ennenkin – mutta nyt vastassa oli liian kova rintama: EK:n ja SY:n lisäksi myös koko porvarihallitus. Niinpä ay-pomot joutuvat nyt selittelemään duunareille, että vaikka teimme kaikkemme, paha hallitus ei meitä kuunnellut ja nyt te valitettavasti joudutte tuntemaan sen paitsi palkkapussinne keveytenä, myös sata-nolla hävittynä taisteluna.

Kaikkea ei kuitenkaan tehty, sillä työntekijäpuolelle paremmasta vaihtoehdosta ei ay-puolen valitseman kaikki tai ei mitään -strategian takia edes keskisteltu. Työkansan nyt kokeman rökäletappion valossa olisikin melkoinen ihme, jos koko lakon ajan isoista palkoistaan nauttineet ay-pomot saisivat jatkaa tehtävissään niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ainakaan yritysmaailmassa moiset toimitusjohtajat eivät kauaa porskuttelisi – koska siellä vaihtoehdot ovat yleensä tulos tai ulos.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu