Maakuntavero

Jos maakuntavero tulee sillä mallilla, jota viime kuukausina on rakennettu, maakuntien Suomen köyhtyminen ja etelän suurimpien kaupunkien ongelmien lisääntyminen jatkuu ja pahenee. Siksi nykyistä raakamallia ei tule toteuttaa, kuten Esko Kivirannan parlamentaarinen maakuntaverokomiteakin totesi.

Sen lisäksi, että tuo maakuntaveron raakaversio köyhdyttää väestökatomaakuntia ja -kuntia, se köyhdyttää myös niissä asuvia ihmisiä ja yrityksiä. Näin siksi, että kokonaisveroprosentti noilla alueilla nousee ja ero rikkaimpiin alueisiin kasvaa entisestäänkin – työntäen väkeä ja yrityksiä yhä enenevässä määrin etenkin pääkaupunkiseudulle.

Kaikki puolueet haluavat koko Suomen pysyvän elinkelpoisena sekä sitä, etteivät alueiden ja kuntien väliset veroprosenttierot muodostu kohtuuttomiksi. Niinpä jo nykyisin käytössä olevaa verojen tasausjärjestelmää tulee tarvittaessa jyrkentää köyhimpien alueiden hyväksi.

Maakuntavero sinänsä on hyvä instrumentti, ja kun nykyistä kuntaverojärjestelmää joudutaan soten imussaa joka tapauksessa mylläämään, uudistus kannattaisi tehdä aika radikaalisti. Tällöin pitäisi myös tutkia mahdollisuutta tasata kuntaveroprosentti valtakunnalliseksi.

Se, että kaikissa Suomen kunnissa olisi samansuuruinen kuntaveroprosentti, vähentäisi kuntien välillä nyt olevaa epätervettä verokilpailua, jossa jollakin rikkaalla Kauniasilla tai jollakin köyhällä Puolangalla tai Luhangalla on aivan eri lähtökohdat kehittää kuntaa. Perustuslain rukkaamista uudistus toki vaatii, mutta senhän päättää eduskunta.

Kaikkialla manner-Suomessa samansuuruisen kuntaveroprosenttivaihtoehdon tutkimisen lisäksi verontasausjärjestelmän tulevissa maakunnissa pitää olla muutoinkin tarpeeksi rohkea, jotta kuntien lakisääteiset tehtävät onnistuvat ja ihmisten tasavertaisuus koko maassa toteutuu. Nykyinen kaikille osapuolille vahingollinen kehitys, jossa väki, yritykset ja elinvoima lähtevät yhä kiihtyvällä tahdilla pois maakunnista ja siirtyvät etenkin pääkaupunkiseudulle sen ruuhka- ja muita ongelmia pahentaen, pitää saada vihdoin pysähtymään.

Uusi viisaasti rakennettava maakuntaveromalli vetääkin koko maan uuteen nousuun. Kaikki voittavat – ja pääkaupunkiseutu pidemmän päälle kaikkein eniten.

0
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu