Maisterihallitus

Nykyinen hallitus on varsin maisteripainotteinen. Valtiotieteen maistereita ovat Sandra Bergqvist (r.), Sanni Grahn-Laasonen (kok), Matias Marttinen (kok.), Kai Mykkänen (kok.), Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.) ja Wille Rydman (ps.). Oikeustieteen maistereita/kandidaatteja ovat Anna-Maja Henriksson (r.), Antti Häkkänen (kok.), Leena Meri (ps.) ja Ville Tavio (ps.) ja muita maistereita Sarri Essayah (kd., kauppat.maist.), Kaisa Juuso (ps., fil.kand.), Sari Multala (kok., kauppat.maist.) ja Arto Satonen (kok., yht.maist.).

Elina Valtonen (kok.) ja Lulu Ranne (ps.) ovat diplomi-insinöörejä ja Anders Adlercreutz (r.) arkkitehti. Mari Rantanen (ps.) on poliisi ja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) yhteiskuntatieteiden tohtori.

Koko ministeristö on siis varsin oppinutta väkeä, joten ainakaan teoreettisen tietämyksen vähäisyydestä ei hallitustamme voi syyttää. Opiskelu kannattaa toki aina, mutta asiaa pitää katsoa myös laajemmin.

Valtiotieteilijöiden suuri edustus suomalaisessa politiikassa kertoo eräänlaisesta ammattipoliitikkojen esiinmarssista päivänpolitiikkaan, koska jo heidän koulutuksensa edellyttää nimenomaan poliittisen tietojen ja taitojen omaksumista. Kun politiikka on ihmisen jopa ainoa ammatti, näkökulmat saattavat olla liikaakin poliittisia – jolloin iso osa päätöksistä on vaarassa peilautua ”oikean elämän” sijasta (puolue)poliittisiin kuvioihin.

Ei-akateemista kansanosaa hallituksessa edustaa oikeastaan vain Mari Rantanen. Hänkin on suorittanut poliisin tutkinnon, joten edes Rantasta ei voi pitää ns. tavallisen kansan edustajana hallituksessa.  Heitä ei siellä ole.

Se, että koko nykyinen hallitus koostuu korkeasti koulutetuista ihmisistä, ei voi olla näkymättä myöskään päivänpolitiikassa. Oppositiossa hallitusta moititaan nyt lähinnä poliittisten puolueiden ”väärien” linjausten ja valintojen perusteella, mutta yhtä hyvin nuo haukut voisi kohdistaa siihen, että monella hallituksen ministerillä on varsin vähän – joillakin ei ollenkaan – kokemusta oikeasta työelämästä. Siperia opettaa; niin myös suomalainen työelämä.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu