Miksi media valehtelee hoitajien palkkavaatimuksista?

Yle, MTV ja monet muutkin mediat väittävät päivästä ja viikosta toiseen, että hoitajat vaativat kaikkia muita kuntatyöntekijöitä isompia palkankorotuksia. Väite on valetta, sillä vaikka hoitajat vaatisivat tuplasti yli kuntatyöntekijöille tarjotun esim. 2 prosentin palkankorotuksen eli 4 prosentin korotuksen, ei se olisi kaikkia muita isompi korotus. Kaukana siitä.

Esimerkki: Jos esimerkiksi lääkärin 10 000 euron kuukausipalkkaan lisätään 2 prosenttia, korotus on 200 euroa/kk. Mutta jos esimerkiksi sairaanhoitajan 3000 euron kuukausipalkkaan lisättäisiin jopa 4 prosenttia, korotus olisi vain 120 euroa/kk. (2 prosentin korotus siis 60 euroa/kk.)

Median valhe johtuu siitä, että se ajattelee vain prosentteja. Tokihan 4 prosenttia on enemmän kuin 2 prosenttia, mutta kun palkat maksetaan euroina eikä prosentteina, ilmaisu, että ”hoitajat vaativat muita suurempia palkankorotuksia” pitäisi muuttaa muotoon ”hoitajat vaativat muita suurempia palkankorotusprosentteja”.

Muutoinkin matalapalkka-alat kärsivät jo kohta vuosikymmeniä jatkuneesta palkkojen pelkästä prosenttikorotuslinjasta, koska se kasvattaa tuloeroja aina vain lisää. Käppi isojen ja pienten palkkojen välillä kasvaa sitä suuremmaksi, mitä isommat prosenttikorotukset kulloinkin tehdään, joten paras tie nostaa esimerkiksi alipalkatut hoitajat ylös suhteellisesti aina vain pahenevasta palkkakierteestään olisi euromääräisiin palkankorotuksiin siirtymien. Samalla ehkä vältyttäisiin median toistuvalta virhetiedon välittämiseltä ja muka ”muita suurempia” palkkoja vaativien sairaanhoitajien ja eräiden muidenkin kunta-alan korkeakoulutettujen syyllistämiseltä.

 

+8
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu