Miksi suomalainen koululaitos on alamäessä?
Kun nyt on ilmennyt, että suomalaisten osaamisen taso on laskenut koko 2000-luvun – eikä kehitykselle löydy selkeää selitystä – pitää pohtia tuon tilanteen mahdollisia syitä. Kouluosaamisen muutos negatiiviseen suuntaan on iso ja jyrkkä, joten selitys voi hyvinkin johtua niistä muutoksista, joita koululaitokseemme on 1990-luvulla ja sen jälkeen kohdistettu.
1980-luvulla suomalainen peruskoulu oli vielä aika uusi ja sen kehittämiseen panostettiin. Alussa olleet tasokurssit matematiikassa ja kielissä poistettiin, jolloin opetusryhmistä tuli aiempaa heterogeenisempia ja samalla haasteellisempia opetettaa. Selittääkö tuo tasokurssien poisto – ja samaan aikaan tapahtunut opetusryhmien suureneminen – siis osan alamäestä noiden oppiaineiden kohdalla?
1990-luvun lama vähensi panostusta suomalaiseen koululaitokseen selkeästi. Kun kyläkoulutuet samalla poistettiin, useimmissa kunnissa alkoi suoranainen vimma lakkauttaa kyläkouluja. Tuo kehitys on jatkunut senkin jälkeen, ja lopputuloksena kyläkoulujärjestelmämme on purettu ja tilalle ovat tulleet aiempaa suurempien ja harvempien koulujen systeemi. Myös tuo yksilöllisen – mutta kieltämättä aika kalliin – alkuopetuksen loppuminen saattaa nykytilannetta siis selittää.
Suuruuden ihannointi johti myös siihen, että monia aiemmin toisistaan erillään olleita ala-asteita ja toisaalta yläasteita yhdisteltiin ns. yhtenäiskouluiksi vain säästösyistä, ilman vähäisimpiäkään pedagosia perusteluita. Kun kunnanisille vielä kerrottiin, että isommissa kouluyksiköissä voi saada aiempaa laajempaa ja monipuolisempaa opetusta, lupa jopa tuhannen oppilaan kouluihin oli valmis. Kun koulu tulee sitä halvemmaksi per oppilas mitä isompi se on, koulujen päätehtäväksi tuli monin paikoin säästöjen aikaansaaminen kunnalle. Yksittäisen oppilaan etua oli varaa ajatella vain harvassa kunnassa, kun valtiovaltakaan ei siis sellaiseen kannustanut.
Huolestuttavaksi ilmiöksi on viime vuosina noussut etenkin poikien huonompi suoriutuminen koulussa. Jo tuon seikan esilletuonti on ollut vaikeata, koska esimerkiksi jotkut feministit ovat nähneet poikaongelman esiintuomisen hyökkäyksenä tyttöjä ja naisia vastaan. Kun ongelma on lakaistu maton alle eikä poikien tyttöjä merkittävästi huonompaan koulumenestykseen ole haluttu koskea, tilanne on vain huonontunut.
Peruskoulun alkuaikojen jälkeen tapahtuneen kouluyksiköiden suurenemisen, tasokurssien poiston, rahoituksen vähenemisen ja poikien unohtamisen lisäksi 2000-luvulla on ryhdytty vannomaan ns. inkluusion nimiin. Samassa opetusryhmässä voi nyt olla sekä hyvinkin teräviä että runsaasti erityishuomiota tarvitsevia oppilaita – jolloin kumpikin ryhmä kärsii. Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta ryhmän lahjakkaimmat turhautuvat, erityishuomiota kaipaavat jäävät ilman tarvitsemaansa apua ja opettajat väsyvät. Kun samalla on ryhdytty vaatimaan oppilaiden aiempaa laajempaa itseohjautuvuutta, lopputulos on kaikkea muuta kuin tavoiteltu.
Vaikka opiskelu laajasti ottaen kannataa aina, sitäkin on pohdittava, onko panostaminen koulutukseen yksilön kannalta katsoen enää niin itsestään selviö kuin aiemmin. Kun esimerkiksi palkkatasot vielä 1950-60-luvuilla määräytyivät pääosin alalle vaadittavan koulutustason perusteella, tilanne on nyt toinen. Akateeminenkaan ammatti ei takaa enää hyvää palkkaa – jolloin esimerkiksi monen naisvaltaisen akateemisen alan palkkataso eroaa aivan liian vähän koulutusta käytännössä täysin vaatimattomista työaloista. Motivoi siinä sitten nuorta opiskelemaan.
Keskusteltaessa suomalaisen koulun huonosta suunnasta on siis ensin katsottava, mitä muutoksia koululaitos ja koko yhteiskunta ovat viime vuosikymmeninä kokeneet ja sitten tunnustettava mahdolliset virheet, sillä ilman sitä noita erheitä ei voi tietenkään korjata.
–
Olen seurannut asiaa jo jostakin 2000-luvun alusta – myös omakohtaisena ammattia vaihtavana aikuisopiskelijana.
Löydän kaksi merkittävää syytä, miksi koululaitoksemme on ”alamäessä”: tyttöjen ja poikien luontaiset temperamenttierot ja jalansijaa vahvasti saanut ilmiöoppiminen. Ks. alla:
– – ”Opettajien käyttämää kokonaisarviointia professori Keltikangas-Järvinen pitää huolestuttavana, koska silloin herkästi arvioidaan temperamenttipiirteitä, joilla ei ole mitään tekemistä osaamisen kanssa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi ujon ja hiljaisen yläasteikäisen pojan arvosana voi laskea kokonaisarvioinnissa numerolla ainetta kohti ja saattaa pahimmillaan johtaa osaltaan jopa pojan syrjäytymiseen.” – –
https://areena.yle.fi/podcastit/1-4095649
Ilmiöoppiminen:
– – ”Suomessa ilmiöoppiminen ja sen lähikäsite ”monialainen oppimiskokonaisuus” nostettiin esille Opetushallituksen opetussuunnitelmassa 2016. Ilmiöoppimista on perusteltu esimerkiksi motivoivuudella, yhteisöllisen toimintakulttuurin synnyttämisellä sekä työelämän tarpeilla.[1]
Periaate ja toteutus
Ilmiöpohjaisessa oppimisessa aihe syntyy opiskelijoiden omista kysymyksistä eikä suoraan opettajan antamana. Opiskelijat saavat itse vaikuttaa paitsi tutkittaviin aiheisiin, myös opiskelutapoihin. Nämä opiskelutavat ja niiden yhdistelmät voivat olla esimerkiksi haastatteluja, videoblogeja, tapahtumien järjestämistä tai oppimispäiväkirjoja. Oppiminen tapahtuu usein pari- ja ryhmätyönä. Ennen ilmiön opiskelua opiskelijat ovat opetelleet aiheen peruskäsitteet.[1]
Opettajan tehtävä ilmiöoppimisessa on ohjata opiskelun onnistumista, jotta se tuottaisi uudenlaista oivaltamista. Opettaja antaa opiskelijoille tukea esimerkiksi aineistonhankinnassa ja tutkimuksen suunnan löytämisessä.[1] ” – –
—
Juuri näin, kuten alla:
– – ”Mikäli oppisisältöjen merkitys kaventuu, voidaan puolestaan kysyä, jäävätkö opiskelijat yhä enemmän arkitiedon ja kaupallisen median tuottamien sisältöjen varaan.” – – (2018)
https://www.tuni.fi/alustalehti/2018/12/11/ilmiooppiminen-koulutyon-eheyttamisen-uusin-aalto/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Useimmista asioista olen aivan samaa mieltä ja niin epäilemättä valtaosa alalla pitkään olleista opettajista yleisemminkin.
Opettajat uupuvat, vaikka täälläkin puheenvuorossa on niitä, jotka jaksavat melskata, kuinka julkisella puolella ja erityisesti opetuksessa/kasvatuksessa tehdään vähän tunteja verrattuna yksityisen sektorin töihin. Ja uupuminen johtuu paljolti tästä, mistä blogisti kirjoittaa. Suurin osa opettajista kantaa huolta oppilaista, heidän osaamisestaan ja menestyksestään, mutta vallitsevat ideologiat ja pakolla sisäistettävät käytänteet vievät pohjan pois.
Yksi suurimmista typeryyksistä on ajatus nuoren itseohjautuvuudesta, oppilaan pitäisi kyetä itse suunnittelemaan oppimistaan, suuntaamaan mielenkiintoaan, reflektoimaan oppimistaan jne. Tämän näkemyksen mukaan opettajan rooliksi jäisi jonkinlainen ohjaaja, joka ehkä antaa jonkin vinkin ja häipyy vähin äänin taka-alalle, kun innosta puhkuva oppilas pääsee vauhtiin. Kuka oikeasti nuorten kanssa työskentelevä jaksaa tähän uskoa? Edes kaikki aikuiset eivät tähän pysty, miten lapset ja nuoret?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä monikin tietää syyt oppimistason romahtamiseen. Asiasta ei ole tehty kuitenkaan ”tieteellistä tutkimustyötä”, joten mikään ei muutu. Todelliset syyt vaativat vaikenemista.
Tässä lähtökohdat. Täysin eritasoiset oppilaat erotettava toisistaan. Häiriökäyttäytymiselle ja koulukiusaamiselle täysi kielto.
Ilmoita asiaton viesti
Vilkaisehan professorin blogia:
https://professorinajatuksia.blogspot.com/2023/01/suomen-koulutus-chilen-ja-turkin.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä. Hyvä kirjoitus proffalta. Viittaus myös Kaarinan-tapaukseen, josta opetusministeri ”Li” pesi heti kätensä. Hänestä kaikki koulumaailman epäonnistumiset ovat kokoomuksen syy, ja onnistumiset .. nå, niitähän ei ole. Ei ole edes näköpiirissä. Me uhraamme lastemme oppimisen sen eteen, että persut eivät saa olla oikeassa yhdessäkään asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo taannoiset suomalaisten hyvät PISA-tulokset ovat vähän samaa sarjaa kuin Suomen kärkitila maailman onnellisimpana maana.
Suomalais-slaavilaiseen pateettiseen mollisävellajiin kuului vähätellä ja kieltää näitä tuloksia.
Ja itseään toteuttavana ennusteena ne näyttävätkin osoittautuvan haihtuvaksi illuusioksi. Kohta myös onnellisuus-indeksi romahtanee.
Vakavasti. Liekö kukaan pohtinut, mitä monikansallisuuksien rynnistäminen suomalaisiin kouluihin on vaikuttanut opettamisen/oppimisen tehokkuuteen.
Ja kärsiikö nuoriso lisäksi digiähkystä, joka kaventaa ajattelun horisonttia.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan monet kirjoittajat ovat oikeassa koettaessaan etsiä syitä opetustulosten laskuun.
Itse olen ihmetellyt indonesialais syntyisten perheeni koulumenestystä sittemmin Suomessa. Indonesian peruskoulu ei ole mitenkään erinomainen kielissä ja matematiikassa antamaan pohjaa koulumenestykselle.
Kuitenkin perheemme lapset ovat menestyneet erinomaisesti Lukiossa ja jatko opiskelussa korkeakoulussa ja Yliopistoissa. Ehkä tärkeimpänä ,mestystekijänä on ollut voimakas halu menestyä uudessa maassa ja ympäristössä. Sellainen menestymisen tavoite puuttuu selvästi suomalaisilta nuorilta. Ei ole katastrofi vaikkei pääse korkeampaan koulutukseen, koska menestyminen ei tunnu kovin tärkeältä, eikä nykyinen koululaitos kannusta ponnistelemaan
Ahneus menestykseen jää puuttumaan, tai se tuntuu työläältä. Vai onko se kunnianhimon puutetta ja laiskuutta. Tavoite ei tunnu tärkeältä.
Vaimoni ponnisteli Lähihoitaja kursillaan kurssin parhaaksi, vaikka ei vielä osannut suomenkieltä täydellisesti ja oli keski-ikäinen.
Opettajien tasossakin on varmaan parantamisen varaa. Aiemmin pääteltiin ammatti oppilaitosten opettajista: ”Ne jotka eivät pärjää teollisuudessa tai liike-elämässä haakeutuvat ammatti oppilaitoksiin opettamaan vanhentunutta tietoa”.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa voi lähestyä myös miettimällä minne hävisi suomalainen huippu-urheilu. Kävikö niin, ettei enää tarvittukaan kansainvälistä näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Eikä Suomen kansainvälinen menestys tullut puhtailla eväillä vaan Itä-Saksan kanssa kehitettiin hormoneja ja muita vippaskonsteja. Tuosta ei ole enää pitkä harppaus Suomen nykyiseen oppijärjestelmään.
Ilmoita asiaton viesti
Opettajien arvovallan palautus, kännykät pois, inkluusion purkaminen.
Ensimmäinen onkin haastavaa kun oppilailla ja vanhemmilla on nykyään vähän kaikki oikeudet…
Ilmoita asiaton viesti
Koulumenestykseen, oppimismotivaatioon ja oppimistuloksiin vaikuttaa myös oppilaiden koti vanhempineen. Ei tästä mitään muuta.
Ilmoita asiaton viesti