Ministerien puolisoiden taloudelliset sidonnaisuudet

Useimmissa läntisissä sivistysvaltioissa myös ministerien aviopuolisoiden – siis ei vain ministerien itsensä – edellytetään ilmoittavan taloudellisista sitoumuksistaan, ja niitä myös seurataan. Myös Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin Greco on suositellut, että sen tarkastelemien valtioiden pitäisi harkita em. sidonnaisilmoitusten laajentamista kattamaan myös puolisoiden tietoja.

Se, miksei ministerien puolisoiden taloudellisia sidonnaisuuksia vaadita julki ”avoimeksi yhteiskunnaksi” julistautuneessa Suomessa, on melkoinen mysteeri. Syita tällaisen salailukulttuurin olemassaololle ja haluttomuudelle asiantilaa nytkään korjata lienee useita, mutta Uutissuomalaisen tuoreessa selvityksessä paljastui ainakin yksi mahdollinen taustasyy: nykyministereiden puolisoiden taloudelliset kytkökset.

Selvityksestä ilmeni, että erilaisia sidoksia yrityksiin vastuuhenkilöinä on ainakin pääministeri Sanna Marinin puolisolla Markus Räikkösellä, sisäministeri Maria Ohisalon puolisolla Miika Johanssonilla, ympäristöministeri Krista Mikkosen puolisolla Ville Vuoriolla sekä kuntaministeri Sirpa Paateron puolisolla Antti Paaterolla.

Ministerin tai ministerin puolison läheisetkään yhteydet yritysmaailmaan eivät ole tietenkään mikään rikos, joten valtioneuvoston jäsenten kannattaisi niitä mieluummin alleviivata kuin salailla. Nyt – kun näitä yhteyksiä ei pidetä avoimesti esillä – syntyy vaikutelma tahallisesta salailusta, mikä puolestaan johtaa pohtimaan tuon salailun syitä.

Jos salattavaa ei ole, Suomessakin on syytä ryhtyä soveltamaan Grecon em. avoimuussuositusta ainakin ministeritasolla. Jos salattavaa taas on, tuota suositusta ei tietenkään kannata noudattaa.

+2
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu