Norppapoika Tobias – vapautetaanko, tapetaanko vai pidetäänkö Korkeasaaressa?

Heinäkuun lopulla Saimaalta löytyi melko huonokuntoinen kuutti, jolle löytäjät tekivät sen minkä jokainen inhimillinen ihminen tekisi eli pyrkivät pelastamaan sen elämälle. Päivystävien eläinlääkärien myötävaikutuksella Tobias – minkä nimen löytäjät kuutille antoivat – siirrettiin ensivaiheen hoitojen jälkeen Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Siellä Tobiaan toipuminen jatkui suotuisana, ja lopulta – useiden veri- ja muiden kokeiden jälkeen – sen katsottiin olevan täysin terve.

Luonnoneläin kuuluu luontoon, mutta Varsinais-Suomen ELY-keskus, jolle päätösvalta koko Suomen osalta on näissä asioissa delegoitu, epäsi luontoon palauttamisen. Vaikka Tobias oli siis todettu terveeksi,  ELY-keskus kielsi sen vapauttamisen, ja pääperusteluna oli se, ettei riskiä sen mukana mahdollisesti tulevien tautien leviämiselle voida sulkea kokonaan pois.

Näennäisen terve norppapoika Tobias jäi odottamaan kohtaloaan Korkeasaareen, missä sitä myös ELY-keskuksen mukaan hoidettiin – ja hoidetaan – asiantuntevasti ja hyvin.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kielteisen palauttamispäätöksen taustalla on pelko Tobiaan mukana mahdollisesti kulkevien sairauksien leviämisestä Saimaalle ja samalla koko sen norppapopulaatioon. Kun ottaa huomioon, että Tobias on sekä syntynyt että viettänyt ”varhaislapsuutensa” vapaana Saimaalla, tuo pelko tarkoittaisi sitä, että norppa olisi saanut tartuntansa Korkeasaaressa. Aikamoinen epäluottamuslause siis tälle kansainvälisestikin tunnustetulle laitokselle.

Varsinais-Suomen ELY-keskus vaikuttaa tehneen kieltopäätöksensä ns. varmuuden vuoksi. Totta kai on niin, että mikä tahansa eläin voi tuoda mihin tahansa vesistöön uusia tauteja, mutta kukaan ei liene vakavissaan esittämässä, että esimerkiksi koirien tai hevosten uittaminen suuressa Saimassa pitäisi sen takia kokonaan kieltää.

Täydelliseen varmuuteen siitä, etteikö Tobiaalla, siinä missä jollakulla koirallakin, voisi olla esimerkiksi joku piilevä virussairaus, ei voi koskaan eikä missään olosuhteissa päästä. Niinpä on tyydyttävä todennäköisyyteen, jolloin on helppo todeta, että erittäin suurella todennäköisyydellä Tobias ei kanna tautia, joka tappaisi koko Saimaan norppapopulaation.

Tutkijat eivät tietenkään voi koskaan sataprosenttisesti luvata, etteikö Tobias voisi tuollaista virusta kantaa, mutta asiasta päättävän viranomaisen pitää ottaa huomioon myös muita näkökulmia kuin pahin mahdollinen skenaario. Uskon Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tehneen Tobiaan kannalta ikävän päätöksensä hyvässä tarkoituksessa, mutta silti asiaan kannattaa otta aikalisä. Valitusiaka ELY-keskuksen päätöstä vastaan on vielä meneillään, jotan jonkun tahon pitäisi se nyt heti hyödyntää. Jälkikäteen valittaminen on turhaa, jos Tobias lopetetaan.

Maalaisjärjen näkökulmasta on täysin selvää, että Tobias kannattaa määrätä tarpeeksi pitkään karanteeniin, jonka aikana sen kaikki mahdolliset sairaudet selvitetään juurta jaksain. Jos jotain koko norppapopulaation kannalta ikävää ilmenee, Tobiaan siirtoajatus Saimaalle kannattaa hylätä ja ryhtyä valmistelemaan sen elämän jatkamista eläintarhassa.

Ajatus siitä, että Tobias näiden useiden jossien takana olevien pahimpien vaihtoehtojen pelossa varmuuden vuoksi lopetetaan, tuntuu todella kummalliselta. Moisen vaihtoehdon toteuttaminen lyö korville niin ihmisten oikeudentuntoa kuin koko Metsähallituksen norpansuojelutoimintaa, niin Korkeasaaren asiantuntemusta kuin Tobiaan pelastaneiden ihmisten tunteitakin. Kuuttipoika Tobiaan oikeudesta elämään nyt puhumattakaan.

Toivoa siis sopii, että kohtuus ja viisaus tässäkin asiassa voittavat – ja Tobiaan takia tapahtuva norppapopulaation tuhotuminen ja muu nyt päätään nostanut kauhukuvien maalailu jätetään tieteiskirjallisuuden tehtäväksi.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu