Oppositio halveksii suomalaisten työllistämistavoitteita – ja hallitus matalapalkka-ammattien oikeuksia

Se kierre, että Suomen joka toinen hallitus tuhlaa ja joka toinen sitten joutuu tekemään kipeitäkin leikkauksia, ei ole viisasta talouspolitiikkaa valtiolta. On siis siirryttävä ylihallituskautiseen parlamentaariseen malliin, jossa valtiontalouden suuntaviivoja piirrellään esim. kymmenvuotiskausittain.

Nyt, kun Orpon hallitus yrittää vähän purkaa vuosikymmenien kuluessa rakentunutta himmeliä, jossa ihmisten saamat sosiaalietuisuudet haittaavat heidän työllistymistään, oppositiopuolueet ovat peräti riehaantuneet. Ajatus, että yhtäkään saavutettua etua ei pidä ottaa pois yhdeltäkään väestötyhmältä, saa tietysti ihmisiltä laajaa kannatusta, mutta samalla tuollainen populismi on taloudelle myrkkyä. Kun varaa kaikkeen hyvään ei entisessä määrin nyt ole, tuota hyvää pitää lähteä purkamaan – ja samalla korottamaan myös joitakin veroja.

Työn ja yrittämisen verottamista hallitus ei halua lisätä, koska sellainen vain pahentaa tilannetta, joten veronlisäykset pitää suunnata välilliseen verotukseen. Sieltä ei ole kuitenkaan saatavissa ”tarpeeksi”, joten pakostakin jäljelle jää eräiden jo vakiintuneiden etuisuuksien vähentäminen tai jopa poistaminen silloin, kun ne häiritsevät hallituksen suurta tavoitetta eli työllisyysasteen selkeää parantamista.

Ay-liike ja sen takana oleva vihervasemmisto eivät näytä valtiontalouden tervehdyttämistä edelleenkään haluavan – vaan asiallisesti ottaen tekevät nyt kaikkensa, ettei näin kävisi. Kun poliittiset lakkoaallot seuraavat toisiaan aina vain tihenevässä tahdissa, ainakin yksi hallituksen tavoite eli poliittisten lakkojen pituuden maksimoiminen esim. yhteen tuntiin alkaa tuntua yhä houkuttelevammalta ratkaisulta.

Se hallituksen tavoite, että mikään ammattiala – eivät edes matalapalkka-alat – voisi missään olosuhteissa saada vientialojen palkankorotuksia korkeampia palkankorotusprosentteja, tuntuu sen sijaan kohtuuttomalta vaatimukselta. Jos hallitus kykenisi edes tämän esityksensä peruuttamaan, sen suosio voisi jopa nousta, sillä kansantalouden pelastaminen ei moista matalapalkka-alojen kyykyttämistä edellytä. Ja selkävoittojen hakeminen kaikilla rintamilla puolestaan takaa sen, että jo seuraava hallitus lähtee taas tuhlailemaan – eikä Suomen kansantalous edelleenkään nouse muiden Pohjoismaiden tasolle.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu