Sairaalaverkkopäätös päivänvalossa

Kehysriihen sairaalaverkkoratkaisu on aiheuttanut odotettua parranpärinää kaikkialla maakuntien Suomessa. Jotkut hyvinvointialueet ovat huokaisseet helpotuksesta, jotkut toiset taas kironneet hallituksen alimpaan hitonhautaan.

Se. että sote-palveluita ja -rakenteita menettävät alueet purnaavat, on tietysti ymmärrettävää, mutta kaikkein eniten riihiesitystä on syytä moittia sen epäreiluudesta ja epätasapuolisuudesta. Jos sairaalapalveluja vähennetään, noiden leikkausten mittapuun pitäisi olla sama koko maassa – tai ainakin pitäisi selittää järkeen käyvästi, ellei ole.

Jokainen ymmärtää, että sellaiset pitkien etäisyyksien alueet kuin Lappi ja Koillismaa tarvitsevat omat päivystyssairaalansa, joten Ivalo ja Kuusamo ovat yöpäivystyksensä tällä perusteella ansainneet. Suurta ihmetystä on sen sijaan herättänyt mm. se, että 79 000 asukkaan Kouvolassa sairaalan yöpäivystys ei saa jatkua enää 31.12.2025 jälkeen, mutta 19 000 asukkaan Pietarsaaren sairaalan yöpäivystys saa.

Kun Pietarsaari on vain 41 kilometrin päässä Kokkolan yöpäivystyssairaalasta, Orpon hallituksen piti löytää jokin muu Pitarsaarta puolustava perustelu, ja kun oikein etsittiin, löytyihän se: selitykseksi tälle ilmiselvälle epäloogisuudelle hallitus esitti ”kielellisten oikeuksien toteuttamisen varmistamista” – eli suomeksi sanottuna ruotsinkielisen väestönosan etuoikeuksen jatkamista.

Moinen perustelu on tietenkin tekaistu, joten kun oikeaa syytä aletaan etsiä, löytyy mielenkiintoinen yhteys: kyseinen Pietarsaari on RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin synnyin- ja asuinkaupunki.

Suuret puheet siitä, että ministerit asettavat aina koko kansan edun oman ja puolueensa edun edelle, kannattaakin lopettaa viimeistään nyt. Mauri Pekkarista syytettiin aikoinaan siltarumpupoliitikoksi, mutta jollei ministeri aja edes oman alueensa etua, niin kenen sitten?

Rantaruotsalaisten pienellä mutta vaikutusvaltaisella kansanryhmällä onkin syytä kiittää Anna-Maja Henrikssonia. Paras keino tuon kiitollisuuden osoittamiseen on äänestää Henrikssonia kesäkuun eurovaaleissa – vaikka Pietarsaaren sairaalan yöpäivystyksen säilyttäminen tuskin pelkkä vaalitemppu olikaan.

Vertailun toisen osapuolen eli kaltoin kohdellun Kouvolan sairaalan vaikutusalueella asuvat voivat vain harmitella oman ministerin puutetta, sillä niin iso merkitys alueen edunvalvonnalle tällaisella ilmiselvästi on. Ainakin silloin, kun ministeri on tarpeeksi fiksu ja tarpeeksi härski.

 

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu