Sota eskaloituu?
Itäiseen naapurimaahamme on hyökätty. Toistaiseksi tuntemattomista paikoista lähetetyt droonit ovat kylväneet pelkoa ja kauhua ystäväkansamme rauhaa rakastavan väen keskuudessa, ja kun ne lienevät löytäneen kohteensa sotilasliitto Naton vakoojasatelliittien avulla, todellinen syyllinen naapurimme hädälle on tietysti imperialistinen USA.
Jos eläisimme 60-70-lukuja, jotakuinkin noin olisi stalinistikommunistinen Tiedonantaja-aviisi Venäjälle suunnattuja droonihyökkäyksiä kommentoinut.
Alkukappale on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka tätäkin kirjoitusta voitaisiin tulkita täysin päinvastoin tarkoitustaan: vain ekan kappaleen lukemalla kuka tahansa voi väittää blogistia putinistiksi – tai vähintäänkin järjettömäksi.
Tosiasiahan on, että Venäjän raukkamainen sota Ukrainaa vastaan on vain ja ainoastaan Venäjän itsensä syy. Nyt, kun tuo sota on mitä ilmeisimmin eskaloitumassa jo äiti-Venäjän omalle alueelle, yhdeltäkään ulkovaltiolta – Valko-Venäjää ja Pohjois-Koreaa toki lukuun ottamatta – ei löydy todellista ymmärrystä, saati empatiaa, Venäjää kohtaan.
Jos edes tämä sodan saapuminen Venäjän omalle maaperälle ei aikaansaa minkäänlaista sodan vastaista reaktiota venäläisissä, heidän tukensa Putinille on vankkumattomampi kuin luulimmekaan. Kansan tietämättömyyteen ei voi enää vedota, ja myös puheiden fasistisen Lännen aloittamasta Venäjän alistamisesta luulisi huvittavan jo tyhmimpiäkin venäläisiä.
Mutta palatkaamme alkuun. Silloinkin 60-70-luvuilla – vaikka Neuvostoliiton systeemistä ja raakuuksista tiedettiin jo laajalti – jopa Suomessa oli mekittävä määrä ihmisiä, joille itänaapurimme oli sekä maailmanrauhan tae että ystävämaamme sotaisaa Natoa ja amerikkalaista imperialismia vastaan. Jalo aate ja sokea usko hämärsivät kommunistiemme ajattelun samaan tapaan kuin venäläisten ajattelun nyt?
Ei se kuitenkaan prosentuaalisesti kovinkaan iso osa ollut Suomen kansasta 60-70 luvullakaan noin ajattelevia. Kyllä esimerkiksi Prahan miehityksessä 55 vuotta sitten kansan mielipide oli selvästi Neuvostoliittoa vastustava.
Toki oli näitä stalinistikommunistejakin esim. koulumaailmassa. Tavallinen kansa kuitenkin näki aika selkeästi homman läpi toisin kuin björnwalhroosit tai kristiinahalkolat. Naureskelivat partaansa kaupan kassajonossa ja kävivät venakoille myymässä sukkahousuja Leningradissa.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/04/04/prahan-kevat-sai-kadulle-myos-suomen-nuoret
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on WWII -kokemustuntijat siirretty sivuun jokapäiväisestä tutkimuksesta ja mediasta. Mutta Suomessa niin ei ole tehty. Vähäiselläkin tutkimuksella huomaa Ruotsi-Suomen vuosisataiseen sotahistoriaan syntyneiden Svenska Klubben sukujen vaikuttavan kaikkeen tiedottamiseen ”sisällissodassamme” Ukrainassa.
Erkki Tuomiojakin on syntynyt ja kasvanut korviaan myöten sodissa, tuo Historioitsija ilman rajoja. He sanovat sotien tunnekielellä historiaamme täysin onnistuneeksi, koska olemme olemassa. Maailman onnellisin kansa!
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ja Länsi-Euroopan maat eivät ole edelleenkään käsitelleet kommunistien tekemisiä. Yhtä vähän kuin Venäjäkään.
Toisin kuin Saksa joka on käsitellyt natsien tekemiset ja siirtänyt sivuun ne jotka silloin olivat päättävissä asemisssa sekä myötäilijät.
Samoin Itä-Euroopan ”satelliitttivaltiot”.
Meillä on, alkaen -60-luvun lopulta sodanjälkeisen ajan ollut vallassa ja on edelleen kommunistit ja stalinistikommunistit.
Ne vain vaihtoivat ”väriä” kun isäntänsä luhistui. Toiset muuttuivat vihreiksi ja toiset vaaleanpunaisiksi. Aate ei kadonnut minnekään.
Suosittelen katsomaan tuon 38-minuuttisen. Siitä selviää aika tavalla kommunistien touhut sotien jälkeen ja edelleen.
Mukana Zyskovits ja joku vasta kirjan asiasta kirjoittanut historioitsija.
https://www.youtube.com/watch?v=71a3fkl9_qs
0
Ilmoita asiaton viesti
” Toisin kuin Saksa joka on käsitellyt natsien tekemiset ja siirtänyt sivuun ne jotka silloin olivat päättävissä asemissa sekä myötäilijät.”
Tässä lienee hieman epätarkkuutta. Saksassa liittoutuneet siivosivat hallinnosta ainoastaan NSDAP:n johtohahmot, jotka saivat tuomionsa Nurnbergissa.
Saksalaiset sotilaat olivat sodan päätyttyä erimittaisissa sotavankeuksissa ja asemasta ja sodanaikaisista tehtävistään riippuen siirtyivät jopa suhteellisen nopeasti siviilitehtäviin liittoutuneiden valvomassa Saksassa.
Entiset sotilaat muodostivat myös uudelleen perustetun Saksan armeijan rungon. Tähän oli käytännön pakko. Miehiähän ei sodan jälkeen ollut riittävästi oikeastaan mihinkään, joten kaikille löytyi ammattitaitoa vastaavia tehtäviä sekä siviilistä että armeijasta. Tässä sakissa oli myös natsipuolueen aktiiveja sekä entisiä SS-miehiä.
Aasinsiltana tähän oli nimenomaisesti kommunismin pelko. Itä- ja länsi-Saksa olivat jo tuolloin todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin tuolla, en niinkään sotilaita vaan yhteiskunnan johthenkilöitä ja poliitikkoja, ja virkamieskuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kerrankin vaivautuisit oikolukemaan tekstisi, se saattaisi olla edes hivenen ymmärrettävämpää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nuo o-kirjaimen puuttumiset vaivaavat niin koita ymmärtää. Kone ei suostu kirjoittamaan o-ta muutoin kuin kopio – liitä.
Lisään oo:t siis jälkikäteen ja silloin jää helposti houmaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä mielenkiintoinen yhteensattuma, että tänään on Ville Jalovaaran sotahistoriaa käsittelevän kirjan: Tulta Helsingin taivaalle julkaisupäivä.
https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009810178.html
Helsingillä on nyt herran vuonna 2023 huonommat edellytykset puolustautua ilmasta tulevaa hyökkäystä vastaan kuin talvella 1944. Silloin armeijalla oli käytössä parasta, mitä silloin oli tarjolla.
Nyt ei ole juurikaan mitään, millä estää korkealla lentävien hävittäjäpommittajien toiminta, perinteisten tai hypersonisten ohjusten iskut tai edes kunnolla Drone-hyökkäyksiä.
Kaikki munat laitettiin samaan koriin ja ostettiin hävittäjiä. Sama virhe toisinnettiin ja ostettiin lisää hävittäjiä. Nyt vaikuttaisi siltä, että uusien hävittäjien tuleva hinta ylittää jo sen, mihin Suomella olisi edes varaa, koska uuden teknologian päivityspaketti maksaa lisää miljardeja, vaikka ensimmäistäkään konetta ei ole valmiina edes linjastolla.
Pelkästään tulevien lisäkustannusten hinnalla olisi saanut koko etelä-Suomen kattavan korkealle yltävän ilmatorjunnan.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt ei ole juurikaan mitään, millä estää korkealla lentävien hävittäjäpommittajien toiminta, perinteisten tai hypersonisten ohjusten iskut tai edes kunnolla Drone-hyökkäyksiä.”
Jaa? Suomella on ihan kelvolliset ilmavoimat korkealla olevien maalien torjuntaan, ilmatorjuntajoukkoja ja merivoimien aluksia torjumaan alempana niin lentokoneita kuin aerodynaamisia maaleja. Mutta mitä tärkeintä, liittolaisia riittämään pelottamaan vihollista olemaan edes yrittämättä mitään.
Suomi ei ole ollut ikinä näin sotilaallisesti vahva itänaapuriin verrattuna, vaikkemme laskisi edes liittolaisia mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Monenko päivän tarpeisiin nämä riittävät?
Ilmoita asiaton viesti
”Silloinkin 60-70-luvuilla – vaikka Neuvostoliiton systeemistä ja raakuuksista tiedettiin jo laajalti – jopa Suomessa oli mekittävä määrä ihmisiä, joille itänaapurimme oli sekä maailmanrauhan tae että ystävämaamme sotaisaa Natoa ja amerikkalaista imperialismia vastaan”
Noh, tuossa ei kannata unohtaa että 1950-1970 -luvuilla monet länsimaat pissasivat omiin muroihinsa. Iso-Britannian ja Ranskan Suezin sekoilu, Ranskan julma siirtomaasota Algeriassa, Yhdysvaltain rotuerottelu ja ennen kaikkea typerä Vietnamin sota, Portugalin siirtomaasodat, Espanjan ja Kreikan diktatuurit, Länsi-Saksan kyvyttömyys tuomita natseja…
Neuvostoliitto ja Kiina olivat julmia diktatuureja mutta ne pystyivät onnistuneesti ja syystä osoittamaan länsimaiden puutteita. Ei ihme että moni fiksukin meni lankaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin pissasivat.
Se ei kuitenkaan millään tavoin poista sitä että kommunistien, Neuvostliiton tekemiset hyväksyttiin silloin, ja aina 90-luvulle saakka, suuren kansanosan toimesta ainoaksi oikeaksi totuudeksi. Aivopesu ja jatkuva propaganda oli tehnyt tehtävänsä.
Sinänsä tuo että ”kyllä ne muutkin” on huono argumentti.
Ilmoita asiaton viesti