Soten valuviat kannattaa korjata mahdollisimman pian
Manner-Suomen asukasluvultaan pienin (68 000 as.) hyvinvointialue Keski-Pohjanmaan hva on ihan turha ja kannattaisi liittää johonkuhun naapureistaan. Samoin on Kainuun hva:n (71 000 as.) ja Itä-Uudenmaan hva:n (99 000 as.) kanssa, joiden hallinnot, byrokratiat ja muu ylläpito on täydellistä verovarojen tuhlausta.
Näiden ilmiselvien virhepäätösten tunnustamisen ja siitä aiheutuvien uusien päätösten jälkeen sote-ratkaisulle pitää antaa muutaman vuoden täydellinen työrauha. Jos malli ei vielä silloinkaan toimi toivotulla tavalla, sen paikkaileminen kannattaa lopettaa ja rakentaa Suomelle aivan uusi sote-malli.
Yhden hyvinvointialueen tulisi kattaa noin 500 000 ihmisen alueet. Näin toimittiin, kun poliisin toimintaa uudistettiin ja joutavat poliisilaitokset lakkautettiin. Suomessa on 11 poliisilaitosta. Hyvinvointialueita on 21 + Helsinki.
Ilmoita asiaton viesti
Näihin pitäisi reagoida välittömästi.
Keskitys tuo toisaalta mieleen teollisuudelle ominaisen toimitavan, mikä on monella tapaa ongelmallisen mahdollinen, koska kapseloi toiminnan, ts mm vie sen ulottumattomiin suurimmalta osalta, ja siinä kun liittymää, lähinnä kuluttajuus, tmva.
Päätyy olemaan toimijoita, tavalla Putin, ja lännessä myös vastavoima, mikä halvaannuttaa. Oleellista ei siten ole se teollisuus, vaan valtakumuloltuma, ts kuilu (käytännön oppositiovaje).
Tuottavuusvaje on eräs selkeä tällainen, ja ongelmaksi nostettuna jatkuva-aikaisen potentiaalinen kandi. Tästä voi puhua loputtomiin, ja toimintaperusteet eivät voi olla olematta kunnossa.
Tuottavuusvaje tarvitsee normalisoimista kauttaaltaan, mitä ei tosiaan tuoda esiin. Pilkkomisia, rationalisointeja ja uudistuksia kannattaa ajatella entispohjan virittämisenä uuteen muotoonsa. Näillä kohden eivät kaikki toimi.
Päätelmä on vähän yleisarvelua, ja antaa siten toisaalta kattavaa tarkstelua eri sektoreille.
Päätymät näissä on helposti samaa sitkeyttä mitä kastilaitoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marinin hallitus jää historiaan hyvinvointiyhteiskunnan tuhoajana.
Ei lakeja niin vain muutellakaan. Pahoinvointialueiden pomot pitää kynsin hampain kiinni asemistaan eli tilanne on sama kuin miksi kunnat eivät kyenneet tekemään yhteistyötä ja kitkemään ylimääräistä läskiä terveydenhoidosta.
Eihän se pelkkä Itä-Uusimaa. Vantaa-Keravassa on yhdistetty kahden kunnan terveydenhoito. Koko HUS pitäisi olla saman hallinnon alla.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marin voidaan ottaa tässä osoitukseen, ja voi jäädä paikoilleen tavalla, joka näissä yhteyksissä (yleensä) toteutuu.
Kyse on polaarisuudesta, jota rintamaa ei aina osata sijoittaa meneillä olevaan hetkeen.
Perinnekuviota on ollut, ja jatkuu, ts näennäisdemokratia toimii. Kyse ei ole vain Venäjän alueesta.
Vaikea ajatella demokratiaa aitovaikuttavana, ilman vallan reaalista jakaatumista kauttaaltaan.
Tasa-arvo ei tule kyseeseen, mutta ei toisaalta myöskää näkyvän ongelmalliset, ellei asema ole defacto.
Dilemma on tosiaan siten helposti iki-aikainen, koska tarvittaviin kohtiin ei voida puuttua.
Seuraus on mm ne kansannousut (eri näköisinä), ja erityisesti jähmettymiset, koska ensimmäiseen liittyy jo niin paljon tietoa (osoittamispotentiaalia), ettei sellaisten kautta tarvitse mennä.
…
BTW
Natsismi (tai kansallisoikeisto) oli aikoinaan eräs ratkaisu tässä. Itse puhunut breivikismistä, vaikka onkin ääri-ilmaisua.
Todellisuudessa, jos tärkeäksi koettua menee riski-arvoiseksi, isojakin kääntymiä on helposti odottaa ripeästi tapahtuvina, paremmn aikaansaavuuden takia.
Isot tukostumat luovat aina tuottamuksellisesti räväköitä tarpeita. Perustelut on esittää, mutta sopivan kypsytyksen jälkeen, mikä vaihe seuraa itsestään, pohjamäärätysti.
Ilmoita asiaton viesti
Ylimääräisiä läskejä ei saada pois, niin kauan kuin julkinen organisaatio saa itse päättää ketkä potkitaan ja ketkä ei. Siinä käy kuten aina – hyödyllisiä työntekijöitä lomautetaan (tai saavat jopa potkut) ja hyödyttömät saavat jäädä.
Hallintokoneistot ovat paisuneet paisumistaan vuosikymmenestä toiseen, eikä loppua näy. Julkista rahaa syydetään yhteiskuntaan myös sinne tänne ilman mitään harkintaa. Tämän johdosta Suomella ei enää ole varaa mihinkään tärkeään toimintaan. Lopulta käy niin että organisaatiot romahtavat – ja kaiken pitää aloittaa alusta.
Yhteiskuntamme ovat tulleet kehityksensä loppupäähän – työelämän pyramiidi on ylösalaisin, seisoo kärjellään – kaikki muu organisaatiossa on tärkeämpää kuin se työ, minkä takia organisaatio on olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi rahalla, myös hallinnolla. Jälkimmäistä kun tarvitaan myös, takaa mahdollisuutta valtaan.
Kumpikin elää toisesta vallan tekijästä, ts raha luo vallan elementtejä ja tarvitsee tätä, ja hallinto vaikuttaa rahaan, ja tarvitsee tätä.
Mitenkä olisi tosiaan tavan asiakeskustelu siitä, miten rakennetaan, millaisia toimijoita on lähtöpohjaltaan.
Ei tällainen nimittäin tavan kokijaksi jäävää tosi paljon ilahduta, ellei Putinin lempiä käsi joskus lohduta.
Ilmoita asiaton viesti