Sotien Suomi

Suomen liityttyä Natoon moni on kysellyt, josko suomalaiset joutuvat jossain vaiheessa lähettämään sotilaitaan myös ulkomaisiin sotiin. Jos näin käy, tilanne ei ole suomalaisille uusi, sillä suurimmassa osassa historiamme sodista olemme taistelleet lähinnä toisten – eli käytännössä Ruotsin ja ruotsalaisten – sotia ja vain osaksi myös omasta puolestamme.

Kun Suomen heimot 1100- ja 1200-luvuilla liitettiin Ruotsin valtakuntaan, suomalaisilla alkoi lähes loputon taistelu valloittajamaa Ruotsin puolesta, yleensä Novgorodia ja sittemmin Venäjää vastaan. Olipa hyökkääjänä Ruotsi tai Novgorod/Venäjä, sodan pahimmat hävitykset koskivat ennen muuta suomalaisia.

Pähkinäsaaren rauhaan 1323 päättyneen ns. Käkisalmen sodan jälkeen Ruotsin ja Novgorodin välille vedettiin jo rajakin, jolloin sodat taukosivat pitkäksi aikaa.

Vuonna 1475 nykyisen Savonlinnan alueelle alettiin rakentaa Olavinlinnaa, jonka Venäjä katsoi olevan sen mailla. Rajavihollisuudet toistuivat vuosi vuodelta, ja vanha viha -niminen kolmivuotinen Suomen hävittämisjakso päättyi Ruotsin ja Venäjän väliseen Novgorodin rauhaan 1497.

1500-luvulla suomalaiset tappelivat ja kärsivät Ruotsin valloituspolitiikan johdosta esimerkiksi suuressa Venäjän sodassa ja pitkässä vihassa, jonka aikana venäläiset hävittivät mm. Porvoon ja Helsingin.

1600-luvulla Ruotsi pyrkimys suurvalta-asemaan jatkui, merkittävin osin suomalaisten sotilaiden avulla ja siviilien kärsimyksistä piittaamatta. Vuosisata näki mm. Inkerin sodan, Pohjan sodan ja 30-vuotisen sodan Keski-Euroopassakin sotineine suomalaisine hakkapeliittoineen.

1700-1721 käyty suuri Pohjan sota lopetti Ruotsin suurvalta-ajan, mutta sitä ennen suomalaiset ehtivät kärsiä siitä isonvihan merkeissä yllin kyllin. Sodan päättäneessä Uudenkaupungin rauhassa ns. Vanhan Suomen monisatavuotinen yhteys Ruotsiin päättyi, kun alue liitettiin Venäjään.

Lisää Suomen alueita Ruotsi menetti Venäjälle hattujen sodan vuonna 1743 päättäneessä Turun rauhassa, kun taas seuraava eli Kustaa III:n sota ei rajamuutoksia Suomen osalle tuonut.

Seuraava eli Suomen sota 1808-09 olikin sitten jo kohtalokas Ruotsille – ja Suomelle, joka irrotettiin Ruotsista ja liitettiin Venäjään. Toistuvien sotien aikakausi päättyi, vaikka Suomen sotilaita joutui välillä sotatoimiin myös Venäjän puolesta mm. niin Turkin sodassa 1877 kuin ensimmäisessä maailmansodassakin.

Seuraavassa eli Suomen talvisodassa 1939-40 Suomi taistelikin sitten jo itsensä puolesta.

 

 

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu