Suomi Valko-Venäjältä tulevien siirtolaisten toisena kohdemaana? Keskustalla nyt näytön paikka.

Valko-Venäjältä Puolaan jonottavien siirtolaisten pääkohdemaat ovat Saksa ja Suomi. Jos Die Weltin haltuunsa saama tätä koskeva EU-komission asiakirja on totta, Suomen ja suomalaisten tulee olla tarkkana: kohta vastaavanlainen rajatilanne saattaa olla Suomen rajoilla.

Suomessa on viime vuosina totuttu siihen, että tällaisista asioista täällä meillä puhuvat vain persut – joten asiaan ei tarvitse kiinnittää huomiota. Nyt, kun myös kokoomuksen riveistä on noussut vastaavanlaisia huolia, hallitus yrittää heiluttaa persu-kortin sijaan oppositio-korttia: pelkkää hallituksen mollaamista.

Kokoomuksen syyttävä sormi Suomen lepsuilua kohtaan on nyt kohdistettu Pekka Haavistoon (vihr.) ja Maria Ohisaloon (vihr.), mutta tosiasiassa vastuu Suomen noususta maahanmuuttajien pääkohdemaaksi Saksan rinnalle on koko hallituksen syy. Erityisesti pitää ihmetellä hallituksen aikuisena pidetyn keskustan flegmaattisuutta tässä asiassa. Ratkaisuja tunteet edellä tekevän vihervasemmiston vastapainoksi tarvittaisiin nyt järjen ääntä ja keskustalaista suhteellisuudentajua.

Suomen muihin EU-maihin verrattuna suuremmasta houkuttelevuudesta ovat tyytyväisiä ainakin muut Pohjoismaat, joihin suuntautuva muuttopaine näin hellittää. Tyytyväisyyttää Suomen suosiosta siirtolaisten keskuudessa lienee samasta syystä myös muualla Euroopassa, mutta siltikään hallituksemme ei herää.

Kuvaavaa on, että siinä, missä muualla mietitään, miten liikasiirtolaisuus EU:n ulkopuolelta  saataisiin torpattua, meidän sisäministerimme puhuu vain ”naisista ja lapsista”, jotka nyt ovat Puolan rajalla huonossa asemassa. Vaikka näin toki onkin, huonossa asemassa siellä ovat myös miehet, ja kun rajaportit EU-alueelle kai pian avataan, läpi tulevat tietysti myös miehet – Saksa ja Suomi siis mielessään.

Suomalaisille valehtelemisen ja asioiden viherpesemisen sijaan hallituksen edustajien pitäisikin nyt ehdottomasti pysyä totuudessa ja avoimuudessa – ja varautua myös huonoihin vaihtoehtoihin. Oppositiota haukkumalla ja sen näkemyksiä väheksymällä eivät nämäkään uhkakuvat mihinkään katoa. Epätoivottu ääriajattelu sen sijaan laajenee.

+1
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu