Taas ongelmia turkistarhauselinkeinossa, nyt rehupuolella

Tulli on paljastanut, että Suomen turkistarhoille on välitetty Tanskasta laitonta rehua, jonka eläimille mahdollisesti koituvien seuraamusten pelätään nyt leviävän tarhaeläinten lisäksi myös mm. koiriin ja muihin lemmikkieläimiin. Jos näin käy, syyttävä sormi tulee osoittamaan ennen muuta ko. rehun maahantuojia – mutta myös koko turkistarhausta. Ilman turkistarhauselinkeinoa tätäkään ongelmaa ei meillä nyt olisi.

Useimmissa sivistysmaissa turkistarhaus on joko kielletty tai tehty lainsäädäntöteitse kannattamattomaksi, mutta Suomessa se on täysin laillinen elinkeino. Tarhauksella on jopa ”oma” ministeri, sillä nykyinen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen ilmoitti taannoin olevansa sekä turkistarhauksen lämmin kannattaja että sen suuri asiantuntija eduskunnassa – ja nyt siis myös maan hallituksessa.

Rehuskandaalista huolimatta Suomen turkistarhaajat voivatkin olla nyt rahallisella mielellä. Hallituksella ja myös maa- ja metsätalousministerillä olisi kyllä iso ja tärkeä urakka keskittyä EU:n suunnalta tuleviin Suomenkin metsien käytön lisärajoittamissuunnitelmiin, joita etenkin useat vihreät mepit ovat ajamassa. Metsät ovat elintärkeä asia koko Suomen tulevaisuudelle, mutta mihin keskittyykään uusi maa- ja metsätalousministeri Kurvinen: turkistarhauksen etujen ajamiseen.

Turkistarhaus on toki tärkeä elinkeino Keski-Pohjanmaalla, mutta pohjalaisenkin ministerin pitäisi kyetä nousemaan alue- ja paikallispolitikoinnin yläpuolelle. Se, onnistuuko Kurvinen tässä nousussa, riippuu paljolti siitä, haluaako hän sitä, mutta toistaiseksi merkkejä ministerin kyvystä ja kompetenssista asioiden laajempaan näkemiseen ei ole ollut havaittavissa.

Jos ministeri Kurvinen kykenisi näkemään turkistarhauksen hyvän puolen eli työllistämisen (tarhureiden lisäksi useat toki ulkomaalaisia) lisäksi myös sen huonot puolet (eläinten kärsimykset, turkistarhauksen epäeettisyys ja sen Suomelle aiheuttama mainehaitta, nyt paljastunut rehuskandaali jne.), hän ryhtyisi oitis varautumaan siihenkin mahdollisuuteen, että jonakin päivänä tuo tarhaus loppuu myös Suomessa.

0
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu