Tapaus Johanna Vehkoo aiempaa vapaamman mielipideilmaston airuena?

Toimittaja Johanna Vehkoo ei ole Korkeimman oikeuden näkemyksen perusteella loukannut oululaisen Junes Lokan kunniaa laittomalla tavalla. Mielestäni päätös on hyvä, sillä Vehkoon sananvapauden rajoittaminen nyt esillä olleella tavalla olisi muussa tapauksessa voinut johtaa jatkuvaan valitustulvaan aina, kun joku pahoittaa mielensä itseään kohdistuneiden tölväysten johdosta.

Sanavapauden ja kunnianluokkauksen välisen rajan voi tämän päätöksen jälkeen uumoilla siirtyvän aiempaa enemmän sananvapauden lisääntymisen suuntaan, mikä sekin on hyvä asia. Tilanne, jossa Suomessa tässä asiassa nyt eletään, on viime vuosina kehittynyt epäterveeseen suuntaan, jossa on jopa nihilismin piirteitä. Junes Lokan tai muidenkaan värikästä kieltä käyttävien ja yleisen mielipiteen vastaisia kantoja edustavien kovakin julkinen moittiminen tulee oikeusvaltiossa olla sallittua.

Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin sanoa, että sama oikeus sananvapauteen, jonka perusteella Johanna Vehkoo onneksi vapautettiin syytteestä, pitäisi ulottaa myös mielipideakselin toiseen päähän. Jos laki vehkoille ja muille punavihreän ajattelutavan edustajille on radikaalisti eri kuin noiden ajatusten vastustajille, puheet oikeuslaitoksen puolueellisuudesta lisääntyvät taatusti.

Jotta näin ei kävisi, tapaus Johanna Vehkoota kannattaa alkaa lukea niin, että vaikka jokin kirjoittelu jotakuta yksilöä tai kansanryhmää ehkä loukkaakin, syyterajaa pitää nyt pikemminkin nostaa kuin laskea. Kun murhastakin syytetty on syytön, kunnes toisin todistetaan, olkoon niin myös mielipiteiden esittäjien kohdalla. Kun ihmistä siis saa nyt ilman tuomion pelkoa kutsua rasistipelleksi, sananvapauden ja tasapuolisuuden perusteella ei myöskään toista ääripäätä luonnehtiva värikäs – jopa härski – kielenkäyttö voi olla enää automaattisesti laitonta. Sopimatonta, törkeätä, loukkaavaa jne. monien kielenkäyttö on varmasti jatkossakin, mutta tämän jälkeen ei siis enää niin usein lainvastaista.

Kun jokainen tapaus tällä saralla tutkitaan edelleen erikseen, Johanna Vehkoon saama vapauttava tuomio voi olla askel kohti uusia aikoja myös sananvapauden kannalta. Jos näin käy, tapaus Johanna Vehkoo jää suomalaisen sananvapauden historiaan myönteisen kehityskulun aloittajana ja ahdistavan kyttäysajan lopettajana.

+6
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu