Tarttuuko korona mansikoista?

Suomessa mansikat poimitaan yleensä käsin, jokainen marja erikseen. Elintarvikekaupan yhteydessä on melko laajasti  paheksuttu sitä, että asiakkaat pääsevät kopeloimaan omenoita, avokadoja ja muita vastaavia ennen niiden ostoskärryyn laittamista – ja samalla mahdollisesti levittämään koronaa.

Suomessa korona on nyt melkein taltutettu, mutta kaikkialla muualla ei. Kun Suomen marja- ja vihannestilojen avuksi on äskettäin luvattu tuoda peräti 4500 ulkomaalaista mansikanpoimijaa ja muuta ns. kausityöläistä, moni heistä tulee Ukrainasta, Venäjältä tai Valko-Venäjältä. Noiden maiden ihmisten tautitilanteista on esitetty varsin sekalaisia arvioita julkisuudessa, joten pelko heidän mahdollisista koronatuliasistaan on ymmärrettävää.

Jokainen ulkomailta tuleva kausityöläinen joutuu täällä kahden viikon karanteeniin. Tarvetta moiseen tuskin olisi, jos minkäänlaista koronapelkoa ei olisi olemassa.

Kun Suomessa on nyt poikkeuksellisen paljon työttömiä ja lomautettuja, herää väistämättä kysymys, olisiko suurempi panostaminen suomalaisten poimijoiksi saamiseksi sittenkin ollut sekä helpompaa, viisaampaa että turvallisempaa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu