Turkistarhaus ei enää vihreitä liikuta?

Uusi ehdotus laiksi eläinten hyvinvoinnista on valmistunut ja lähtenyt lausuntokierrokselle. Lakiluonnoksessa on useita varsin yksityiskohtaisia parannusehdotuksia koti- ja lemmikkieläinten kohteluun, mutta suomalaisen eläinkohtelun suurimpaan häpeäpilkkuun korjauksia ei ole tulossa: turkistarhaus loistaa siellä poissaolollaan.

Useissa sivistysmaissa turkistarhaus on joko kokonaan kielletty tai eläinsuojelusäädösten kautta tehty kannattamattomaksi, mutta Suomessa se tuntuu olevan kuin pyhä lehmä. Nyt, kun maassa on hallitus, jonka puolueista niin SDP kuin vihreät ovat puoluekokouspäätöksissään asettuneet vastustamaan turkistarhausta, sen lopettamisen ei pitäisi olla mahdotonta, päin vastoin.

Kun eläinten koko elämänaikaiseen häkkirääkkäämiseen perustuvalle elinkeinolle ei vihreiden hallituksessa ollessakaan esitetä rajoja, viimeinenkin uskon ripe vihreisiin luonnonsuojelupuolueena haihtuu savuna ilmaan. Miten puolue, jonka synty ja olemassaolo on perustunut luonnonsuojelulle – ja sitä myötä myös eläinsuojelulle – voi jatkaa tällaisessa hallituksessa kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Silloin, kun vihreät vielä oli ryhdikäs periaatepuolue, eikä RKP:n kaltainen Kaikki käy, kunhan vain saadaan valtaa  -puolue, turkistarhauksesta olisi tehty hallituskysymys. Nyt eläinsuojelu – ja luonnonsuojelu yleisemminkin – näyttää jääneen globaalien ongelmien ja muiden vihreille helpompien asioiden alle. Maailman pahuudesta vaikeroiminen ja koko ihmiskuntaa koskevien periaatteiden ynnä itsestäänselvyyksien kanssa poseeraaminen kun on paljon trendikkäämpää kuin joidenkin haisevien turkistarhojen ja niiden kärsivien asukkaiden ajatteleminen.

0
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu