Turun pormestari Minna Arve – pölhöpopulismin mannekiini
Kun äskettäin kävin Turun taidemuseonmäellä, jota myös Puolalanmäeksi kutsutaan, huomiotani kiinnitti punagraniittinen levähdyspaikka, jolla ennen sijaitsi V.I. Leninin rintakuva sekä laatta, jossa kerrottiin Leninin Suomen-pakomatkallaan majailleen paikalla sijainneessa talossa. Nyt sekä patsas että laatta olivat poissa, sillä Turun pormestari Minna Arve (kok.) ei ollut niistä pitänyt.
V.I. Lenin oli ja on tärkeä historiallinen hahmo, joka perusti maan nimeltä Neuvostoliitto. Maailman ensimmäinen sosialistimaa Neuvostoliitto toteutti sosialismia huonosti ja kaatui lopulta omaan mahdottomuuteensa, mutta se, että jonkun tytönheitukan annetaan jyrätä Suomenkin historiaan suuresti vaikuttaneen hahmon kuvapatsaan pois yleisön silmistä, on sekä huvittavaa että lapsellista.
Yhdysvalloista alkanut tunnettujen rasistien patsaiden kaatelu nousi kyllä taannoin muoti-ilmiöksi, mutta Turun kaltaisen historiastaan ylpeän kaupungin vakavasti otettavan pormestarin pitäisi pystyä nousemaan moisten ilmiöiden yläpuolelle. Sellaiseen Minna Arve ei kuitenkaan kyennyt.
Leninin pään laittaminen pensaaseen – nyt siis turkulaiseen varastoon – ei muuta historiaa, vaikka kuinka niin haluaisimme. Se, että Leninin päästä nyt tehtiin myös Ukrainan sodan marttyyri, osoittaa täydellistä historiattomuutta sekä huonoa kokonaisuuksien ja todellisuuden hahmottamista ynnä kertoo varsin pitkälle päässeestä pölhöpopulismista Turun johdossa.
Turkulainen pölhöys on nyttemmin levinnyt myös Kotkaan, missä jotkut sikäläiset kokoomuspoliitikot ovat vaatineet sikäläisenkin Lenin-patsaan (Suomen viimeinen julkinen Lenin-patsas ulkona) poistamista katukuvasta. Vaikka on päivänselvää, että Neuvostoliitto oli pääosin huono kokeilu sekä neuvostoliittolaisille että suomalaisille, Nl:n ja sen perustajan kieltämiset ovat liian helppoja ja läpinäkyviä kohteita pölhöpopulisteille. Heillehän Leninin patsaiden kaatajat ovat oikealla asialla, säilyttäjät puolestaan kommunisteja.
Minna Arve valittaneen pölhöpopulistien äänin myös jatkokaudelle Turun johtoon, mutta jos moinen päivänpoliittinen laskelmointi kokoomuksessa leviää Turun ja Kotkan esimerkkien innoittamana laajemmallekin – saati valtakunnanpolitiikkaan – historianharrastajien kannattaa olla varuillaan. Kovinkaan paljoa en hämmästyisi, vaikka helsinkiläisten pölhöpopulistien keihäänkärjet pian suunnattaisiin päin esimerkiksi Aleksanteri II:n patsasta. Venäläinen mikä venäläinen – ja yhtä vähän vastuussa Putinin raukkamaisesta ukrainalaissiviilien joukkomurhaamisesta kuin Leninkin.
Pölhöys lie levinnyt Turuus laajemmallekin, kun poistamispäätöksen teki ymmärtääkseni valtuusto.
X
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä he olisivat voineet siirtää sen johonkin paikkaan jossa vain harva pääsee näkemään sen. Esim. Funikulaarin ylätasanteelle.
Ilmoita asiaton viesti
Moskovassa sijainnut Aleksanteri II:n patsas tuhottiin alustavasti punabolsevikkien toimesta vuonna 1918 ja jalustaansa myöten hieman myöhemmin vuonna 1931 Stalinin käskystä.
Vuonna 2005 pystytettiin tilalle uusi Aleksanteri II:n patsas Putinin käskystä.
Saa nähdä ovatko Helsingin päättäjät hengeltään stalinisteja vai putinisteja päättäessään Aleksanteri II:n patsaan kohtalosta.
Ilmoita asiaton viesti
Toveri Rusanen, halaisitko Hitlerin patsaan Savonlinnaan?
Nythän on niin, että Leninin perustama ja Stalinin jatkama ”lihamylly” nieli kymmeniä miljoonia ihmisiä perikatoon. Hitler oli oppipoika ihmisten tappamisessa Lenin/Stalin koplaan verrattuna.
Haluat siis Lenin-patsaan Turun puistoon muistuttamaan näistä kymmenistä miljoonista. — etkä yhtään häpee?
Ilmoita asiaton viesti
Loikkanen kysyy, ja minä vastaan:
1. En haluaisi (Hitlerin patsasta Savonlinnaan).
2. En halua Lenin-patsasta Turkuun Stalinin puhdistuksista muistuttamaan. (Leninhän jopa varoitti venäläisiä Stalinista, mutta turhaan.)
3. Ja kun en em. muistuttamista halua, en sitä myöskään yhtään häpeä.
Loikkaselle terveisiä sinne Yhdysvaltojen ihmemaahan. Täällä Suomessa olemme nyt aiempaa turvallisemmassa seurassa ja pian Natossa. Kiitos Putinin, mutta patsasta en hänellekään halua.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Turku kuuluisa pölhöistä rakennelmista ja ihmisistä, niin silti tässä oli edes jotain positiivista. Me olemme sen verta paljon kärsineet itäisen naapurimme vuoksi, ettei yhtään mitään patsasta tänne tarvita.
Kotkasta myös tuo patsas pois.
Ilmoita asiaton viesti
Historiallisten muistomerkkien poistaminen on tyhmää, koska siinä tuhotaan ajan kerrostumia. On ymmärrettävää, että miehittäjän pystyttämiä muistomerkkejä poistetaan, mutta esim. Alexanteri ll ja Lenin eivät olleet miehittäjiä (Suomen isäntämaa vain muuttui ja itsenäisyys). Stadissa Leninillä on edelleen laatta talon seinässä ja puisto kantakaupungissa. Moskovan lahja Helsingille – Maailman Rauha – patsas – varastoidaan remontin alta. Saa nähdä, mihin se sijoitetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tampereella on Lenin-museo.
Ilmoita asiaton viesti
On tullut käytyä muutama vuosi sitten.
Ilmoita asiaton viesti
23.12.1905 Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran juuri tuossa huoneistossa.
”Lenin-sohva” on museon helmi.
Ilmoita asiaton viesti
”… Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran…”
– Tuoreen tutkimustiedon mukaan Stalin kadehti Leninin yläluokkaista taustaa ja laajoja läntisiä yhteyksiä, mutta Leniniä sapettivat Stalinin muhkeat viikset ja tuuhea tukka.
Ilmoita asiaton viesti
Lenin sai aivoinfarktin vuonna 1922. Stalinin yllätykseksi Lenin toipui käytännössä täysin vuoden 1923 aikana.
Vuonna 1924 Lenin sai yllättäen sarjan kouristuskohtauksia joihin hän menehtyi.
Todennäköisin syy viimeisten tutkimustulosten mukaan oli Stalinin myrkyttämällä toteuttama Leninin murha.
P.S. Kuppa-teoria ja/tai aivoinfarkti kuolinsyynä on hylätty.
Ilmoita asiaton viesti
Argh. Kansalaissivistyksen nimissä minun on pakko päästä tutustumaan Lenin-museoon. Huomaan sen sijaitsevan samassa korttelissa kuin TTT, joten paikka on sinänsä helppopääsyinen, tosin satojen kilometrien päässä kotoani.
”Kaikki syyt jotka estävät meitä vierailemasta Lenin-museossa, ovat tekosyitä”, vai miten se Urkki aikoinaan lausuikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassahan venäläiset eivät muuta teekkään kun tuhoavat historiallisia rakennuksia.Onko se nyt sitten ihan oikein?
Hgin Maailman rauhan patsas voitenee lähettää Moskovaan takaisin taikka sulattaa se.
Ilmoita asiaton viesti
Leninin Suomessa oleskelun vaiheet ovat mielenkiintoisia. Helsingissä piileskeli useassa paikassa. Itselleni tutuimmat tarinat liittyvät 1900-luvun alussa Helsingin Oulunkylään ja siellä sijainneeseen Winstenin neitien täysihoitolaan. Siellä tämä ukko piileskeli 1900-luvun alussa. Huvila on kyllä jo purettu ja tilalle rakennettiin kovan rahan rivitalo aikoinaan.
Vietin lapsuuttani tuossa kaupunginosassa ja muistan tuon huvilan 1960-luvulta. Eihän sitä silloin osannut arvostaa mihinkään suuntaan. Ihmetteli vain kun Kekkonen kävi Neuvostoliiton päämiehen , olisikohan ollut A.Mikojan , kanssa mustia autoja sisältäneessa karavaanissa tutustumassa röttelöön. Vasta vanhempana ja historiaa tutkineena asioita
osaa hahmottaa. Näennäisen uneliaassa huvilakylässä on asunut ukko joka suunnitteli suuria viivoja maailmanpolitiikkaan vallankumouksineen.Ja tietysti ihmismassojen päänmenoksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Villa_Havulinna_(Oulunkyl%C3%A4)
Ilmoita asiaton viesti
On Turussa toinenkin pölhö mutta kestää aikansa että pölhölle saadaan annettua junalippu käteen ja postimerkit leimattua persuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa kyse on siitä, että ko. patsas ja laatta on pantu talteen odottamaan ns. parempia aikoja (eli parempia tsaareja)? Nykyään joku voisi töhriä tai vaikka räjäyttää nämä kylmänsodan ajan reliikit.
Muistuu mieleen vanha tarina 115 vuoden takaa Joensuusta. Silloisen Joensuun Lyseon jotkut oppilaat olivat siirtäneet tsaari Nikolai II kuvan koulun juhlasalista koulun karsseriin (eli putkaan). Silloisessa Suomessa tämä ei ollut missään nimessä suotavaa. Se oli tavallaan majesteettirikos. Koulun aktivistihenkinen rehtori K.A. Wegelius piti näille pojille puhuttelun, jossa tultiin siihen lopputulemaan, että ”Nikun” kuva oli siirretty koulun putkaan suojaan ilkivallalta.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnettujen henkilöiden asuinpaikkojen muistolaattojen poistaminen on jonkinlainen äärimmäinen woke-ilmiö.
Voidaan kyllä keskustella siitä, mistä Lenin itse asiassa tunnetaan. Neuvostoliittoa hän nimittäin ei perustanut. Loppuvuonna 1922 hän oli melko lopullisesti jo poissa pelistä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse menin kansakouluun 60 vuotta sitten. Seinällä olivat presidenttien kuvat: Ståhlbergin, Relanderin, Svinhufvudin, Kallion, Mannerheimin, Paasikiven ja Kekkosen. Tuleeko jotakin mieleen?
Ilmoita asiaton viesti
Oliko johtajaopettaja ehkä päättänyt, että Ryti on epäsopiva tuohon joukkoon?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdin käydä kolmea eri kansakoulua ( kolmessa kunnassa ). Joko kaikki johtajaopettajat olivat oma-aloitteisesti päättäneet samoin tai kyseessä oli valtakunnallinen linjaus. No, Tampereella pysyy Työväentalon lattiassa merkki siinä kohdassa, missä Lenin ja Stalin ensi kertaa tapasivat.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin oman kansakouluni seinällä olivat kaikkien presidenttien valokuvat ennen kun Jari-Pekka pääsi aloittamaan oman koulunkäyntinsä joten tuskin kyseessä oli sodanjälkeinen valtakunnallinen käytäntö.
Uskomaton juttu sinänsä (jos totta) kun ajattelee koululaitoksen yleissivistävää tehtävää.
Ilmoita asiaton viesti
Patsaiden lahjoittaminen Suomelle on ollut venäläisiltä kiusantekoa ja vallan näyttämistä Nuo kammotukset voisi pistää kaikki murusiksi ja käyttää vaikka tienpohjan materiaaliksi..
Ilmoita asiaton viesti
Muutama Leninin patsas Suomessa ei maata kaada, ne kertovat omaa kieltään historiasta ja niiden poistaminen on yksinkertaisesti historian kieltämistä ja juuri sitä pölhöpopulismia puhtaimmillaan.
Leninillä oli merkittävä rooli vuosina 1917-1922 itsenäisen Suomen historiassa, joten mitään syytä, jonka perusteella hänet voitaisiin häivyttää pois, ei pitäisi olla. Se, että Lenin yllytti kumoukseen ja tuki punaisia kapinassa, ei ole järkevä syy patsaiden poistoon. Ja hölmömmäksi asian tekee se, että Putin kritisoi Leniniä tämän tunnustettua Suomen itsenäisyyden ja ”päästettyä Suomen livahtamaan imperiumista”.
Ilmoita asiaton viesti
Miten keksinkin lisätä listaan kunkun! Ainakin älykkäiden ruotsalaisten mielestä kuuluisi.
Valtamedia (HS ja YLE) sekä eduskunta (Matti Vanhanen) nostavat pikkuruotsalaisuutta, kuten Ben Zyskowiczia, Paula Lehtomäkeä ja kunkkua, sen sijaan että ymmärtäisivät Paavalin lähetyskäskyn ”tehdä kansat kaltaisikseen” tulleen ajat sitten täytetyksi, joten aika on koittanut idässäkin – sekä Suomessa, Venäjällä että Ukrainassa – Jumalan sanoille ”maalaisetkaan eivät enää vaikene pyhien seurakunnissa”.
Ilmoita asiaton viesti