Unohdetun kansan puolesta

Suomen Maaseudun Puolue SMP oli aikanaan ainoa ns. unohdetun kansan puolustamiseen keskittynyt puolue Suomessa. Silloinen SDP ei unohdettua kansaa edustanut, kuten ei nytkään, vaan palkkatyössä käyvien lyhyitä etuja.

1970-luvulla unohdettua kansaa muisti SMP:n ohella vain SKDL. Sitä nykyisin lähimpänä oleva eduskuntapuolue eli vasemmistoliitto on etenkin nyt Li Anderssonin puheenjohtajakaudella profiloitunut enemmänkin arvopuolueeksi kuin minkään ryhmän etujen ajajaksi.

Veikko Vennamon aikana SMP ajoi siis selkeästi unohdetun kansan asiaa, kaupunkien työttömien ja syrjäytettyjen, mutta ennen muuta maaseudun köyhän väen asiaa. SMP:n perillisillä perussuomalaisilla on siis iso haaste päästä edeltäjänsä tasolle tässä asiassa.

Toki Suomikin on muuttunut sitten 70-luvun. Maaseutuköyhälistö on siirtynyt kaupunkien lähiököyhiksi. He joutuvat jonottamaan sosiaalietuja yhdessä humanitaarisin perustein saapuneiden maahanmuuttajien kanssa, mikä voi vuosikymmenet Suomeen veroja maksaneiden ja maksavien kantasuomalaisten näkökulmasta tuntua epäoikeudenmukaiselta.

Perussuomalaiset huomasivat tämän ristiriidan ja sen, että mikään iso puolue ei siihen tarttunut. Niinpä PS on nykyisin suosituin puolue kaikissa Suomen köyhissä lähiöissä.

PS-puolueella on kuitenkin sama ongelma kuin oli Vennamon puolueella Kekkos-Suomessa: paitsio. Kun näin on, katkeruus lähiöissä vain lisääntyy – ja kun kaupunkien lähiököyhät ja mm. ilmastoperustein kurmuutettu syrjäseutujen väki löytävät toisensa, PS voi jossain vaiheessa kasvaa jopa Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Kun SDP, keskusta ja kokoomus ovat välinpitämättömyytensä köyhiä kohtaan jo osoittaneet, ja kun vihreillä ja RKP:lla on ihan omat agendansa, köyhien ainoat toivot PS:n ohella ovat KD ja vasemmistoliitto. KD:n ponnistaessa kristillisistä arvoista ja vasemmistoliiton työväen taisteluperinteestä perussuomalaisten voittokulku unohdetun kansan perinnönjaossa voi hyvinkin vielä tyssätä.

0
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu