Väärässä seurassa, paljon vartijana

Keskusta on nyt paljon vartijana, sillä ainoana puolueena mini-RKP:n ohella se edustaa Marinin hallituksessa kansan ei-sosialistista enemmistöä. Katri Kulmunin vaihtaminen Annika Saarikkoon ei tässä suhteessa tilannetta muuttanut, sillä kumpikaan naisista ei edusta puolueen oikeistosiipeä – jota Juha Sipilä puolestaan edusti.

Annika Saarikko hymyilee paljon, mikä antaa käsityksen hyväntahtoisesta ihmisestä. Ikään kuin hän haluaisi miellyttää kaikkia eikä aiheuttaa mielipahaa kenellekään.

Pelkällä hyväntahtoisuudella keskusta ei kuitenkaan hallituksessa pysty tavoitteitaan ajamaan, sillä vastassa on punavihreä rintama, joka ei armoa anna eikä pyydä. Vasemmiston historia on täynnä taistelua, joten siellä on aina arvostetettu kovuutta ja taistelutahtoa omien tavoitteiden läpiviemiseksi. Kun tähtäimessä on aina ollut vastustajan nujertaminen, kompromisseja on pyritty välttämään mahdollisimman pitkälle.

Kun keskusta on puolestaan jo lähtökohtaisesti kompromissihakuinen puolue, ei sen ja Annika Saarikon hallitustulevaisuus hyvältä näytä. ”Väärässä seurassa” se jää ennen pitkää alakynteen, jolloin on vain ajan kysymys, milloin se joko antautuu ehdoitta tai lähtee hallituksesta.

Paitsi sosialistipuolueiden SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa, keskusta on väärässä seurassa myös vihreitten kanssa. Pahin lähiajan otatus tällä rintamalla on turpeen energiakäyttö, joka on vihreille jo punainen vaate, mutta keskustalle öljyn ja kivihiilen kotimainen korvike, jonka hyödyntämisen lopettamisella ei kiirettä ole.

Kokoomus on jo pitkään varoitellut keskustaa ja koko Suomea katastrofista, jos keskustan kantti  tässä vihervasemmiston jatkuvassa paineessa pettää. Jos joskus pehmeäksikin sanottu Annika Saarikko ei pidä varaansa, Sipilän hallituskaudella soteministeri Saarikon häviöön päättynyt sote-otatus SDP:n kanssa voi toistua. Silloin kyseessä ovat kuitenkin paljon isommat asiat kuin maakuntamallin lopullinen hautaaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu