Varhaiskasvattajia Suomeen Kreikasta ja Espanjasta

Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju on aloittamassa varhaiskasvatuksen opettajien (ent. lastentarhanopettajat) rekrytoimisen Kreikasta ja Espanjasta Suomeen. Kyseessä on ensimmäinen suurisuuntaisempi tempaus tuoda Suomen opetusalalle henkilöstöä ulkomailta, mutta – jos systeemin sallitaan jatkua – ei varmasti viimeinen. Suomea alhaisemman palkkatason ja sosiaaliturvan maita löytyy Euroopasta useitakin.

Erittäin naisvaltaisena alana suomalaiset varhaiskasvatuksen opettajat ovat isossa palkkakuopassa, joten nämä useimmiten jopa korkeakoulutetut ihmiset ovat kiinnostava kohde myös muiden alojen työantajille. Niinpä varsin moni varhaiskavattaja vaihtaa alaa paremmille palkoille ja muille työehdoille.

Sen sijaan, että varhaiskasvattajia houkuteltaisiin pysymään alalla työehtoja parantamalla, työantaja on nyt ulkomaalaisia värvätessään lähtenyt varsin arveluttavalle polulle, josta ei hyvää seuraa. Huonosti suomea ymmärtämättömät ja ilman suomalaista korkeakoulutusta jääneet varhaiskasvattajat on huono ja röyhkeä vaihtoehto kotimaisten kasvattajien työehtojen nostolle kilpailukykyiselle tasolle.

Juhlapuheissa kaikkien koulutusasteiden suomalaisia kasvattajia ylistetään mennen tullen, mutta palkkoja päätettäessä nämä puheet unohtuvat. Se, että heidän työnsä ja ammattitaitonsa sivuutetaan nyt näinkin alhaisella tavalla kuin nyt tapahtuu, kertoo karua kieltä yhteiskunnan arvojen rapautumisesta ja naisvaltaisten alojen arvostuksen täydellisestä puuttumisesta nyky-Suomessa.

+2
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu