Vievätkö turhat kansalaisaloitteet liikaa eduskunnan aikaa?

Ensi vuonna on kulunut jo kymmenen vuotta kansalaisaloitelain voimaantulosta. Tuona aikana kansalaisaloitteita on tehty tuhatmäärin ja eduskuntakäsittelyä edellyttävien yli 50 000 nimen aloitteitakin läpimenoon suhteutettuna erittäin runsaasti.

50 000 nimeä 5,5 miljoonan kansalaisen maassa on lapsellisen pieni määrä. Moisen joukon saa koolle vaikka yleisellä paikalla tapahtuvan koirankakkaroinnin kieltävää lakia vaatimaan, joten kynnystä pitäisi ehdottomasti nostaa. Näin siksi, että nykyisellään, kun käsittelykynnys on noin matalalla, eduskunta joutuu tavan takaa ottamaan käsiteltäväkseen asioita, joiden läpimenomahdollisuudet ovat olemattomat.

Eduskunta ja sen virkamiehet joutuvatkin nykytilanteessa tekemään kansalaisaloitteiden takia runsaasti turhaa työtä, joka aika on poissa kaikesta muusta tärkeämmästä – vaikkapa huolellisesta lainvalmistelusta. Sen lisäksi vain 50 000:n nimen aloitteiden käsittely tuntuu joskus aika joutavanpäiväiseltä ja jopa eduskunnan arvovaltaa nakertavalta touhuilulta.

Kun tilanne on tämä, jonkun pitäisi nyt ehdottomasti laatia kansalaisaloite tuo eduskuntakäsittelyä edellyttävän 50 000 nimen rajan muuttamiseksi ainakin 100 000 nimeksi! Noinkin ison kanslaismäärän ollessa aloitteen takana, voidaan puhua jopa kansan tahdosta toisin kuin nyt puolta alempana olevan kynnyksen tapauksessa – jossa esimerkiksi joku marginaaliryhmä pääsee puhumaan kuin koko kansan puolesta.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu