Vihreät ja RKP Lapin ei-saamelaisten tasa-arvoista kohtelua vastustamassa

Marinin hallituksessa eri ihmisryhmien välistä tasa-arvoa tuntuu ajavan vain keskusta. Kyse on Lapissa asuvista ihmisistä, joista ei-saamelaiset yritetään sysätä saamelaisalueilla nyt toisen luokan kansalaisiksi.

Suomen Lapissa asuvista ihmisistä suurin osa on ei-saamelaisia, ja jos hallituksen ajama saamelaislaki toteutuu, siirrytään aika outoon tilanteeseen: maakunnassa vakituisesti asuvat ei-saamelaiset tulevat kotikonnuillaan huonompaan asemaan kuin vaikkapa Helsingissä vakituisesti asuva saamelainen siellä vieraillessaan. Kun saamelaisuus asetetaan noin merkittävään asemaan, on kyse ei enempää eikä vähempää kuin kotikutoisesta apartheidista, jossa rotuidentiteetti ja syntyperä määrittelevät ihmisten oikeuksia.

Ainoata alkuperäiskansaamme saamelaisia on syrjitty Suomessa vuosisatojen ajan. Luulisikin, että ainakaan he itse eivät halua syyllistyä samaan, mutta pahalta näyttää. Jos keskusta menee vihreitten ja RKP:n nyt kovasti ajamaan rintamaan, syrjintä saa lainvoiman ja saamelasialueiden ei-saamelaiset painetaan paaria-luokkaan.

Yleensä luullaan, että pääosa Suomen saamelaisista asuu Lapissa, mutta näin ei ole: enemmistö saamelaisistamme asuu Lapin ulkopuolella – ja ylivoimaisesti eniten heitä asuu Pohjois-Pohjanmaan pääkaupungissa Oulussa, satojen kilometrien päässä saamelaisalueilta. Vihreitten ja RKP:n mielestä oululaisella saamelaisella pitää kuitenkin olla Lapissa enemmän oikeuksia kuin siellä jopa koko elämänsä asuneella ei-saamelaisella!

Keskustan lisäksi myös käytännössä kaikki Lapin kunnat vastustavat vihreitten ja RKP:n ajamaa saamelaislainsäädäntöä. Se, että Marinin hallitus – keskustaa siis lukuun ottamatta – vie sitä kuitenkin eteenpäin, kertoo karua kieltä noiden puolueiden tasa-arvoasenteesta. RKP:n tapauksessa tuo ei ihmetytä, koska puolueen koko olemassaolohan perustuu yhden (siis ruotsinkielisen) kansanryhmän etuoikeuksien vaatimiseen ja lisäämiseen.

Vihreitten kanta puolestaan selittynee paitsi alkuperäiskansaromantisoinnilla, myös sillä, että vihreitten päälinnakkeessa Helsingissä asuu iso osa Suomen saamelaisista – joiden äänet olisivat merkittävä lisä aina vain alenevia kannatuslukujaan tuskaileville vihreille.

+4
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu