Yhden sanan puolueet

Perussuomalaiset

Puolueen kannatus nousee kohisten. Mitä enemmän PS-puolueesta puhutaan – yleensä haukutaan – sitä enemmän gallupit tykkäävät. Näin siitäkin huolimatta, että PS:n sanoma on varsin negatiivinen: EI maahanmuutolle, EI EU:n liittovaltiokehitykslle, EI Euroopan tuhlarivaltoille syydettäville miljardeille, EI maaseudun aluetuille, EI Helsingin metropolikehitykselle, EI uudelle sotelle nykymuodossaan, EI turvesoiden vastustajille, EI kiilusilmäiselle ilmastopolitiikalle, EI valtamedian yksisilmäisyydelle jne.

Perussuomalaisten sana on siis EI, eikä näytä olevan mitään konkreettista asiaa, johon PS-puolue suhtautuisi myönteisesti. Elleivät nyt sitten koti, uskonto ja isänmaa – joita puolue korostaa aina tarvittaessa.

 

Vihreät

Vihreät lähestyvät maailmaa ihan eri kulmasta kuin perussuomalaiset. Heidän sanansa ei ole EI vaan HUOLI. Vihreitten suurin huoli on ILMASTOHUOLI. Ilmastonmuutos on jo alkanut, ja jollei mitään tehdä, tuhannen vuoden päästä ihmiskunta on jo tuhon partaalla. Paha vain, että kansa – jota tuhannen vuoden päässä oleva tulevaisuus ei pätkääkään kiinnosta – ei tuota synkkää asiaa halua edes ajatella.

HUOLI MAAHANMUUTTAJISTA kansaa sen sijaan kiinnostaa – ja samalla paheksuttaa: miksi vihreät nyt muukalaisista välittävät, kun maassa on omiakin köyhiä ja muita syrjäytettyjä?

HUOLEN VÄHEMMISTÖRYHMISTÄ vihreät ovat kääntäneet hyvin edukseen – sillä pääosa suomalaisista kuuluu niin halutessaan johonkin vähemmistöryhmään! Sukupuolivähemmistöt, vähemmistönä työpaikoilla olevat ryhmät, kasvissyöjät, uskonnolliset vähemmistöt, kulttuuri-ihmiset, lapsettomat, monikulttuurisuuden ystävät, feministit, kaksikieliset, saamelaiset, ruotsinkieliset, venäjänkieliset, kurdit, uskonnottomat jne. ovat yhdessä jo melkoisen vaikutusvaltainen enemmistö.

HUOLI SUOMALAISESTA MAASEUDUSTA on puolestaan hyvinkin alhaalla vihreitten agendalla, mutta mitäpä tuosta: kaupungeissahan se Suomen väki nyt asuu, joten kuntavaalit ratkaistaan CITYihmisten äänillä.

 

Kokoomus

Nykykokoomuksen suosikkisana tuntuu olevan TOISAALTA. Puolue ymmärtää ilmastohuolet, mutta TOISAALTA pitää ottaa huomioon myös yritysten energiahuolet ja vaikkapa yksityisautoilun tarpeet. Sosiaali- ja terveysuudistus on kyllä tarpeellinen, mutta TOISAALTA pitää muistaa myös kaupunkien omat suunnitelmat ja näkökohdat. Koronapandemian leviämistä pitää vastustaa, mutta TOISAALTA pitää huolehtia siitä, että yritysten kassavirta ei tyrehdy, kun kapakoita suljetaan ja hiihtohissejä pysäytellään.

Toisaalta mutta toisaalta -politiikallaan kokoomus on alkanut vaikuttaa neuvottomalta kuin aasi, joka ei tiennyt kummasta heinätuposta söisi – ja kuoli nälkään.

 

SDP

Pääministeripuolue demarit voisi kiteyttää politiikkansa sanaan MUTTA. Suomi rokottaisi kansalaisensa hyvinkin nopeasti, MUTTA kun rokotteita ei saada riittävästi. Työpaikkoja saataisiin lisää ja työllisyys nousuun, MUTTA kun suomalainen pääoma ei Suomeen investoi eikä kansanivälinen välitä. Sote-uudistus kyllä tehtäisiin, MUTTA kun tuo kepu haluaa sen maakuntamallinsa mukaan, ei se niin kovin tärkeä olekaan. EU:ssa kaikki menisi hyvin, MUTTA kun Puola ja Unkari ajattelevat vain itseään, mikään ei suju.

SDP:n kunniakas historia on paljolti selittämässä puolueen melko vähäistä muutoshalukkuutta ja sangen isoa muutosvastarintaa. Muutos tuntuukin olevan demareille nyt ennen kaikkea huononnus kaikesta siitä, mitä taisteleva työväenliike viime vuosisadalla saavutti.

 

Keskusta

Keskustan sana on SUOMI. Koko SUOMI pitää pitää asuttuna. SUOMI yksin ei voi lähteä eturintamaan globaalia ilmastonmuutosta vastustamaan. Pääkaupunkiseutu ei ole koko SUOMI. Pitää muistaa, että EU:ssa SUOMEN etuja ajavat vain suomalaiset, ei kukaan muu. Jos me kaikki ymmärtäisimme, että SUOMI on maailman paras maa, puheet isoista muutoksista voitaisiin unohtaa ja pysytellä niin paljon entisessä kuin mahdollista.

Keskustalle Suomi uudistumattomuudessaan on kuin leipä Sivakan kauppiaalle: uusia ei sopinut myydä ennen kuin kaikki vanhat oli myyty – jolloin kaupassa myytiin aina vain vanhaa leipää.

 

Muut puolueet

Kaikki muut puolueet voivat huutaa, että APUA! Näin siksi, että vain jokin ihmejuttu voi estää niitä pysymästä ynnämuut-osastossa myös jatkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu