Kyllä kulttuuristakin voi leikata

Useat kulttuurialan ihmiset vaikuttivat pillastuneen sosiaalisessa mediassa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaili Ylen tv-tentissä kulttuuria luksuspalveluksi. Ymmärrän, että huoli on suuri kun oman elinkeinon rahoitus asetetaan tärkeysjärjestyksessä vaakalaudalle.

Tämä kuitenkin osoittaa, miten kukin intressitaho vuorollaan näkee juuri oman tulonsiirtonsa kaikkein tärkeimmäksi. Tämä, jos mikä tekee käytännössä poliittisen keskustelun julkisen talouden säästöistä mahdottomaksi. Solidaarisuutta osataan vaatia vain silloin kun ihmisiltä verotetaan, mutta ei silloin kun kaikkien pitäisi jostain saavutetuista eduistaan tinkiä.

Vasemmistolle on tehty aivan liian helpoksi puolustaa kaikkea rahoitusta velaksi. Se ei kuitenkaan ole taloudellisesti kestävää. Se on itsepetosta ja ongelmien lykkäämistä myöhemmäksi. Usein tämä vieläpä naamioidaan puheissa empatiaksi, heikoimpien puolusteluksi ja kaikeksi muuksi hyveelliseksi ikään kuin leikkauksia tehtäisi vain ilkeyttä ja ihmisten elämän tahalliseksi kurjistamiseksi tai ainoastaan rikkaiden eduksi.

Minullekin suomalainen kulttuuri on tärkeä ja arvokas asia, mutta niin populisti en ole, ettenkö voisi tarkastella myös sen julkista rahoitusta kriittisin silmin. Valitettavasti kulttuuri on monien muiden julkisten menojen tavoin poliittisessa keskustelussa niin ”pyhä” asia, että säästämisestä puhuminen tässä yhteydessä julistetaan huutokuorolla kulttuurivastaisuudeksi tai alhaisen sivistyksen osoitukseksi. Näiden ihmisten tulisi katsoa peiliin ja keksiä paremmat vasta-argumentit.

Kun asiat asetetaan mittasuhteisiin, puhe (julkisesti rahoitetusta) kulttuurista luksustuotteena on kuitenkin totta. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuus uutisoi, että

”Valtio tukee jokaista oopperalippua 230 eurolla, maataloutta vuosittain 185 eurolla kuluttajaa kohti”

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/d0611b1e-a114-5e00-8dcc-5baff8002d34

 

Jaakko Leppänen
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustajan avustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu