Tunnista manipulaatio

Hallituksen muodostamisen jälkeinen julkinen keskustelu on osoittanut, että natsiksi voi tulla kuka tahansa kun siitä syytetään tarpeeksi toistuvasti ja tarpeeksi kovaan ääneen. Oleellista ei ole niinkään saavuttaa muodostuvaan narratiiviin totuutta, vaan omien poliittisten intressien kautta suurennella, vääristää ja kauhistella poliittinen kilpailija pois poliittisesta asemastaan. Oppositiopolitiikka tiedotusvälineiden tuella ei keskity niinkään hallituksen politiikan tai hallitusohjelman sisältöihin, vaan vanhojen kirjoitusten ja julkaisujen tulkintaan omasta poliitisesti tarkoitushakuisesta tulokulmastaan.

Aineistot, joihin lukuisilla syytöksillä eri yhteyksissä ollaan vedottu, ovat tulkinnanvaraisia ja niitä arvioidaan taannehtien sekä kontekstista välittämättä. Pelkkä mielikuva riittää, totuus on toissijainen. Perusolettama on se, että ihmiset eivät koskaan muutu tai opi virheistään vaan ovat aina ja ikuisesti sidottu vanhoihin ulostuloihin ja somejulkaisuihin. Poikkeuksellisen raivokkaan kohinan keskellä kaikkien osapuolten tulisi kuitenkin tunnistaa manipulointiin, vahvistusharhoihin ja assosiaatiolla syyllistämiseen liittyvät riskit.

Se, että esimerkiksi tutkijoiden tai toimittajien puoluepoliittiset sidonnaisuudet tuodaan julki, ei ole maalittamista tai hyökkäystä lehdistönvapautta kohtaan. Se lisää välitetyn tiedon avoimuutta ja antaa yleisölle mahdollisuuden itse arvioida, onko esitetyt näkemykset objektiivisia tai luotettavia. Ennen kaikkea tutkijoiden sekä journalistien itse tulisi tiedostaa omat tendenssinsä voidakseen tehdä mahdollisimman laadukasta työtä.

Jaakko Leppänen
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustajan avustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu