Jokerit, nuo Minskiin matkaavat hyödylliset idiootit

Lähteekö Jokerit avaamaan KHL-kautensa Minskiin? Kyllä lähtee, seura vahvisti maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Ingressin ja kaksi kappaletta sisältänyt tiedote nostaa esiin kritiikin, jota Minskissä pelaaminen aiheuttaa. Jokerit vetoaa lukijaan toteamalla noudattavansa KHL:n sääntöjä. Näin seura luo selkeän implisiittisen viittauksen siihen, että sen kädet olisivat sidotut ja vastuu muualla. Tiedotteen viimeisestä kappaleesta löytyy ”pääomistaja” Jari Kurrin kommentti, jonka lopuksi hän toivoo Valko-Venäjän löytävän rauhanomaiset ratkaisut poliittiseen tilanteeseensa.

Tiivistetysti lyhyt tiedote siis tunnistaa ongelmat, kertoo ettei seura voi tehdä niille mitään ja ilmaisee omistajan suuhun liimatulla latteudella näennäistä yhteiskunnallista vastuuta.

Kaikesta päätellen Valko-Venäjällä pelaaminen on Jokereille kiusallista. Seuran edustajat ovat muutenkin kommentoineet tulevaa sarja-avausta niukkasanaisesti, jos ollenkaan. Lykkäystä haettiin, mutta Dinamo Minsk ei siihen suostunut. Tai no suostui sen verran, että aikaisti peliä tunnilla. Sitä Jokerit on kyllä hokenut, että se pelaa sarja-avauksensa erityisjärjestelyin ja viettää Valko-Venäjällä vain kahdeksan tuntia.

Jokereita on helppo arvostella, liiankin helppo. Moni kriitikko on luultavasti jo väsähtänyt siihen vuosien saatossa. Sekasorrossa olevalle Valko-Venäjälle matkaavaa joukkuetta pitää kuitenkin arvostella. Kiinnostavampaa on kuitenkin pohtia, oliko Jokereilla vaihtoehtoja.

Todennäköisesti ei.

Tämän kaltaisissa tilanteissa seura maksaa hintaa siitä, että Harry Harkimo myi sen aikanaan venäläisten pehmeän vallan välineeksi. Valtiojohtoisesti aikanaan käyntiin polkaistun kiekkoliigan on tarkoitus rakentaa Venäjästä positiivista mielikuvaa urheilun keinoin, niin kotimaassa kuin ulkomailla.

– KHL on Venäjälle vähintäänkin yhtä paljon positiivisen imagorakentamisen kuin vaaralliseksi katsotun informaatiovaikuttamisen väline, KHL:aa pehmeän vallan välineenä tutkinut Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg sanoi Ilta-Sanomille vuonna 2018.

– KHL:n tarkoituksena on ollut synnyttää uusi Punakone, jonka avulla maan urheiluosaamisen arvostus kasvaisi globaalisti. Suomeen KHL on tuotu myös siksi, että täällä opittaisiin tietämään lisää asioita Venäjästä – esimerkiksi, että maassa on muutakin kuin Moskova ja Pietari, Forsberg sanoi.

KHL on siis perustamisestaan saakka ollut Kremlin työkalu. Tulkintaa alleviivaa se, että toiminta on vahvasti tappiollista ympäri liigaa. Seurat elävät yli varojensa ja urheilubisneksen suurin kultamuna, rahakkaat tv-sopimukset, puuttuvat KHL:ltä. Loppulaskun kuittaa yleensä joku Vladimir Putinin lähipiiriin tavalla tai toisella kytkeytyvä pohatta.

Myös Jokerien taloudellisista tappioista on puhuttu paljon. Niistäkin pitää puhua, vaikka levy pyörii samaa raitaa vuodesta toiseen. Kuuden KHL-kauden aikana persnettoa on kertynyt yli 70 miljoonaa euroa. Viimeisimmällä tilikaudella Jokerien liikevaihto oli 14,4 miljoonaa euroa ja se teki tappiota 11,3 miljoonaa. Joukkueen palkkabudjetti on vajaan 10 miljoonan euron luokkaa.

Sanomattakin on selvää, ettei Jokerit tulisi toimeen omillaan. Helsingissä kotipelinsä pelaava seura voi luottaa siihen, että venäläiset ”vähemmistöomistajat” kuittaavat tappiot. Ja he kuittaavat, koska Jokerit on länsimaisessa sivistysvaltiossa majaansa pitävänä seurana täydellinen propagandaväline Kremlille.

Yhtälö tarkoittaa kuitenkin sitä, että Jokerit ovat rahoittajiensa talutusnuorassa. Nimellinen pääomistaja Jari Kurri on bulvaani, aivan kuten Harkimo oli häntä ennen. Kurrin ja Jokerien ahdas rako on näkynyt ennen kaikkea siinä, kuinka niukkasanaisesti ja ympäripyöreästi he Minskin tilannetta kuvailevat. Kurri ja kumppanit ovat puun ja kuoren välissä Suomesta tulevan julkisen paineen ja koko touhua rahoittavan itänaapurin intressien välissä.

Isossa kuvassa Jokerien pelimatka Minskiin osoittaa, mikä seuran asema todella on. Se on hyödyllisen idiootin rooli.

Suomessa majailevan seuran saaminen paikallisen KHL-joukkueen vieraaksi kaiken kaaoksen keskellä on maukas PR-voitto vaikeuksissa olevalle Aljaksandr Lukasenkalle. Dinamo Minsk on ollut keskeinen osa 26 vuotta valtaa pitäneen diktaattorin propagandaa. Ainakin paikallisen kiekkoväen silmissä ”Euroopan viimeisen diktaattorin” asema voi aavistuksen kohentua. Suurin hyötyjä on kuitenkin Putin.

Venäjän presidentin näkökulmasta Lukasenkan vallassa pysyminen, mutta yhtäältä heikkeneminen ja sitä seuraava entistä vahvempi nojautuminen kohti itää olisi täydellinen skenaario. Lukasenkan syrjäyttäminen ei niinkään, sillä Putin ei halua Venäjän olemattoman kansalaisyhteiskunnan mobilisoituvan Valko-Venäjän esimerkistä rohkaistuneena.

Ja tähän väliin tipahtaa Jokerit. Seura, joka on aktiivisilla silmien ummistelulla pyrkinyt tekemään pesäeroa urheilun ja politiikan välille. Seura, jonka koko olemassaolo vuodesta 2014 lähtien on ilmentänyt urheilun ja politiikan tiivistä suhdetta.

Jaakko Tiira

Analyyttisiä huomioita politiikasta, etenkin populismista tekevä Helsingissä asuva oululainen. Yhteiskuntatieteiden maisteri, kansainvälinen politiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu