Eija-Riitta Korhola, onnittelut!

EU-parlamentti hylkäsi esityksen päästöoikeuksien leikkaamisesta.Europarlamentti äänesti asiasta tiistaina ja päätti niukasti äänin 334-315 hylätä komission ehdotuksen lupien vähentämisestä. Äänestys oli tiukka, kuten ennakkoon oli odotettu.

Oikeuksien vähentämistä kannattivat etupäässä vihreät ja vasemmisto, kun taas parlamentin oikeisto myötäili teollisuuspiirien kantaa, että jo myönnettyihin lupamääriin ei saa puuttua.

Komissio oli ehdottanut, että markkinoilta poistetaan tilapäisesti 900 miljoonaa kappaletta päästöoikeuksia ja ne palautetaan kaupankäyntiin tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Perusteena oli päästöoikeuksien suuri ylijäämä, joka on romahduttanut oikeuksien hinnan. Syynä ylijäämään on osittain taloudellinen taantuma, joka on vähentänyt oikeuksien tarvetta teollisuudessa ja sähköntuotannossa.

Vastustuksen taustalla on se, että päästöoikeuksien hinta vaikuttaa sähkön hintaan. Mitä kalliimpi on päästöoikeus, sitä kalliimpaa on sähkö sitä ostavalle teollisuudelle ja myös kotitalouksille.

Tämä päätös helpottaa hieman tuulivoimarakentamisen kiihkoa siltä osin, kun ylikuumentuneilla markkinolla on ollut erilaisia pelureita ja suoranaisia huijareita, joilla ei ole tarkoituskaan rakentaa tuulivoimaa, sähkön tuottamisesta puhumattakaan, vaan saada kuntien kaavoittajien avustuksella luvat kuntoon ja kaupata hankkeet tuhansien prosenttien voitolla EU:n päästömarkkinoilla.

Löysä raha on päästökaupan ansiosta saanut myös aikaan monenlaisia lieveilmiöitä eikä voi välttyä epäilyksiltä, että myös Suomessa olisi myös voitelurahaa käytetty. Rankka väite, josta voi joutua käräjille, mutta muuten ei voi kaikkia asioita rakentamisen ympäriltä selittää. Tanskassa, Englannissa ja Italiassa on miljardeja päästökaupan ansiosta häipynyt verottajan ulottumatomiin ja mafian taskuhin.

JaakkoJuhaniOjaniemi

Dipl.ins. Liikkuu luonnossa, lukee ja kirjoittaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu