Suomi on saavuttanut EU:n asettamat velvoitteet uusiutuvassa energiassa

Energiamarkkinaviraston mukaan Suomessa uusiutuvan energian osuus kokonaisenergiasta on vuonna 2013 noussut 37 %:n. EU:n asettama uusiutuvan energian velvoite Suomelle on 38 %
kokonaisenergiasta vuoteen 2020 mennessä. Suomi on siis huomattavasti edellä omista velvoitteistaan ja tavoitteistaan. Koko EU:n tavoite on 20 % vuonna 2020.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 Suomen sähkön ja lämmön tuotannosta 46 % katettiin uusiutuvilla energialähteillä. Yksinomaan sähkön tuotannosta vuonna 2012 uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin 41 %.  

Suomen pitäisi nyt tehdä tarkoin harkittuja poliittisia päätöksiä. Sen sijaan, että uusiutuvan energian jatkuvilla tukiaisilla kurjistamme vain oman taloutemme, meidän pitäisi keskittyä hoitamaan taloutemme kuntoon, jotta voimme ottaa mahdollisen ilmastonmuutoksen vastaan, jos ja kun se joskus tulee toteutumaan.  

Suomen ei tarvitse tehdä enempää yltiöpäisiä ja kalliita energiaratkaisuja, jotka ovat aikaisemmin olleet perusteltavissa enemmin vain ideologisin perustein. Me olemme EU:n mallioppilas. Suomi on jo nyt maailman ykkönen uusiutuvan energian käytössä.  

Suomi on myös täyttänyt velvoitteensa Kioton sopimuksen kokonaispäästöjen vähentämiseksi. Vuonna 2012 Suomen kokonaispäästöt on saatu laskemaan alle vuoden 1990 tasolle ja Suomi on edellä Kioton sopimuksen velvoitteista, johon muut maat eivät ole pystyneet. 

Suomi vähensi energiantuotannon päästöjään EU-maista eniten vuoden 2012 aikana eli 11,8 %. Ja Saksa, jota vihreät mainostavat energian mallimaana, lisäsi päästöjään samaan aikaan noin 1 % . Tämän lisäksi Saksa rakentaa lähivuosina 12 uutta hiilivoimalaa ja 27 uutta kaasuvoimalaa.  Jopa Michael Schumacherin kotikaupunki jyrätään maan tasalle uuden hiilikaivoksen tieltä.

Euroopan päästöt ovat noin 11 % maailman päästöistä ja Suomen päästöt noin 1 % Euroopan päästöistä. USA:n päästöt ovat noin 17 % maailman päästöistä. Jos USA:n päästöt pystyttäisiin puolittamaan nyt heti, niin niiden vaikutus vuosisan loppuun mennessä ilmaston lämpenemiseen olisi vain 0,1 C. Ja samaan aikaan eri puolella maailmaa rakennetaan 1200 uutta hiilivoimalaa lähinnä Kiinaan ja Intiaan (yhteensä 1400 000 MW), mutta myös lukuisia Eurooppaan. Miettikääpä tätä.

JaakkoJuhaniOjaniemi

Dipl.ins. Liikkuu luonnossa, lukee ja kirjoittaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu