Greta Thunberg – anarkistien asialla

Maailmalla melkein joka maassa toimii anarkistien ideoima Extenction Rebellion-liike. Suomessa liike kulkee nimellä Elokapina.

 

Extenction Rebellion liike on saanut alkunsa Englannista, jossa sen ideologeja ovat olleet viher-vasemmistolaisaktivistit Roger Hallam, Alison Green ja Stuart Basem. Ruotsissa liikkeen johtohamo on ollut Bo Thorén, joka on ollut ideoimassa ja tukemassa Greta Thunbergin koululaislakkoja.

 

Vaikka liikkeen nimi viittaakin lajien sukupuuttoon ja sitä kautta ilmastonmuutokseen, liikkeen kantaisät antavat ymmärtää, että kyse ei ole ilmastonmuutoksesta, vaan vallankumouksesta. Ilmastonmuutoksen vastustaminen on vain keino saada massat liikkeelle, mutta muuten ilmastonmuutoksella ei ole maininnan arvoista osuutta alkuperäisenä motivaattorina.

 

Extinction Rebellionin Suomen-osasto on koonnut YouTubessa opetusvideoita. Niissä ja muussa taustamateriaalissa liikkeen tavoite sanotaan suoraan: ei enempää eikä vähempää kuin globaali vallankumous. Elokapinan perimmäinen tehtävä on hälventää nykyjärjestelmän harhat, ilmastonmuutosta ”syvemmät” ongelmat, jollaisina nähdään mm. valkoinen ylivalta, eurosentrismi, heteronormaalisuus, taloudellinen epätasa-arvoisuus ja luokkahierarkia. On kaadettava kaikki hallinnot maailmassa, mieluiten samaan aikaan, ja korvattava ne liikkeen jäsenillä.

 

Liikkeen toimintaperiaatteisiin kuuluu lasten, naisten, vanhuksien ja muutenkin heikoimpien ihmisten saaminen liikkeen toimintaan mukaan. Ei ole sattumaa, että talven ilmastokampanjat keskittyvät koululaisiin. Hallam selittää, että tärkeimmät ryhmät ovat lapset, nuoret, vanhukset ja naiset. Liikkeen keskeinen ajatus on aktivistien haavoittuvuus, laittomasta toiminnasta ennen pitkää seuraava väkivalta ja tätä kautta kerättävä sympatia.

 

Ilmastopelolla agitoitujen lasten ja muiden haavoittuvien ihmisryhmien massoja pyritään käyttämään aseena yhteiskuntaa vastaan ja toisaalta eräänlaisina ihmiskilpinä. Suunnitelma on koko ajan ollut, että osa heistä loukkaantuu tai menettää henkensä, jotta liike saisi lisää tukea ja ihmisiä kaduille. Suurin osa etulinjaan joutuvista ei edes tarvitse tietää liikkeen varsinaista päämäärää. Osa ei edes välitä. Kyse on tietämättömien massojen ohjailusta.

 

Samainen liike näyttää olleen suuressa roolissa koko koululakkoaallon käynnistymisessä. Ensimmäinen lakkoilija Greta Thunberg kertoo Facebookissa, että alunperin idea tuli Bo Thorénilta ja sitä kehiteltiin hänen aktivistiryhmänsä kanssa. Thorén on ollut Extinction Rebellionin keskeisimpiä ruotsalaisia toimijoita. Greta osallistui myös PR-toimistonsa kanssa Extinction Rebellionin kapinajulistukseen, jolla  liikkeen julkinen toiminta polkaistiin toden teolla käyntiin Lontoossa lokakuussa 2018.

 

Greta Thunbergille on ehdotettu jopa Nobellin rauhanpalkintoa. Hieno tarina, mutta kaikki ei ole ehkä sitä kuin näyttää. Gretan toimintaa ovat olleet ohjailemassa hänen ilmastokirjaansa myyvät julkkisvanhempansa ja  PR-firma sekä Bo Thorenin Extenction ruotsalainen elokapinaryhmä. Olisiko rahallakin jotain vaikutusta? Al Core tienasi ilmastoluennoillaan kymmenien miljoonien omaisuuden ja hänen jalanjälkiään seuraa joukko muita julkisuuden henkilöitä paasaamassa samasta asiasta ja keräämässä miljoonien luentopalkkiot. Niin myös Greta Thunberg, joka vastikään osallistui Arnold Schwarzeneggerin yhteiseen luentoon Arnoldin kotikaupungissa Wienissä.

 

Lisää Extenction Rebellion toiminnasta on mm. täällä:

https://ilmastotiede.wordpress.com/2019/03/28/extinction-rebellion-ilmastotempauksissa-ei-ole-kyse-ilmastosta/

 

JaakkoJuhaniOjaniemi

Dipl.ins. Liikkuu luonnossa, lukee ja kirjoittaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu