Elina Valtonen on oikeassa-jotain tarttis tehdä ja sassiin

Vihervasemmisto väittää että Suomen korkea veroaste saa aikaan vahvan talouskasvun. Suomen bruttokansantuote ei ole kuitenkaan kasvanut reaalisesti kymmeneen vuoteen. Näennäinen kasvu on perustunut kokonaan velanottoon. Jos kerran asiat ovat Suomen taloudessa muka hyvin, niin miksi hallitus ottaa jatkuvasti silti noin 5 miljardia vuodessa syömävelkaa budjettia varten. Vastaan itse: siksi että ylisuuresta julkisesta sektorista johtuva korkea verotus ei tuota hyvää talouskasvua ja työllisyyttä vaan kurjuutta ja köyhyyttä.

Suomen veroaste on noin 44,1 prosenttia. EU-maiden keskiarvo on noin 35,6 %. Suomen ero EUn keskiarvoon on 44.1-35.6=8.5%-yksikköä. Suomen veroaste on (44.1/35.6)=1.2387-kertainen eli noin 24 % eli noin neljänneksen korkeampi kuin EUn kilpailijamaittemme keskiarvo.

Tämä on erittäin suuri ero kun elämme avoimessa taloudessa jossa verotus määrää hintakilpailukyvyn ja työllisyyden ja myös hyvinvointivaltion rahoituspohjan, joka on nyt Suomessa vakavassa vaarassa. Elina Valtonen on oikeassa.

Kukaan ei ole eri mieltä siitä että julkista puolta tarvitaan. Koulutus, terveydenhoito, sosiaalitoimi, yleinen järjestys, palo- ja pelastustoimi ja maanpuolustus sekä muut julkisen puolen toiminnot ovat tuiki tarpeellisia.

Kysymys on siitä miten kustannustehokkaasti julkinen puoli on hoidettu. Suomessa 29200 euroa/ vuosi ansaitsevan tuloveroprosentti oli vuonna 2020 noin 22,8 % ja Sveitsissä 9.9 %, 45000 euroa/ vuosi ansaitsevan Suomessa noin 31.1 % ja Sveitsissä 12.7 %, 69 200 euroa/ vuosi ansaitsevan Suomessa noin 37.9 % ja Sveitsissä 16.3 % ja 146 000 euroa/ vuosi ansaitsevan Suomessa noin 48.2 % ja Sveitsissä 24.3 %.

Sveitsi on maa jossa kaikki haluavat asua ja se voi valikoida kuka saa sinne muuttaa. Sveitsin bruttokansantuote/asukas oli v. 2020 noin 86000 euroa. Pääsyy tähän on alhainen veroaste ja silti Suomen vihervasemmisto ja sitä myötäilevät tutkijat jankuttavat ettei alhainen verotus lisää talouskasvua. Voiko tässä asiassa pahemmin erehtyä.

Vertailun vuoksi Suomen bruttokansantuote ei ole kasvanut reaalisesti kymmeneen vuoteen ja oli v.2020 noin 49000 euroa/asukas. Suomen bruttokansantuote/asukas oli siis noin 57 % Sveitsin vastaavasta.

Ero johtuu Suomen ylisuuresta tehottomasta julkisesta hallinnosta ja Sveitsiin nähden kaksinkertaisesta tuloveroasteesta. Ruotsin ja Tanskan kanssa Suomi ei ole vertailukelpoinen. Ruotsi ja Tanska ovat käytännössä velattomia koska niillä on oma valuutta. Niiden talous on myös kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana mutta Suomen reaalisesti ei. Kasvua on Suomessa ollut mutta se ei ole ollut todellista vaan saatu aikaan velalla. Suomi on toisin kuin Ruotsi ja Tanska korviaan myöten velkaantunut euron takia ja joutumassa ehkä jossain vaiheessa tarkkailulistalle ja ahdinkoon liiallisen velan takia.

Valtonen on oikeassa, jotain tarttis tehdä ja sassiin.

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu