Koronakriisin hoito takkuilee – Marin pullistelee Voguessa

Suomen hallitus on turvautunut asiantuntijoihin koronakriisin hoidossa. Verrataan koronakriisin hoitoa talon rakennukseen. Talon rakentamisessa käytetään monenlaisia asiantuntijoita. On sähkömiehiä, kaivinkoneen kuljettajia, maanrakennusurakoitsijoita, muurareita, betoniraudoittajia, laatoittajia, katonrakentajia ja monia muita. 

Taloa ei kuitenkaan voi rakentaa sanomalla asiantuntijoille että ”rakentakaa meille talo”. Taloa varten tarvitaan piirustukset. Hallituksen tehtävänä olisi ollut laatia piirustukset eli kokonaissuunnitelma. Alkuvaiheessa hallitus kuitenkin vain käytännössä sanoi: “Luotamme asiantuntijoihin ja toimimme heidän arvioidensa mukaan”.  Suunnitelma puuttui.

Suomessa tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden vaarallista tarttuvaa tautia sairastavan henkilön eristämiseen. Ilman testejä sairautta ei voi todeta eikä tartuntatautilakia voi soveltaa. Siksi testit ovat paitsi tarpeellisia myös välttämättömiä. Tartuntaketju katkaistaan täsmällisesti eikä toimita sokeasti niin kuin nyt.

Vaikka koronan ei pitänyt THLn mukaan tänne lainkaan levitä, korona-epidemia on Suomessa nyt tosiasia. Vaikka WHO kehotti toistuvasti torjumaan koronaa laajamittaisilla testauksilla ei tämä THLn asiantuntijoille kelvannut. Päin vastoin THLn asiantuntija ilmoitti ”ihmettelevänsä” miksi WHO suosittelee testauksia. 

Experttiriippuvainen Marinin hallitus tekikin sitten virheen ja päätti sallia Suomessa testausten sijaan laumaimmuniteetin muodostumisen. Tämä tietenkin kolmesti kiellettiin eduskunnassa ja hallituksessa kuten Pietarikin kielsi mestarinsa.

Torjunnassa onkin nyt sitten ajauduttu ottamaan käyttöön erittäin kalliit, järeät ja erittäin pitkäaikaiset ihmisten lähikontakteja ehkäisevät toimet. Näillä yritetään estää taudin leviämista riskiryhmiin ja madaltaa epidemian huippua tehohoidon resurssien mukaiseksi.

Mahtaako onnistua? Toivotaan, toivotaan…….

Näiden rajoitusten lisäkustannukset ovat valtion normaaleiden menojen päälle parisen miljardia kuukaudessa. Vuodessa tämä merkitsee noin 48 miljardin suuruista massivista summaa mikä on lähes Suomen valtion vuotuisen budjetin suuruinen. Tämä on sata kertaa niin paljon kuin kaikkien suomalaisten testaaminen maksaisi. Outoa mutta totta…….

Kiinassa ja muissakin Aasian maissa testauksen ja seurannan avulla aikaansaatu epidemian  tukahduttaminen on osoittautunut ylivoimaiseksi menetelmäksi yhteiskunnan kokonaisuuden kannalta. Tällöin yhteiskunta pystytään pitämään osittain myös toiminnassa. Kustannukset, häiriöt ja menehtyneiden määrä ovat paljon pienemmät. 

Tähän voi huomauttaa: “Demokraattisissa valtioissa ei voi toimia niin kuin Singaporessa!”

Kyllä voi jos poliittista tahtoa ja kompetenssia riittää ja jos tilanne on riittävän vakava. Tilanteen mentyä ohi palataan taas normaaliin demokratiaan.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu