Möhköfantti Helsinkiin

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.2.2020 Garden Helsinki -hankkeen mahdollistavan asemakaavan muutoksen.

Lyhyesti ilmaistuna Garden Helsinki tarkoittaa toteutuessaan 11 000–16 000 katsojan monitoimiareenaa, jääkiekkoseura HIFK:n uutta  kotihallia, jota Hartwall-areenan tapaan voidaan käyttää myös muiden urheilulajien tarpeisiin ja suurtapahtumien järjestämiseen. Asuntoja tulee 350–400 asukkaalle, hotelli- ja majoitustiloja 21 000 neliötä sekä toimitiloja ja liiketiloja noin 42 000 neliötä. Maan päälle neliöistä asettuu 60 000 ja maan alle 96 800. Poliittisen myötätuulen on taannut se, että hankkeen taustalla on yksityinen investointi suuruudeltaan noin 700–800 miljoonaa euroa.

Kukaanhan ei tietenkään vastusta että HIFK saa kotihallin eikä varsinkaan kaikkea sitä hyvää mitä tämän kaltainen hanke tuo tullessaan. Vastustus kohdistuu siihen taitamattomuuteen millä hanketta on viety eteenpäin. Tämän on erinomaisen selkeästi tuonut myös esiin ex-pääministeri Paavo Lipponen varsin ansiokkaissa asiaa koskeneissa kirjoituksissaan. Paavo Lipponen ja Paavo Arhinmäki taitaisivat muuten olla tässä asiassa monin verroin parempia asiantuntijoita kuin monet hankkeessa mukana olleet ”expertit”.

Miten tällainen moka on päässyt tapahtumaan?

Helsingissä on uuden hallintomallin myötä siirrytty ympäristölähtöisestä grynderi-talouslähtöiseen suunnitteluun. Helsingin suunnittelun uusi organisaatiomalli on täysin kelvoton antaessaan gryndereille määräysvallan tuottaen näin ala-arvoisia tuloksia. Surullisenkuuluisat betonilähiöt ovat tämän talouspainotteisen suunnittelutavan merkittävin aikaisempi tuotos ja ne ovat varoitusmerkki siitä mitä on pahimmillaan tulossa kun diletantit hääräävät alalla raha mielessään.

Ympäristölähtöisellä arkkitehtien, käyttäjien ja kansalaisten asiantuntemukseen pohjautuvalla suunnittelulla päästään sen sijaan aina lopputulokseen joka näyttää ja tuntuu hyvältä sisältä ja ulkoa katsottuna sekä on mittasuhteiltaan ympäristöön sopiva. Tällöin rakennetun ympäristön käyttöaste on korkea, käyttöikä on pitkä ja käyttökokemukset ovat myönteisiä.

Valtuuston nyt läpi runnoman kaltainen puistattava möhköfantti on jo noussut Myllypuron kylkeen. Sen kuten Helsinki Gardeninkin kalterimaisista pystysäleiköistä tulee lähinnä mieleen vankila ja holtittomasta massoittelusta jätemäki. Pystysäleet ovat valheellisesti havainnekuvassa läpikuultavia mitä ne eivät todellisuudessa ole. Lisäksi nimi ”Helsinki Garden” ei vastaa lainkaan hankkeen sisältöä vaan on luultavasti valittu markkinointitarkoituksessa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu