Onko diplomatialle nyt tilaa – onko uusi ETYK tarpeen?

Kun ETYK järjestettiin 1970-luvulla tilanne oli ihan erilainen. Suomella oli YYA-puolustussopimus Neuvostoliiton kanssa. Suomi halusi olla puolueeton mutta oli osa itäblokin puolustusjärjestelmää. Mikä on tärkeää, Suomi kuului silloin selkeästi Neuvostoliiton eli Venäjän etupiiriin. Tätä kuvaa se, että myös länsivaltojen puolussuunnitelmissa Suomi oli silloin selkeästi osa itäblokkia. Kekkonen puhui ns. aktiivisesta puolueettomuuspolitiikasta jolla pyrittiin saamaan lisää liikkumatilaa. ETYK oli sen ilmentymä ja ns. ”Helsingin henki” osa sitä.

Neuvostoliitto kuitenkin hajosi, Suomi integroitui länteen mutta ei uskaltanut liittyä Natoon, ja arvioi samalla myös tulevan Venäjän kehityksen väärin. Nyt ollaan oudossa tilanteessa kun Suomi on ainoa Venäjän rajamaa EUssa joka ei ole Naton jäsen. Puheet EUn ”yhteisestä puolustuksesta” eivät ole tästä maailmasta. EUn yhteinen puolustus on selkeästi Nato. Missään tapauksessa ei EUssa mitään rinnakkaisjärjestelmää tulla perustamaan minkä kaikki hyvin tietävät.

Nyt jotkut haikailevat poliittisesti ”Helsingin henkeä” ja takaisin 1970-luvulle. Tuolloin kuitenkin nyky-Venäjästä poiketen Neuvostoblokki oli selkeästi joutumassa puolustuskannalle ja ETYKille oli Venäjältä päin tilausta.

Nyt sen sijaan Venäjä, kuten Putin on useaan otteeseen selvästi ilmoittanut, on laajentumishaluinen ja haluaa palauttaa entiset etupiirinsä. ETYKille ei siis nyt ole laisinkaan poliittista tilausta. Kannattaako siis ihan vain lämpimikseen harjoittaa diplomatiaa? Tuskin, sillä Chamberlainin kaltainen hyväuskoisuus on vailla pohjaa.

Ellei Suomi nyt liittoudu sotilaallisesti niin tulemme satavarmasti ajautumaan uudelleen Venäjän etupiiriin. Tämä ei ole toivottavaa.

Suomen tulee käynnistää Natoon liittymisen valmistelu. Ensiksi tulee sopia , että Suomi saa hakuprosessin ajaksi sotilaalliset turvatakuut Iso-Britannialta ja USAlta. Tällöin Venäjä ei voi häiritä prosessia.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu