Päivi Räsänen käräjille mielipiteistään?

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on päättänyt syyttää kansanedustaja Päivi Räsästä tämän vanhoista mielipidekirjoituksista ja lausunnoista.

Toiviaisen perusteluja syytteelle ovat: ”Ihmisarvon olennainen pointti ja elementti on se, että ihmisillä on synnynnäinen arvo. Meidän kaikkien pitää sitä kunnioittaa. Myös valtion pitää sitä kunnioittaa ja laatia sellaisia lakeja, että ihmisarvoa vahvistetaan. Pelkät lait ja säännökset eivät riitä, vaan sen täytyy näkyä myös käytännössä.”

Toiviainen siis katsoo, että Päivi Räsänen on syyllistynyt ihmisarvon loukkaukseen.

Tässä kuten kaikissa vastaavissa tapauksissa on kuitenkin erotettava toisistaan jonkin 1) ihmisryhmän teot ja 2) sen jäsenten synnynnäinen loukkaamaton ihmisarvo. Eihän esim. jonkin mielenosoittajien ryhmän tai rikollisryhmän tekemien rikosten arvostelu ole näiden ihmisarvon loukkaamista vaan tekojen arvostelua.

Tällöin ihmisryhmän tekojen arvostelu ei tässäkään nimenomaisessa tapauksessa loukkaa minkään ihmisryhmän ihmisarvoa kun arvostelu kohdistuu tämän ryhmän tekoihin mutta ei ihmisiin.

Täysin eri asia olisi solvata jotakin ihmisryhmää kuten esim. valkoihoisia suomalaisia ihonvärin perusteella. Tällöinhän olisi kyse ihmisarvon loukkaamisesta.

Kun Päivi Räsänen ei siis kyseenalaista minkään ihmisryhmän ihmisarvoa hän on tietenkin syytön. Syytteen nosto on siksi pikimmiten harkittava uudelleen ja peruutettava.

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu