Presidentti Trumpin ”kansakunnan tila” puhe suomeksi

Koska presidentti Trumpin puheen sisältöä on Suomen tiedotusvälineissä vääristelty niin päätin laittaa puheen suomeksi käännettynä tänne kaikkien luettavaksi.

Arvoisa puhemies, varapuheenjohtaja, kongressin jäsenet, Yhdysvaltain ensimmäinen lady ja kansalaiset:

Kolme vuotta sitten käynnistimme suuren Amerikan paluun. Tänä iltana seison sinun edessäsi jakaakseni uskomattomia tuloksia. Työpaikat kukoistavat, tulot ovat nousussa, köyhyys romahtaa, rikollisuus laskee, luottamus on kasvussa, ja maamme on menestyvä ja kunnioitettu jälleen. Amerikan viholliset perääntyvät, Amerikan varallisuus on nousussa ja Amerikan tulevaisuus on loistava.

Talouden rappeutumisen vuodet ovat ohitse. Maamme hyväksikäytön päivät ovat kaukana  takana.  Mennyttä ovat rikotut lupaukset, tehottomat elvytykset, väsyneet latteudet ja jatkuvat tekosyyt Yhdysvaltojen vaurauden, vallan ja arvovallan heikentymiselle.

Vain kolmen lyhyen vuoden aikana olemme kääntäneet Yhdysvaltojen talouden suunnan ja pysäyttäneet Amerikan alasajon . Olemme täysin hylänneet leikkaukset. Me siirrymme eteenpäin vauhdilla, jota ei voitu kuvitella vain vähän aikaa sitten, emmekä koskaan palaa takaisin.

Olen innoissani voidessani kertoa sinulle tänä iltana, että taloutemme on paras, mitä se on koskaan ollut. Armeijamme on rakennettu kokonaan uudelleen, ja se on voittamaton kaikkiin muihin maihin verrattuna – eivätkä nämä ole edes lähellä. Rajamme ovat turvassa. Perheemme kukoistavat. Arvomme uusitaan. Ylpeytemme on palautettu. Ja kaikista näistä syistä sanon suuren maamme kansalle ja kongressin jäsenille: Unionimme tila on vahvempi kuin koskaan ennen.

Tänä iltana esittämäni visio osoittaa, kuinka rakennamme maailman vaurainta ja osallistavaa yhteiskuntaa – sellaista, jossa jokainen kansalainen voi tulla mukaan Amerikan vertaansa vailla olevaan menestykseen ja jossa jokainen yhteisö voi osallistua Amerikan poikkeukselliseen nousuun.

Heti virkaanastumisen jälkeen aloin nopeasti elvyttämään Yhdysvaltain taloutta – kumoamalla ennätyksellisen määrän työpaikkoja tappavia säädöksiä, toteuttamalla historiallisia ja ennätysmääräisiä verovähennyksiä ja taistelemalla oikeudenmukaisista ja vastavuoroisista kauppasopimuksista.  Esityslistamme on säälimättä työntekijöitä puolustava, perheitä puolustava, kasvua edistävä ja ennen kaikkea amerikkalainen. Kiitos. Etenemme hillitsemättömällä optimismilla ja nostamme kansalaiset ​​kaikista roduista, väreistä, ja uskonnoista erittäin, erittäin korkealle.

Valintani jälkeen olemme luoneet seitsemän miljoonaa uutta työpaikkaa – viisi miljoonaa enemmän kuin hallituksen asiantuntijat ennustivat edellisen hallinnon aikana.

Työttömyysaste on alhaisin yli puoleen vuosisataan.  Ja erittäin uskomatonta, minun hallintoni aikana keskimääräinen työttömyysaste on alempi kuin minkään muun hallinnon aikana koko maamme historiassa. Totta. Jos emme olisi kääntäneet edellisen hallinnon epäonnistunutta talouspolitiikkaa, maailma ei olisi nyt todistamassa tätä suurta taloudellista menestystä.

Afroamerikkalaisten, latinalaisamerikkalaisten ja aasianamerikkalaisten työttömyysaste on saavuttanut historian alhaisimman tason.  Afroamerikkalaisten nuorten työttömyys on saavuttanut kaikkien aikojen alhaisimman tason. Afroamerikkalaisten köyhyys on vähentynyt kaikkien aikojen alhaisimpaan tasoon.

Naisten työttömyysaste oli alhaisimmalla tasolla lähes 70 vuoteen. Naiset täyttivät viime vuonna 72 prosenttia kaikista uusista työpaikoista.

Veteraanien työttömyysaste laski ennätyksellisen matalaksi. Vammaisten amerikkalaisten työttömyysaste on saavuttanut kaikkien aikojen alimman tason.

Työntekijät, joilla ei ole lukion tutkintotodistusta, ovat saavuttaneet Yhdysvaltain historian alhaisimman työttömyysasteen. Ennätysmäärä nuoria amerikkalaisia ​​työskentelee nyt.

Edellisen hallinnon aikana yli 10 miljoonaa ihmistä lisättiin elintarvikeavustuksensaajiin. Hallintoni alla seitsemän miljoonaa amerikkalaista näistä on päässyt töihin ja 10 miljoonaa ihmistä sosiaaliturvaa saaneista on päässyt töihin.

Edellisen Obaman hallinnon aikana kahdeksassa vuodessa yli 300 000 työikäistä ihmistä putosi työvoimasta. Vain kolmen nykyisen hallinnon vuoden aikana 3,5 miljoonaa ihmistä – työikäisiä – on liittynyt työvoimaan.

Valintani jälkeen palkansaajien alimman puolen nettovarallisuus on kasvanut 47 prosenttia – kolme kertaa nopeammin kuin ylin prosentti. Vuosikymmenien pysyvän laskevien tulojen jälkeen palkat nousevat nopeasti – ja ihme kyllä ne nousevat nopeimmin pienituloisilla työntekijöillä, joiden palkka on noussut 16 prosenttia valintani  jälkeen. Tämä on duunari-boomi.

Kotitalouksien reaalitulojen mediaani on nyt kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Valintani jälkeen Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat nousseet 70 prosenttia lisäten yli 12 biljoonaa dollaria kansakuntamme varallisuutta, ylittäen kaiken, minkä kukaan uskoi olevan mahdollista. Tämä on ennätys. Se on jotain mitä kaikki maailman maat haluavat. He ihailevat meitä. Kuluttajien luottamus on juuri saavuttanut uskomattomia uusia huippuja.

Kaikilla niillä miljoonilla ihmisillä, joilla on eläkkeet, menee paljon paremmin kuin koskaan ennen, kun korotukset ovat 60, 70, 80, 90 ja 100 prosenttia ja jopa enemmän.

Työpaikat ja investoinnit kasvavat 9000 aiemmin laiminlyödylle alueelle Opportunity-vyöhykkeiden ansiosta, joka on senaattori Tim Scottin johtama suunnitelma osana suuria republikaanisia verovähennyksiä. Toisin sanoen varakkaat ihmiset ja yritykset suuntaavat  rahaa köyhille kaupunginosille tai alueille, joille ei ole tehty investointeja vuosikymmeniin, luomalla työpaikkoja, energiaa ja uutta liikettä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun nämä kaiken tämän ansaitsevat yhteisöt ovat nähneet jotain tällaista. Tämä kaikki toimii.

Opportunity-vyöhykkeet auttavat amerikkalaisia, kuten armeijan veteraani Tony Rankinsia, Cincinnati, Ohio. Taisteltuaan huumeriippuvuudesta, Tony menetti työpaikkansa, talonsa ja perheensä. Hän oli koditon. Mutta sitten Tony löysi rakennusyrityksen, joka sijoittaa Opportunity-vyöhykkeisiin. Hän on nyt huipputekijä, huumeeton, jälleen perheensä kanssa, ja hän on täällä tänään. Tony, jatka hienoa työtä. Tony. Kiitos, Tony.

Jyrisevä talous on antanut ensimmäistä kertaa monille entisille vangeille mahdollisuuden saada upeaa työtä ja uuden alun. Tämä toinen mahdollisuus elämässä on mahdollista, koska olemme muuttaneet rikoslakia. Kaikki sanoivat, että rikosoikeudellista uudistusta ei voitu tehdä, mutta sain sen aikaan, ja tämän huoneen ihmiset saivat sen aikaan.

Rohkean sääntelykampanjamme ansiosta Yhdysvalloista on tullut selvästi suurin öljyn ja maakaasun tuottaja koko maailmassa.  Viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtuneen valtavan edistyksen myötä Amerikka on nyt energiariippumaton, ja energiatyöpaikat, kuten monet muut maamme talouden luvut, ovat ennätyskorkeita. Teemme numeroita, joiden kukaan ei olisi ajatellut olevan mahdollisia vain kolme vuotta sitten.

Samoin palautamme kansakuntamme tavaran tuotannon mahdollisuudet, vaikka ennusteiden mukaan, kuten te kaikki tiedätte, sitä ei voisi koskaan tehdä. Menetettyään 60 000 tehdasta kahden edellisen hallinnon aikana, Amerikka on nyt saanut 12 000 uutta tehdasta hallintoni aikana, tuhansia tehtaita ja tehtaita suunnitellaan taikka  rakennetaan. Yritykset eivät poistu; he palaavat takaisin Yhdysvaltoihin. Tosiasia on, että kaikki haluavat olla siellä missä toiminta on, ja Amerikan Yhdysvallat on todella paikka, jossa toiminta on.

Yksi suurimmista lupauksista, joita olen antanut amerikkalaisille, oli korvata tuhoisa NAFTA-kauppasopimus uudella. Itse asiassa epäreilu kauppa on ehkä suurin yksittäinen syy, jonka vuoksi päätin asettua ehdokkaaksi. NAFTA: n hyväksymisen jälkeen kansamme menetti yhden neljästä tuotannon työpaikasta. Monet poliitikot tulivat ja menivät luvaten muuttaa tai korvata NAFTA:n ja sitten mitään ei tapahtunut. Mutta toisin kuin niin moni, muu, olen pitänyt lupaukseni. Teimme työmme.

Kuusi päivää sitten korvasin NAFTA: n ja allekirjoitin upouuden Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan välisen sopimuksen. USMCA luo lähes 100 000 uutta korkeasti palkattua amerikkalaista auto-työpaikkaa ja lisää huomattavasti vientiä maanviljelijöillemme, karjatiloille ja tehdastyöntekijöillemme. Se nostaa myös kaupan Meksikon ja Kanadan kanssa paljon korkeammalle tasolle, mutta se on myös paljon oikeudenmukaisempi ja vastavuoroisempi. Me saamme nämä: oikeudenmukaisuuden ja vastavuoroisuuden. Ja sanon sen lopuksi, meitä kohdellaan nyt oikeudenmukaisesti.

Tämä on ensimmäinen merkittävä kauppasopimus moniin vuosiin, jolla ansaitaan Amerikan ammattiliittojen vahva tuki.

Lupasin myös kansalaisille, että asetan tariffit estämään massiivista Amerikan työpaikkojen siirtymistä Kiinaan. Strategiamme on toiminut. Päiviä sitten allekirjoitimme Kiinan kanssa uraauurtavan uuden sopimuksen, joka puolustaa työntekijöitämme, suojelee immateriaalioikeuksiamme, tuo miljardeja ja miljardeja dollareita kassaan ja avaa laajoja uusia markkinoita tuotteille, jotka on valmistettu täällä Yhdysvalloissa.

Kiina on vuosikymmenien ajan hyödyntänyt Yhdysvaltoja. Nyt olemme muuttaneet sitä, mutta samaan aikaan meillä on ehkä parhaat suhteet, jotka meillä on koskaan ollut Kiinan kanssa, myös presidentti Xin kanssa. He kunnioittavat sitä, mitä olemme tehneet, koska rehellisesti sanottuna, he eivät koskaan voineet todella uskoa pystyvänsä jatkamaan hyväksikäyttämistämme, ilman että maassamme joku astuisi eteenpäin ja sanoisi: ”Nyt riittää” Nyt haluamme jälleenrakentaa maamme, ja juuri sitä teemmekin. Olemme jälleenrakentamassa maatamme.

Palauttaessamme Yhdysvaltojen johtajuuden kaikkialla maailmassa, puolustamme edelleen vapautta pallonpuoliskollamme. Siksi hallintoni kumosi Kuuban edellisen hallinnon epäonnistuneet politiikat.

Tuemme kuubalaisten, nicaragualaisten ja venezuelalaisten toiveita demokratian palauttamisesta. Yhdysvallat johtaa 59 maan diplomaattityhteisöä Venezuelan sosialistista diktaattoria Nicolás Maduroa vastaan.  Maduro on laiton hallitsija, tyranni, joka kohtelee raa’asti kansaansa. Mutta Maduron ote tyranniasta murskataan ja katkaistaan.

Täällä on tänä iltana erittäin rohkea mies, joka kantaa mukanaan kaikkien venezuelalaisten toiveita, unelmia ja pyrkimyksiä. Hän on Venezuelan todellinen ja laillinen presidentti Juan Guaidó. Arvoisa presidentti, vie tämä viesti takaisin kotimaahanne. Kiitos, arvoisa presidentti. Suuri kunnia. Kiitos paljon.

Ole hyvä ja vie viesti, että kaikki amerikkalaiset ovat mukana Venezuelan kansan kanssa oikeamielisessä taistelussa vapaudesta. Paljon kiitoksia, arvoisa presidentti.  Paljon kiitoksia.

Sosialismi tuhoaa kansakunnat. Mutta muistakaa aina: Vapaus yhdistää sielun.

Amerikan vapauden turvaamiseksi olemme sijoittaneet ennätykselliset 2,2 biljoonaa dollaria Yhdysvaltain armeijaan. Olemme ostaneet hienoimpia lentokoneita, ohjuksia, raketteja, aluksia ja kaikenlaisia ​​muita sotilasvälineitä, ja kaikki on valmistettu täällä Yhdysvalloissa.

Viime kädessä saamme myös liittolaisemme maksamaan heidän oikeudenmukaisen osuutensa. Olen saanut nostettua muiden Naton jäsenten osallistumista yli 400 miljardilla dollarilla, ja niiden vähimmäisvelvoitteitaan täyttävien liittolaisten lukumäärä on yli kaksinkertaistunut.

Ja vain viikkoja sitten, ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun presidentti Truman perusti ilmavoimat yli 70 vuotta aikaisemmin, perustimme upouuden Yhdysvaltojen asevoimien sivukonttorin. Sitä kutsutaan avaruusvoimiksi. Erittäin tärkeä.

Tänään galleriassa meillä on nuori herrasmies. Ja mitä hän haluaa niin hartaasti – 13-vuotias – Iain Lanphier. Hän on kahdeksas luokkalainen Arizonasta. Ole hyvä ja nouse ylös.

Iain on aina unelmoinut avaruuteen matkaamisesta. Hän oli luokassaan ensimmäinen ja nuorimpien joukossa ilmailuakatemiassa. Hän aikoo mennä ilmavoimien akatemiaan, ja silloin hän tähtää avaruusvoimiin. Kuten Iain sanoo: ”Useimmat ihmiset katsovat avaruutta. Minä haluan katsoa alas maailmaan. ”

Mutta Iainin takana istuu tänä iltana on hänen kaikkein suurin sankarinsa. Charles McGee joka syntyi Clevelandissa, Ohiossa, sata vuotta sitten. Charles on yksi viimeisimmistä elossaolevista Tuskegee-lentäjistä – ensimmäisistä mustista hävittäjälentäjistä – ja hän sattuu olemaan myös Iainin isoisä. Uskomaton tarina.

Yli 130 taisteluoperaation jälkeen toisessa maailmansodassa hän palasi kotiin maahan, joka edelleen kamppaili kansalaisoikeuksista, ja jatkoi palvelemalla Amerikkaa Koreassa ja Vietnamissa. Charles juhli 100. syntymäpäivää 7. joulukuuta. Muutama viikko sitten allekirjoitin lakiesityksen, jossa Charles McGee ylennettiin prikaatin kenraaliksi. Ja aiemmin tänään kiinnitin tähdet hänen harteilleen. Kenraali McGee, kansamme tervehtii sinua. Kiitos herra.

Pyhiinvajista Perustajaisiin, Valley Forgen sotilaista Selman marssijoihin ja presidentti Lincolnista kirkkoherra Martin Luther Kingiin asti amerikkalaiset ovat aina kieltäytyneet asettamasta rajoja lastemme tulevaisuudelle.

Kongressin jäsenet, emme saa koskaan unohtaa, että Washingtonissa tärkeät voitot ovat vain niitä voittoja, jotka tuottavat hyvää amerikkalaisille. Ihmiset ovat maamme sydän, heidän unelmansa ovat maamme sielu, ja heidän rakkautensa on se, mikä vahvistaa ja ylläpitää maatamme. Meidän on aina muistettava, että tehtävämme on asettaa Amerikka etusijalle.

Seuraava askel eteenpäin osallistavan yhteiskunnan rakentamisessa on varmistaa, että jokainen nuori amerikkalainen saa erinomaisen koulutuksen ja mahdollisuuden saavuttaa amerikkalaisen unelman. Silti lukemattomat amerikkalaiset lapset ovat olleet liian kauan loukussa epäonnistuneissa valtion kouluissa. Näiden oppilaiden pelastamiseksi 18 osavaltiota on luonut koulumahdollisuuden mahdollisuusapurahojen muodossa. Ohjelmat ovat niin suosittuja, että kymmeniä tuhansia opiskelijoita on odotuslistalla.

Yksi näistä opiskelijoista on Janiyah Davis, neljäs luokkalainen Philadelphiasta. Janiyahin äiti, Stephanie, on yksinhuoltajaäiti. Hän tekisi mitä tahansa antaakseen tyttärelleen paremman tulevaisuuden. Mutta viime vuonna tuo tulevaisuus siirrettiin kauemmaksi ulottuvilta, kun Pennsylvanian kuvernööri kumosi koulun valinnan 50 000 lapselle mahdollistavan lainsäädännön.

Janiyah ja Stephanie ovat täällä. Stephanie, kiitos paljon siitä, että olet täällä kauniin tyttäresi kanssa. Kiitos paljon.

Mutta Janiyah, minulla on hyviä uutisia sinulle, koska voin mielelläni kertoa sinulle, että pitkä odotuksesi on ohi. Voin ylpeänä ilmoittaa tänä iltana, että mahdollisuusstipendi on tullut, se tulee sinulle, ja olet pian siirtymässä valitsemaasi kouluun.

Nyt kehotan kongressia antamaan miljoonalle amerikkalaiselle lapselle saman mahdollisuuden, jonka Janiyah on juuri saanut. Hyväksykää koulutusvapauden apurahat ja mahdollisuudet -laki – koska ketään vanhemmista ei tulisi pakottaa lähettämään lapsiaan epäonnistuneeseen valtion kouluun.

Jokaisella nuorella ihmisellä on oltava turvallinen ja varma ympäristö oppimiseen ja kasvamiseen. Tästä syystä upea First Lady on käynnistänyt Be Best -aloitteen, jonka tavoitteena on turvallisen, terveellisen, tukevan ja huumeettoman elämän edistäminen seuraavalle sukupolvelle – verkossa, koulussa ja yhteisöissamme. Kiitos, Melania, poikkeuksellisesta rakkaudestasi ja syvällisestä omistautumisestasi Amerikan lapsille. Kiitos paljon.

Hallintoni on päättänyt antaa kansalaisillemme tarvittavat mahdollisuudet iästä tai taustasta riippumatta. Amerikkalaisille työntekijöille antamamme lupauksen kautta yli 400 yritystä tarjoaa myös uusia työpaikkoja ja koulutusmahdollisuuksia lähes 15 miljoonalle amerikkalaiselle.

Budjettini sisältää myös jännittävän näkemyksen maamme lukioista. Tänään pyydän kongressia tukemaan opiskelijoitamme ja tukemaan suunnitelmaani tarjota ammatillista ja teknistä koulutusta jokaisessa Amerikassa olevassa lukiossa.

Yhtäläisten mahdollisuuksien laajentamiseksi olen myös ylpeä siitä, että saavutimme ennätyksellisen ja pysyvän rahoituksen kansallisissa historiallisesti mustissa korkeakouluissa ja yliopistoissa.

Amerikkalaisten perheiden hyvä elämä edellyttää myös edullisinta, innovatiivista ja korkealaatuista terveydenhuoltojärjestelmää maapallolla. Ennen virkaanastumista sairausvakuutusmaksut olivat yli kaksinkertaistuneet vain viidessä vuodessa. Muutimme  nopeasti järjestelmän tarjotaksemme edullisia vaihtoehtoja. Uudet suunnitelmamme ovat jopa 60 prosenttia halvempia – ja parempia.

Olen myös antanut raudanlujan lupauksen amerikkalaisille perheille: Suojaamme aina potilaita, joilla on jo olemassa olevia sairauksia. Suojaamme aina lääkärisi ja aina sosiaaliturvasi. Aina.

Amerikkalaista potilasta ei tulisi koskaan harhauttaa lääkärinlaskujen avulla. Siksi allekirjoitin toimeenpanomääräyksen, joka vaatii hintojen avoimuutta. Useat asiantuntijat uskovat, että avoimuus, joka tulee voimaan ensi vuoden alussa, tulee olemaan jopa suurempi kuin terveydenhuollon uudistus. Se säästää perheitä valtavasti rahaa huomattavasti parempaan hoitoon.

Mutta kun pyrimme parantamaan amerikkalaisten terveydenhuoltoa, on niitä, jotka haluavat ottaa pois terveydenhuollosi, viedä lääkärisi ja lakkauttaa yksityiset vakuutukset kokonaan.

Satakolmekymmentäkaksi edustajainhuoneessa olevaa lainsäätäjää on tukenut lainsäädäntöä, jolla määrätään sosialistiseen haltuunottoon terveydenhuoltojärjestelmämme, pyyhkäisemällä 180 miljoonan erittäin onnellisen amerikkalaisen yksityiset sairausvakuutus-suunnitelmat. Niille, jotka katsovat tätä kotona, haluan sinun tietävän: Emme koskaan anna sosialismin tuhota Yhdysvaltain terveydenhuoltoa.

Yli 130 tämän jaoston lainsäätäjää on tukenut lakia, joka vie konkurssiin kansakuntamme tarjoamalla ilmaista veronmaksajien rahoittamaa terveydenhuoltoa miljoonille laittomille ulkomaalaisille ja pakottamalla veronmaksajat tukemaan ilmaista hoitoa kaikille maailmassa, jotka ylittävät laittomasti rajamme. Nämä ehdotukset ryöstäisivät senioreidemme Medicare-edut joista eläkeläiset ovat riippuvaisia, samalla kun ne toimisivat voimakkaana houkutuksena laittomaan maahanmuuttoon. Niin tapahtuu Kaliforniassa ja muissa osavaltioissa. Heidän järjestelmänsä ovat täysin hallitsemattomia, ja ne maksavat veronmaksajille valtavia ja kohtuuttomia rahasummia.

Jos Yhdysvaltain veronmaksajien pakottaminen tarjoamaan rajoittamaton ilmainen terveydenhuolto laittomille ulkomaalaisille kuulostaa sinulle oikeudenmukaiselta, kannata radikaalia vasemmistoa. Mutta jos uskot, että meidän pitäisi puolustaa amerikkalaisia ​​potilaita ja amerikkalaisia ​​eläkeläisiä, seisokaa kanssani ja hyväksykää lainsäädäntö, joka kieltää laittomien ulkomaalaisten ilmaisen valtion terveydenhoidon.

Tämä on valtava siunaus jo erittäin vahvasti valvottulle etelärajallemme, jonne on rakennettava pitkä, pitkä ja erittäin vahva muuri. Olemme nyt rakentaneet yli 100 mailia, ja saamme yli 500 mailia kokonaan päätökseen hyvin lyhyessä ajassa. Ensi vuoden alussa meillä on huomattavasti yli 500 mailia valmiina.

Hallintoni myös kilpailuttaa ​​suuret lääkeyhtiöt. Olemme hyväksyneet ennätyksellisen suuren määrän kohtuuhintaisia ​​geneerisiä lääkkeitä, ja FDA on hyväksynyt lääkkeitä nopeammalla leikkeellä kuin koskaan ennen. Ja minulla oli ilo ilmoittaa viime vuonna, että reseptilääkkeiden kustannukset laskivat ensimmäistä kertaa 51 vuoden aikana.

Ja yhdessä työskentelemällä, kongressi voi vähentää lääkkeiden hintoja huomattavasti nykyisestä tasosta. Olen puhunut Iowan senaattorin Chuck Grassleyn ja muiden kongressin jäsenten kanssa saadakseni jotain lääkkeiden hinnoittelusta ja tehtävä nopeasti ja asianmukaisesti. Vaadin kahdenvälistä lainsäädäntöä, jolla saavutetaan tavoite laskea dramaattisesti reseptilääkkeiden hintoja. Tuokaa lakiehdotus pöydälleni, ja allekirjoitan sen välittömästi.

Kiistattomalla sitoutumisella hillitsemme opioidiepidemiaa. Huumeiden yliannostuksesta johtuvat kuolemat vähenivät ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen. Eniten kärsineistä valtioista Ohio on vähentynyt 22 prosenttia, Pennsylvania 18 prosenttia, Wisconsin 10 prosenttia – emmekä lopeta, ennen kuin olemme voittaneet opioidiepidemian lopullisesti.

Amerikkalaisten terveyden suojeleminen tarkoittaa myös tartuntatautien torjuntaa. Olemme koordinoimassa Kiinan hallituksen kanssa ja teemme tiivistä yhteistyötä koronavirusuhan torjumiseksi Kiinassa. Hallintoni ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin kansalaisten suojelemiseksi tältä uhalta.

Olemme käynnistäneet kunnianhimoiset uudet aloitteet parantaaksemme munuaissairauksien, Alzheimerin taudin ja mielenterveyshäiriöistä kärsivien amerikkalaisten hoitoa. Ja koska kongressi oli niin hyvä rahoittamaan pyyntöäni, saamme uusia parannuskeinoja lasten syöpään, ja me hävitämme aids-epidemian Amerikassa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Lähes jokainen amerikkalainen perhe tuntee tuskan, kun rakkaalle diagnosoidaan vakava sairaus. Täällä tänä iltana on erityinen mies, jota miljoonat amerikkalaiset rakastavat ja jotka ovat juuri saaneet vaiheen 4 edistyneen syöpädiagnoosin. Tämä ei ole hyvä uutinen, mutta hyvä uutinen on, että hän on suurin taistelija ja voittaja, jonka ikinä tapaat. Kiire kiirehtiä Limbaughia, kiitos vuosikymmenien väsymättömästä omistautumisestasi maalle.

Ja Rush, tunnustuksena kaikelle, mitä olet tehnyt kansallemme, miljoonille ihmisille päivässä, jonka kanssa puhut ja inspiroit, ja kaikesta uskomattomasta hyväntekeväisyydestä, jonka olet tehnyt, olen ylpeä voidessani ilmoittaa tänään että saat maamme korkeimman siviilipalkinnon, presidentin vapauden mitalin.

Pyydän nyt Yhdysvaltain ensimmäistä naista ojentamaan sinulle tämän kunnianosoituksen. Ole kiltti.

Rush ja Kathryn, onnittelut. Kiitos, Kathryn.

Rukoillessamme kaikkien sairaiden puolesta tiedämme, että Amerikka saavuttaa jatkuvasti uusia lääketieteellisiä läpimurtoja. Kansallisessa St. Luke’s Hospital -sairaalan lääkärit toimittivat vuonna 2017 yhden ennenaikaisimmista eloonjääneistä vauvoista. Syntynyt vain 21 viikkoa ja 6 päivää, ja paino alle paunan, Ellie Schneider oli syntynyt taistelija. Lääkäreiden taitojen ja vanhempiensa rukousten avulla pieni Ellie jatkoi voitti taistelun eloonjäämisestä. Nykyään Ellie on vahva, terve kaksivuotias tyttö, joka istuu hämmästyttävän äitinsä Robinin kanssa täällä. Ellie ja Robin, olemme iloisia siitä, että olemme kanssamme tänään.

Ellie muistuttaa meitä siitä, että jokainen lapsi on ihme elämässä. Ja nykyaikaisten lääketieteellisten ihmeiden ansiosta 50 prosenttia erittäin ennenaikaisista vauvoista, jotka syntyivät sairaalassa, jossa Ellie syntyi, ovat hengissä. Se on uskomaton asia. Kiitos paljon.

Tavoitteenamme pitäisi olla varmistaa, että jokaisella vauvalla on parhaat mahdollisuudet menestyä ja kasvaa aivan kuten Ellie. Siksi pyydän kongressia lisäämään 50 miljoonaa dollaria vastasyntyneiden tutkimuksen rahoittamiseen Amerikan nuorimmille potilaille.

Siksi pyydän myös tänään täällä kongressin jäseniä antamaan säädöksen, jolla lopulta kielletään vauvojen myöhäiskeskeytys.  Olitpa sitten republikaani, demokraatti tai riippumatont, meidän on varmasti kaikkien oltava yhtä mieltä siitä, että jokainen ihmisen elämä on pyhä lahja Jumalalta.

Koska tuemme Amerikan äitejä ja isiä, allekirjoitin äskettäin ylpeänä lain, jonka mukaan uusien vanhempien liittovaltion työvoiman työntekijät saavat palkallisen perhevapaan ja toimivat mallina muulle maalle.

Nyt kehotan kongressia hyväksymään kahdenvälisen työperheiden ennakkotuen lain, joka laajentaa perhevapaata äideille ja isille kaikkialla maassamme.

Neljäkymmenellä miljoonalla amerikkalaisella perheellä on keskimäärin 2 200 dollaria ylimääräistä lapsiverohyvityksemme ansiosta. Olen myös valvonyt korkealaatuisen lastenhoidon historiallisen rahoituksen lisäyksiä, joiden avulla 17 valtiota voi auttaa enemmän lapsia, joista monet ovat lyhentäneet tai poistaneet kokonaan odotuslistansa. Lähetin kongressille suunnitelman, jonka tarkoituksena on laajentaa korkealaatuisen lastenhoidon saatavuutta entisestään, ja kehotan teitä toimimaan välittömästi.

Ympäristön suojelemiseksi ilmoitin muutama päivä sitten, että Yhdysvallat liittyy yhden biljoonan puun aloitteeseen, joka on kunnianhimoinen pyrkimys saada hallitus ja yksityinen sektori yhteen istuttamaan uusia puita Amerikkaan ja ympäri maailmaa.

Meidän on myös uudistettava Amerikan infrastruktuuri.  Pyydän teitä hyväksymään senaattori John Barrasson moottoritielakialoitteen investoidaksemme uusiin teihin, siltoihin ja tunneleihin kaikkialla maassamme.

Olen myös sitoutunut varmistamaan, että jokaisella kansalaisella on pääsy nopeaan Internetiin, mukaan lukien ja etenkin Amerikan maaseudulla.

Kaikkien amerikkalaisten parempi huomenna vaatii myös meitä pitämään Amerikan turvassa. Tämä tarkoittaa lainvalvonnan miesten ja naisten tukemista kaikilla tasoilla, mukaan lukien kansamme sankarilliset ICE-upseerit.

Viime vuonna rohkeat ICE-upseerimme pidättivät yli 120 000 rikollista ulkomaalaista, jotka syytettiin lähes 10 000 murtovarkaudesta, 5000 seksuaalirikoksesta, 45 000 väkivaltaisesta hyökkäyksestä ja 2000 murhasta.

Traagisesti, Amerikassa on monia kaupunkeja, joissa radikaali poliitikot ovat päättäneet tarjota turvapaikan näille rikollisille laittomille ulkomaalaisille.

Turvapaikkakaupungeissa paikalliset virkamiehet määräävät poliisit vapauttamaan vaaralliset rikolliset ulkomaalaiset saalistamaan vapaana sen sijaan, että antaisivat ne ICE: lle turvallista poistamista varten.

Vain 29 päivää sitten New Yorkin turvapaikkakaupungin vapauttamaa rikollista ulkomaalaista syytettiin 92-vuotiaan naisen raa’asta raiskauksesta ja murhasta. Tappaja oli pidätetty aiemmin pahoinpitelystä, mutta New Yorkin turvapaikkapolitiikan mukaisesti hänet vapautettiin. Jos kaupunki olisi noudattanut ICE: n pidätyspyyntöä, hänen uhrinsa olisi edelleen elossa tänään.

Kalifornian osavaltio antoi järkyttävän lain, joka julisti heidän koko osavaltionsa turvapaikaksi rikollisille laittomille maahanmuuttajille – erittäin kauhea turvapaikka – seurauksena katasrofaaliset tulokset..

Tässä on tästä vain yksi traaginen esimerkki. Kalifornian poliisi pidätti joulukuussa 2018 laittoman ulkomaalaisen viisi kertaa, mukaan lukien tuomitseminen ryöstöstä ja pahoinpitelystä. Mutta kuten Kalifornian turvapaikkalaki vaatii, paikallisviranomaiset vapauttivat hänet.

Päiviä myöhemmin tämä rikollinen ulkomaalainen jatkoi hirvittävää surmaavaa väkivaltaa. Hän ampui julmasti päivittäisessä työssään olleen miehen. Hän lähestyi autossaan istuvaa naista ja ampui häntä käsivarteen ja rintaan. Hän käveli lähikauppaan ja laukaisi aseensa. Hän kaappasi kuorma-auton ja törmäsi ajoneuvoihin vahingoittaen viattomia uhreja. Yksi uhreista – kauhea, kauhea tilanne; kuoli – 51-vuotias amerikkalainen nimeltä Rocky Jones.

Rocky oli huoltoasemalla, kun tämä turmeltunut rikollinen ampui kahdeksan luotia läheltä, murhaten hänet kylmäverisesti. Rockyltä jäi perhe, mukaan lukien veljensä, jotka rakastivat häntä enemmän kuin mitään muuta maailmassa. Yksi hänen surevista veljistään on täällä tänään. Jody, voisitko nousta seisomaan? Jody, kiitos. Jody, sydämemme itkevät menetyksestäsi, ja emme lepää ennen kuin olet saanut oikeutta.

Senaattori Thom Tillis on ottanut käyttöön lainsäädännön, jonka avulla Jodyn kaltaiset amerikkalaiset voivat haastaa turvapaikkakaupunkeja ja osavaltioita, kun rakkaasi loukkaantuu tai tapetaan näiden tappavien käytäntöjen seurauksena.

Pyydän kongressia hyväksymään välittömästi turvapaikkakaupunkien uhreja koskevan lain. Amerikan yhdysvaltojen tulisi olla turvapaikka lainkuuliaisille amerikkalaisille, ei rikollisille ulkomaalaisille.

Viimeisen kolmen vuoden aikana ICE on pidättänyt yli 5000 ihmiskauppiasta. Olen allekirjoittanut yhdeksän lakia ihmiskaupan uhan poistamiseksi kotimaassa ja ympäri maailmaa. Hallintoni on ponnistellut ennennäkemättömästi Yhdysvaltojen eteläisen rajan turvaamiseksi.

Ennen kuin tulin virkaan, jos ilmestyit laittomasti etelärajallemme ja sinut pidätettiin, sinut yksinkertaisesti vapautettiin ja annettiin jäädä maahan, jolloin katosit. Hallintoni on lopettanut kiinniottamisen ja vapauttamisen. Jos tulet laittomasti, sinut poistetaan nyt viipymättä maastamme.

On erittäin tärkeää, että teimme historiallisia yhteistyösopimuksia Meksikon, Hondurasin, El Salvadorin ja Guatemalan hallitusten kanssa. Ennennäkemättömien ponnistelujemme seurauksena laiton ylitys on vähentynyt 75 prosenttia toukokuusta lähtien, pudottaen kahdeksan suoraa kuukautta peräkkäin. Ja kun muuri nousee parhaillaan nopeasti, huumeiden takavarikot lisääntyvät myös ja laittomat rajanylityspaikat vähenevät.

Viime vuonna matkustin Teksasin rajalle ja tapasin rajavalvoja Raul Ortizin. Viimeisen 24 kuukauden aikana agentti Ortiz ja hänen tiiminsä ovat takavarikoineet yli 200 000 puntaa myrkyllisiä huumausaineita, pidättäneet yli 3000 ihmisten salakuljettajaa ja pelastaneet yli 2000 siirtolaista. Päiviä sitten agentti Ortiz ylennettiin rajavartiolaitoksen varapäälliköksi, ja hän on täällä tänään. Päällikkö Ortiz, ole hyvä.  Kiitollinen kansa kiittää sinua ja kaikkia Border Patrolin ja ICE: n sankareita. Kiitos paljon. Kiitos.

Jotta voimme kehittää näitä historiallisia saavutuksia, valmistelemme lainsäädäntöä, jolla korvataan vanhentunut ja satunnaistettu maahanmuuttojärjestelmämme ansioihin perustuvalla järjestelmällä, toivotamme tervetulleiksi ne, jotka noudattavat sääntöjä, edistävät talouttamme, tukevat itseään taloudellisesti ja puolustavat arvojamme.

Jokaisella toimenpiteellään hallintoni vahvistaa oikeusvaltion periaatteita ja vahvistaa Yhdysvaltojen vapauden kulttuuria.  Yhteistyössä senaatin enemmistöpäällikön Mitch McConnellin kanssa – kiitos, Mitch – ja hänen senaatin kollegoineen olemme vahvistaneet ennätyksellisen määrän 187 uutta liittovaltion tuomaria tukemaan perustuslakiamme kirjallisena. Tähän sisältyy kaksi loistavaa uutta korkeimman oikeuden tuomaria, Neil Gorsuch ja Brett Kavanaugh. Kiitos.  Ja meillä on paljon uusia valmisteilla.

Hallintoni puolustaa myös uskonnonvapautta, ja siihen sisältyy perustuslaillinen oikeus rukoilla julkisissa kouluissa. Amerikassa emme rankaise rukousta. Emme revi ristejä. Emme kiellä uskon symboleja. Emme kuohitse saarnaajia ja pastoreita. Amerikassa juhlimme uskoa, vaalimme uskontoa, korotamme äänemme rukoukseen ja nostamme katseemme kohti  Jumalan kirkkautta.

Aivan kuten uskomme ensimmäiseen tarkistukseen, uskomme myös toiseen perustuslailliseen oikeuteen, joka on tärkeä kaikkialla maassamme. Niin kauan kuin olen presidentti, suojelen aina oikeuttasi pitää ja kantaa aseita.

Vahvistaessamme perintömme vapaana kansakuntana meidän on muistettava, että Amerikka on aina ollut rajavaltio. Nyt meidän on saavutettava seuraava raja, Amerikan pyrkimys tähtiin. Pyydän kongressia rahoittamaan kokonaan Artemis-ohjelman varmistaaksemme, että seuraava mies ja ensimmäinen nainen kuussa ovat amerikkalaisia ​​astronautteja – käyttämällä tätä lähtöpaikkana varmistaaksemme, että Amerikka on ensimmäinen kansakunta, joka pystyttää lippunsa Marsiin.

Hallitukseni puolustaa myös voimakkaasti kansallista turvallisuuttamme ja torjuu radikaalia islamilaista terrorismia.

Viime viikolla julkistin uraauurtavan rauhansuunnitelman Israelin ja palestiinalaisten välillä. Tunnustaessamme, että kaikki aiemmat yritykset ovat epäonnistuneet, meidän on oltava päättäväisiä ja luovia, jotta voimme vakauttaa alueen ja antaa miljoonille nuorille mahdollisuuden toteuttaa parempi tulevaisuus.

Kolme vuotta sitten ISIS:n barbaareilla oli yli 20 000 neliökilometriä aluetta Irakissa ja Syyriassa. Nykyään ISIS: n alueellinen kalifaatti on tuhoutunut sataprosenttisesti, ja ISIS:n perustaja ja johtaja – al-Baghdadi -niminen verenhimoinen tappaja – on kuollut.

Carl ja Marsha Mueller ovat täällät tänä iltana. Valmistuttuaan yliopistosta heidän kauniista tytärstään Kaylasta tuli humanitaarisen avun työntekijä. Hän kirjoitti kerran: ”Jotkut ihmiset löytävät Jumalan kirkossa. Jotkut ihmiset löytävät Jumalan luonnossa. Jotkut ihmiset rakastavat Jumalaa. Jotkut löytävät Jumalan kärsimyksessä. Olen jo jonkin aikaa tiennyt, mikä on elämäni työ, käyttämällä käsiäni työkaluina kärsimysten lievittämiseen.”

Vuonna 2013 ISIS sieppasi Kaylan joka hoiti kärsiviä siviilejä, sekä kidutti ja orjuutti häntä. Kaylaa pidettiin vankina ja itse al-Baghdadin henkilökohtaisena vankina. Yli 500 kauhistuttavan vankeuspäivän jälkeen al-Baghdadi murhasi nuoren kauniin Kaylan. Kayla oli vain 26-vuotias.

Sinä yönä, jolloin Yhdysvaltain erityisjoukkojen operaatiot päättivät al-Baghdadin surkean elämän, joukkojen päällikkö kenraali Mark Milley sai puhelun tilannehuoneeseen. Hänelle kerrottiin, että erikoisjoukkojen eliitin rohkeat miehet, jotka suorittivat niin erinomaisesti operaation, olivat antaneet tehtävälleen nimen: ”Task Force 8–14”. Se oli viittaus erityiseen päivään: 14. elokuuta – Kaylan syntymäpäivään. . Carl ja Marsha, Amerikan soturit eivät koskaan unohtaneet Kaylaa – emmekä me myöskään. Kiitos.

Joka päivä Amerikan miehet ja naiset yhtenäisinä osoittavat sen rakkauden äärettömän syvyyden, joka asuu ihmisen sydämessä.

Yksi näistä amerikkalaisista sankareista oli armeijan esikunta Sgt. Christopher Hake. Toisella komennuksellaan Irakiin vuonna 2008 kersantti Hake kirjoitti kirjeen 1-vuotiaalle pojalleen Gagelle: ”Minä tulen taas kanssasi”, hän kirjoitti Gagelle. ”Opetan sinut ajamaan ensimmäisellä pyörälläsi, rakentamaan ensimmäisen hiekkalaatikon, seuraamaan urheilua ja näkemään, että sinulla on myös lapsia. Rakastan sinua poika. Pidä huolta äidistäsi. Olen aina kanssasi. Isä.”

Pääsiäisenä sunnuntaina 2008 Chris oli partiossa Bagdadissa, kun hänen Bradley-taisteluajoneuvoonsa osui tienvarsipommi. Sinä yönä hän uhrasi kaiken maamme puolesta. Kersantti Hake lepää nyt iankaikkisessa levossa jam kunniassa Arlingtonissa, ja hänen vaimonsa Kelli on tänään täällä, heidän poikansa seurassa, joka on nyt 13-vuotias ja menestyy erittäin hyvin. Kelli ja Gage: Chris elää sydämessämme ikuisesti. Hän katselee sinua nyt. Kiitos. Paljon kiitoksia. Paljon kiitoksia molemmille.

Kersantti Haken tappamisesta vastuussa ollut terroristi oli Qassim Suleimani, joka toimitti tappavan tienvarsipommin, joka vei Chrisin hengen. Suleimani oli Iranin hallinnon armottomin teurastaja, hirviö, joka murhasi tai haavoitti tuhansia amerikkalaisia ​​sotilaita Irakissa. Maailman pahimpana terroristina Suleimani järjesti lukemattomien miesten, naisten ja lasten kuolemat. Hän ohjasi joulukuun hyökkäystä ja jatkoi hyökkäystä Yhdysvaltain joukkoja vastaan Irakissa. Hän suunnitteli aktiivisesti uusia hyökkäyksiä, kun löysimme hänet. Ja siksi Yhdysvaltain armeija toteutti viime kuussa virheettömän tarkkuusiskun, joka tappoi Suleimanin ja lopetti hänen pahan terrorisminsa ikuisesti.

Viestimme terroristeille on selvä: Et koskaan pääse pakenemaan Amerikan oikeudenmukaisuutta. Jos hyökkäät kansalaisiamme vastaan, mnetät elämäsi.

Viime kuukausina olemme nähneet, että ylpeät iranilaiset nostavat äänensä sortavia hallitsijoitaan ​​vastaan. Iranin hallinnon on luovuttava ydinaseistaan; lopeta terrorin, kuoleman ja tuhojen levittäminen; ja aloita työskentely omien ihmisten hyväksi.

Voimakkaiden pakotteiden takia Iranin taloudella menee erittäin, erittäin huonosti. Voimme auttaa heitä saamaan aikaan erittäin hyvän ja nopean talouden elpymisen. Tämä voi tapahtua hyvin nopeasti, mutta ehkä he ovat liian ylpeitä tai liian typeriä pyytämään apua. Olemme täällä. Katsotaanpa minkä tien he valitsevat. Se on täysin heidän vastuullaan.

Puolustaessamme amerikkalaisten elämää pyrimme lopettamaan Amerikan sodat Lähi-idässä.

Afganistanissa taistelijoidemme päättäväisyys ja arvokkuus ovat antaneet meille mahdollisuuden edistyä valtavasti, ja rauhanneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. En halua tappaa satoja tuhansia ihmisiä Afganistanissa, monet heistä täysin viattomia. Meidän tehtävämme ei ole myöskään palvella muita kansakuntia lainvalvontaviranomaisina. Meillä on maailman parhaat taistelija – ja he joko haluavat taistella voittaakseen tai eivät taistele lainkaan. Pyrimme lopulta lopettamaan Amerikan pisimmän sodan ja saattamaan joukkomme takaisin kotiin.

Sota asettaa raskaan taakan maamme poikkeuksellisille sotilasperheille, etenkin Amy Williamsille Fort Braggista, Pohjois-Carolinasta, ja hänen kahdelle lapselleen – 6-vuotiselle Ellianalle ja 3-vuotiaalle Rowanille. Amy työskentelee kokopäiväisesti ja vapaaehtoisina lukemattomia tunteja auttaen muita armeijan perheitä. Viimeisen seitsemän kuukauden ajan hän on tehnyt kaiken, kun hänen miehensä, ensimmäisen luokan sgt. Townsend Williams on ollut Afganistanissa neljännellä komennuksellaan. Amyn lapset eivät ole nähneet isänsä kasvoja moneen kuukauteen. Amy, perheesi uhri antaa kaikille perheillemme mahdollisuuden elää turvallisesti ja rauhassa, ja haluamme kiittää teitä. Kiitos, Amy.

Mutta Amy, on vielä yksi asia. Tänä iltana meillä on erityinen yllätys. Olen innoissani kertoessani, että aviomiehesi on palannut. Hän on täällä tänään illalla, emmekä voineet antaa hänen odottaa enää.

Tervetuloa kotiin, kersantti Williams. Kiitos paljon.

Kuten maailma todistaa tänään, Amerikka on sankarien maa. Tämä on paikka, jossa syntyy suuruus, missä käännetään kohtalot ja missä legendat heräävät elämään. Tämä on Thomas Edisonin ja Teddy Rooseveltin koti, monen suuren kenraalin, kuten Washingtonin, Pershingin, Pattonin ja MacArthurin. Täällä asuivat Abraham Lincoln, Frederick Douglass, Amelia Earhart, Harriet Tubman, Wright Brothers, Neil Armstrong ja monet muut. Tässä maassa lapset oppivat nimiä, kuten Wyatt Earp, Davy Crockett ja Annie Oakley. Siellä pyhiinvaeltajat saapuivat Plymouthiin ja missä Texasin isänmaalliset puolustivat  viimeisestä asemaansa Alamossa – kauniissa, kauniissa Alamossa.

Amerikkalaisen kansakunnan loi valtavasta rajaseudusta kaikkien aikojen sitkein, vahvin, kovin ja määrätietoisin mies ja nainen, jotka ovat kävelleet maan päällä. Esivanhempamme uhmasivat tuntematonta; kesyttivät erämaan; asuttivat villin lännen; nostivat miljoonat köyhyydestä, taudeista ja nälästä; voittivat tyrannian ja fasismin; ohjasivat maailman uusiin tieteen ja lääketieteen korkeuksiin; rakensivat rautatiet, kaivoivat kanavia, rakensivat pilvenpiirtäjiä. Hyvät naiset ja herrat, esivanhempiemme rakensivat kaikkien aikojen poikkeuksellisimman tasavallan, mitä on olemassa koko ihmiskunnan historiassa, ja teemme siitä entistä suuremman.

Tämä on loistava ja upea perintömme. Olemme amerikkalaisia. Olemme edelläkävijöitä. Olemme polun etsijöitä. Asutimme uuden maailman, rakensimme modernin maailman ja muutimme historiaa ikuisesti vaalimalla iankaikkista totuutta, jonka mukaan Kaikkivaltiaan Jumalan kädet ovat kaikki tasa-arvoisia.

Amerikka on paikka, missä mitä tahansa voi tapahtua. Amerikka on paikka, jossa kuka tahansa voi nousta. Ja täällä, tällä maalla, tällä maaperällä, tällä mantereella, uskomattomimmat unelmat toteutuvat.

Tämä kansakunta on kankaamme ja tämä maa on mestariteoksemme. Katsomme huomenna ja näemme rajoittamattomat rajat vain odottamassa tutkimusta. Kirkkaimpia löytöjämme ei vielä tunneta. Jännittävimpiä tarinoitamme ei vielä ole kerrottu. Hienoimpia matkojamme ei ole vielä tehty. Amerikkalainen aikakausi, amerikkalainen eepos, amerikkalainen seikkailu on vasta alkanut.

Henkemme on vielä nuori, aurinko nousee edelleen, Jumalan armo loistaa edelleen, ja kollegani amerikkalaiset, paras on vielä edessä.

Kiitos. Jumala siunatkoon sinua. Ja Jumala siunatkoon Amerikkaa. Kiitos paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu