Suomalaisen työn verotusta alennettava – velkarahan kippaaminen ulkomaille lopetettava

Julkinen valta rahoittaa Suomessa palvelut verottamalla yrittäjiä ja palkansaajia. Verotulojen määrä riippuu hallituksen ja eduskunnan päätöksistä. Palveluista leikataan, koska rahat eivät riitä, ei ilkeyksissään. Tärkeää ovat julkisen talouden hoidosta riippuvaiset yritysten toimintaedellytykset ja työpaikkojen syntyminen. Kun UPM:n Kaipolan tehdas suljettiin viime syksynä, pääministeri kuulutti omistajan yhteiskuntavastuuta. Demarit ehdottivat jopa sosialismia eli tehtaan ottamista valtion haltuun. Kun tänä keväänä valtion Stora Enso päätti lakkauttaa Veitsiluodon tehtaan Kemissä, on ollut hiljaisempaa. Globaalitaloudessa kannattavuus ei riipu omistajasta vaan toimintaympäristöstä. Valtion tukea tarvitaan muutoksen hallinnassa mutta kalliissa ympäristössä tehtaita ei voi pitää käynnissä pumppaamalla niihin valtion rahaa. Päättäjien tehtävä on tehdä Suomesta niin kilpailukykyinen ympäristö, että tehtaita kannattaa rakentaa tänne. Hallituksen muuta Eurooppaa kunnianhimoisempi ilmastopolitiikka ja hiilineutraalisuustavoitteet, polttoaineverojen korotukset, turpeen alasajo, epävarmuus metsien käytöstä ja kilpailijamaita vähäisemmät päästökauppakompensaatiot päinvastoin nostavat yritysten kustannuksia.

Mikään yksittäinen kustannustekijä ei ole ratkaiseva vaan kyse on yhteisvaikutuksesta.

Muilla pohjoismailla on oma raha, mutta meillä painetta sisäiseen devalvaatioon, eli palkkojen leikkaamiseen, mikä on vaikeaa sekä poliittisesti mahdotonta. Jos palkat kasvavat, ei synny työpaikkoja mutta jos palkkatasoa leikataan, työntekijöille jää yhä vähemmän käteen ja työn vastaanottaminen on yhä vähemmän kannattavaa.

Ainoa oikea tie on verorasituksen keventäminen. Se onnistuu järkeistämällä ja modernisoimalla koko julkinen hallinto, lopettamalla rahan kippaaminen ulkomaille ja alentamalla näin säästetyillä rahoilla kokonaisveroastetta ja palkan sivukuluja. Tällöin pyörät lähtevät Suomessa pyörimään, hyvinvointi kasvaa ja voimme jopa houkutella tänne niitä ”huippuosaajia”.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu