Suomi on vaarassa ajautua uudelleen Venäjän etupiiriin

Tilanne kansainvälisessä politiikassa on nyt nopeasti muuttunut ja muuttumassa. Venäjän presidentti Putin on selvästi useaan otteeseen tuonut esille, että Venäjän tavoite on vähitellen palauttaa Neuvostoliiton aikainen etupiirinsä johon myös Suomi kuului. Suomi ei uskaltanut 1990-luvulla liittyä sotilasliitto Natoon johon kaikki muut Venäjän etupiiriin kuuluneet rajamaat nyt kuuluvat. Suomi on nyt, outoa kyllä, EUssa Venäjän rajamaista ainoa, joka ei kuulu Natoon. Suomi on siis EU-maista nyt erityisessä vaarassa joutua uudelleen Venäjän etupiiriin.

Siitä ei ole kauaakaan, kun Venäjän armeijan kenraali Nikolai Makarov kävi Suomessa ehdottamassa että Venäjä haluaa sijoittaa Suomen alueelle ohjustentorjunta-tukikohtia. Tämän tapaisia asioita Venäjän etupiiriin ajautuminen Suomelle konkreettisesti tulee merkitsemään ja ehdotuksia on satavarmasti myös jatkossa tulossa, mutta ne voivatkin olla vaatimuksia ehdotusten sijaan.

On erittäin omituista, ettei Suomessa vaaraa ajautua uudelleen Venäjän etupiiriin johtavien poliitikkojen, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja tutkijoiden taholta selkeästi tunnusteta. Tilannekuva on heillä väärä tai sitten he peittelevät asioita.

Karu tosiasia on, että ajautumista Venäjän etupiiriin ei Suomi kykene pelkästään jo maantieteellisistä syistä estämään millään ”diplomatialla”. Ainoa keino estää ajautuminen on liittyä Natoon. Liittymisprosessin ajaksi Suomi voi neuvotella Iso-Britannialta ja USAlta turvatakuut jolloin Venäjän on vaikeampi häiriköidä prosessia.

Suomen Nato-jäsenyydestä ei seuraa mitään dramaattista. Ainoa todellinen seuraus on, ettei Venäjä sen jälkeen missään tilanteessa uskalla hyökätä Suomeen koska vastassa ovat vahvemmat voimat.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu