Venäjä on rikkonut Budapestin sopimuksen – Ukrainalle on annettava keskimatkan ydinohjuksia

Budapestin muistio on sopimus, joka allekirjoitettiin 5. joulukuuta 1994, jolla Ukraina suostui luopumaan valtavasta ydinaseiden varastosta, jonka se oli perinyt, kun Neuvostoliitto hajosi, ja liittymään ydinaseiden leviämisen estämistä koskevaan sopimukseen. Ydinkärjet (1900 kpl) lähetettiin Venäjälle purettaviksi seuraavien kahden vuoden aikana.

Vastineeksi Ukraina sai Venäjältä , Yhdysvalloista ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta, joihin myöhemmin liittyivät Kiina ja Ranska, takeet turvallisuudesta, itsenäisyydestä ja alueellisesta koskemattomuudesta.

Vuonna 2014 Venäjän miehitettyä sopimuksen vastaisesti Krimin, Ukraina viittasi tähän sopimukseen muistuttaakseen Venäjää sitoutumisestaan ​​kunnioittamaan Ukrainan rajoja ja muille allekirjoittajille, että he ovat takaajia.

Ukrainan viittauksella ei ollut tuolloin mitään vaikutusta.

Nyt Venäjä on hyökännyt Ukrainan alueelle sopimuksen vastaisesti, tehnyt ohjusiskuja, etnisiä puhdistuksia ja julistanut avoimesti tavoitteenaan olevan Ukrainan tuhoaminen ja liittäminen Venäjään. Näistä syistä on todettava ettei Ukrainan solmima Budapestin sopimus Venäjän suuntaan ole enää voimassa. Tästä taasen seuraa että Ukrainalla on nyt oikeus hankkia ja käyttää ydinaseita puolustautuakseen Venäjää vastaan, koska Budapestin sopimuksessa mainittu Ukrainan sitoutuminen rajojen turvaamisen vastineeksi ydinaseettomuuteen ei ole enää voimassa.

Kun Venäjä on nyt avoimesti myös uhkaillut käyttävänsä ydinaseita, Ukraina tarvitsee pelotteen ehkäistä Venäjän ydinaseisku ennakolta ja keinon puolustautua iskua vastaan.

Näistä syistä seuraava askel on että länsimaat antavat Ukrainalle keskimatkan ydinohjuksia ja vastineeksi Ukraina sitoutuu käyttämään niitä ainoastaan vastatakseen Venäjän ydinaseiskuun.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu