"You're fired" – näin Diili tärveli erään uran

Tiedättehän, että niin kutsuttu tosi-tv on usein täyttä puppua, jossa käsikirjoittajat ja leikkaajat tekevät tylsistä tositapahtumista fiktiivistä viihdettä? Tv-sarja Diilissä nähtiin marraskuussa esimerkki tästä.

 

Diilin nettisivuilla kerrottiin Koominen katastrofi -nimisestä jaksosta: ”Kymmenennessä jaksossa neljä jäljellä olevaa kilpailijaa alkavat
osoittaa turnausväsymyksen merkkejä. Toinen joukkue mokaa pahasti, kun
stand up -koomikolta puuttuu pelisilmää.”

 

Jaksossa nähtiin stand up -koomikko Tomi Walamieheltä pariminuuttinen esitys, joka aiheutti yleisössä naurujen sijasta vain tympeitä katseita. Jakson jälkeen nettifoorumit täyttyivät kirjoituksista, joissa voivoteltiin myötähäpeää ja suositeltiin Walamiestä vaihtamaan ammattiaan.

 

Oikeasti tuo keikka kesti noin 25 minuuttia. Eräs paikalla ollut henkilö, joka ei kuulu Diilin tuotantotiimiin eikä kilpaillut sarjassa, kuvasi keikan kokonaisuudessaan.

 

Keikka näyttää menneen varsin hyvin: lähes kaikille jutuille naurettiin. Diilissä näytettiin ne pari juttua, jotka eivät oikein toimineet ja lisäksi pari muuta juttua, joiden perästä oli leikattu naurut pois.

 

Naurun tilalle leikkaaja oli sijoittanut kuvia yleisön vakavista naamoista. Erään paikalla olleen henkilön mukaan nuo ilmeet on luultavasti kuvattu keikkaa edeltäneessä Powerpoint-esityksessä.

 

Se Diilin joukkue, joka tilasi Walamiehen keikalle, sai järjestämästään tapahtumasta arvosanan 4,3. Toinen joukkue tilasi erään toisen koomikon ja sai tapahtumastaan arvosanan 4,7. Arvosteluasteikko oli 1-5.

 

Piste-ero oli varsin pieni, joten kenties ilman liioittelua ja vääristelyä viihdeohjelma olisi jäänyt vaille draamaa ja jännitettä. Katsoja olisi jäänyt vaille suuria tunteitaan: myötähäpeäänsä, kiihtymystään, ylemmyydentunnettaan. Ehkä siksi Walamiehen hyvin sujuneesta keikasta leikattiin täydellinen floppi.

 

Median sisällöntuottajana minun tulee joskus mietittyä, kuinka jokin itsestäni harmittomalta tuntuva tölväys tai tyylikeino saattaa vaikuttaa jonkun jutussa esiintyvän ihmisen elämään. Mahdettiinkohan Diilin tuotantotiimissä miettiä, kuinka komiikkakeikan uudelleenkirjoittaminen vaikuttaisi koomikon uraan?

 

Walamiehen keikat loppuivat Diilin 10. jakson jälkeen kuin seinään. Seuraavan kolmen viikon kuluessa hän sai yhden keikkatarjouksen, kun tarjouksia on normaalisti tullut samassa ajassa kuusi tai seitsemän. Walamiehen agentilta on pyydetty keikalle ketä tahansa muuta koomikkoa, kunhan ei sitä Walamiestä.

 

Tämä harmittaa minua siksi, että Tomi Walamies on yksi suosikkikoomikoistani. Hän on omintakeinen havainnoitsija, tuottelias ja oivaltava jutunkirjoittaja. Seitsemän vuoden ja yli tuhannen keikan kokemuksellaan hän on rutinoitunut esiintyjä, joka muotoilee, tiivistää ja kertoo juttunsa lähes täydellisesti.

 

Myös katsojia petettiin ja petetään varmasti seuraavallakin tuotantokaudella. Heitä petetään niin kauan kuin he katsovat tosi-tv:tä siinä uskossa, että tosi-tv:n tapahtumat ovat tosia.

+1
jaakkokilpelainen
Helsinki

Kirjoittaja on yksityisyrittäjä ja vapaa toimittaja, joka opettelee parhaillaan Twitteriä tunnuksella @kilpelainen81.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu