Sotatalouden merkitys kasvaa USA:ssa

USA:n tuleva ulkoministeri on todennäköisesti Exxon Mobilin pääjohtaja Rex Tillerson. Liikemiehiä niin Trump kuin Tillerson ja porukkaa täydentänee tuleva puolustusministeri eläkkeellä oleva kenraali James Mattis. He ymmärtävät, mitä kysyntä merkitsee USA:n taloudelle ja täystyöllisyydelle.

Puolustustarviketeollisuus on USA:lle merkittävä ja suojeltu ala. Kun Pentagon 1990-luvulla supisti F-16 hävittäjien tilausmäärää ja keskeytti A-12 häivekoneiden hankinnat, hävisi Texasista 12000 työpaikkaa. Jos Trump supistaa F-35 koneiden suunniteltua tilausmäärää häämöttää maassa samansuuntaiset ongelmat, ellei koneiden myyntiä ulkomaille pystytä vastaavasti kavattamaan.

Kysyntään voidaan vaikuttaa monella tavalla. Esimerkkinä vaikkapa ’Naton jäsenten on satsattava vähintään 2 % bkt:sta’ tai ’ei ole itsestään selvää, että USA tulee auttamaan kitsastelevia jäsenmaita’. Epäsuorasti voidaan kannustaa Venäjää luomaan levotonta mielialaa ja epävarmuutta Euroopassa, niin kiinnostus puolustusmateriaalihankintoihin kasvaa eli yhdysvaltalaisten yritysten tilauskirjat ovat kohta pullollaan.

Pari vanhaa sanontaa nousee taas arvoonsa: ’Sota on kaupankännin rajuin muoto’ ja ’Mercator sine peccamine vix esse potest’ (rikoksetonta/synnitöntä kauppiasta tuskin voi olla).

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu