Davosin suurviestiä odotellessa

Muun muassa Kiina, Intia ja Venäjä ovat Davosissa tuoneet esiin näkemyksensä maailman menosta ja Trumpin puhetta odotellaan jännityksellä. Saapuessaan hänen viestinsä torstaina oli, että USA haluaa suuressa mitassa rikkautta ja rauhaa. Näin näyttää myös käyvän, koska amerikkalaiset palaavat investoimaan kotimaassaan. Trump ei vaellut näyttelyosastoilla vaan isännöi illallisen valituille 15 yritysjohtajalle (kuten yrityksistä Siemens, Nokia, Nestle, HSBC, Anheuser-Busch and Bayer).

Kiina toisti Davosissa vuodentakaiset teesinsä: ”Protektionismi on samaa kuin, jos lukitsisi itsensä pimeään huoneeseen.” Kiinalla on pitkäntähtäimen suunnitelma (100 v?) tulla maailman johtavaksi valtioksi ja Trumpin päätös erota 12 maan kauppasopimuksesta TPP:stä (Trans-Pacific Partnership) oli lahja Kiinalle. Kiina ajaa kynsin hampain globalisaatiota ja vastustaa kaikenlaista protektionismia. Intialla on samansuuntaiset tavoitteet Kiinan kanssa ja Venäjä haluaa muuten vain tulla suureksi jälleen.

Kuvaavaa on, että Davosin kokouksen yhteydessä esimerkiksi Argentiinan presidentti Mauricio Macri on tavannut Merkelin tämän toivomuksesta ja sukkuloinut Moskovassa ja Pariisissa investointia kalastamassa. Tuskin Venäjällä edes huomataan, että Putinin nuorimman tyttären Katerina Tikhonovan avioliitto särkyi ja nyt sitten entinen vävymies Kirill Shamalov joutuu myymään Putin suojeluksessa haalimansa 800 miljoonan dollarin arvoiset osakkeet ilman voittoa appiukkonsa lähipiirille. Joutaisikohan näistä rahoista osa Argentiinan investointeihin?

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu