Rauhantilan säilymisestä

Kesähelteessä 50 vuotta sitten joukko isänmaan toivoja hikoili Haminassa ja sen ympäristössä. Viime lauantaina heistä noin 130 kokoontui muistelemaan ajan kultaamia kokemuksiaan siitä, mitä RUK:n kurssilta 130 jäi käteen. Vuosien varrella olen monta juhlapuhetta ehtinyt kuulemaan ja aika vähän niistä on syöpynyt mieleen pysyvästi. Oppilaskunnan silloinen ’urheiluministeri’ Ilkka Kanerva ylitti kaikki odotukset juhlapuheellaan, jonka asiasisältöön varmaan monissa keskusteluissa palataan.

Puheen otsikoksi oli kirjattu ”Onko turvallisuustilanteemme vakaa?” Nostaisin tässä esiin vain kaksi puhujan turvallisuuteemme liittyvää alaotsikkoa. Ensinnäkin etujen tasapaino maailmalla ja erityisesti Euroopassa on Suomelle tärkeä asia rauhan säilyttämiseksi. Toiseksi ottaisin puolustusyhteistyön Ruotsin kanssa, missä korostuvat kummankin maan vahvuudet ja osaamiset. Suomi on tällä hetkellä Ruotsiin nähden ainakin askeleen edellä maavoimien osalta ja Ruotsi ilma- ja meripuolustuksessa. Tulkitsen Kanervan puhetta niin, että oman erikoisosaamisen vahvistaminen tulisi laittaa sen edelle, että kumpikin yrittää päästä samalle tasolle kuin toinen.

Tilaisuus sattui tasan 80 vuotta sen jälkeen, kun toinen maailmansota alkoi. Sodan jälkeisen pitkän rauhantilan säilymiseen viisaalla politiikalla on ollut oma lisänsä. Kurssin kokoontumisen järjestelyistä ja onnistumisesta suuri kiitos Smile – 130 kurssin silloiselle ’hallitukselle’, jonka ’pääministeri’ Kauko Juhantalo toivotti osanottajat tervetulleeksi.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu